Поляки оберуть сьогодні нового Президента

11
0

У передвиборній кампанії брали участь десять кандидатів на пост глави держави. Тим не менше, головними претендентами на президентський пост вважаються кандидат від правлячої партії "Громадянська платформа" Броніслав Коморовський та лідер консервативної партії "Закон і справедливість" Ярослав Качинський, брат-близнюк екс-президента Польщі Леха Качиньського, який трагічно загинув в авіакатастрофі під Смоленськом.

Згідно з результатами опитування, опублікованого польським виданням "Газета виборча", виконуючий обов'язки президента Польщі Коморовський може отримати перемогу на виборах вже в першому турі: опитування показало, що за нього можуть проголосувати 51% виборців, а за консерватора Качиньського - 33%.

Опитування показують, що навіть у разі проведення другого туру переможе Коморовський.

Основні кандидати на пост президента Польщі виступили під час передвиборних дебатів за зміцнення співробітництва з Росією.

"Ми повинні зміцнювати наші зв'язки з Москвою", - заявив Коморовський.

"Друзів треба шукати поруч - це такі країни як Росія, Україна і Німеччина, з ними необхідно створювати дуже хороші контакти", - сказав, у свою чергу, лідер Союзу демократичних лівих сил Гжегож Наперальскій. "Ми повинні домогтися примирення з Росією на багатьох рівнях", - додав він.

У той же час усі учасники дебатів погодилися з тим, що основний напрям зовнішньої політики Польщі повинно бути пов'язане з НАТО, США та Європейським союзом.

За словами польського політолога Радослава Марківського, передвиборна гонка не була агресивною. На його думку, кандидати уникали відкритих дебатів.

Позачергові президентські вибори в Польщі проводяться у зв'язку із загибеллю в авіакатастрофі під Смоленськом колишнього президента Леха Качиньського. Аварія літака Ту-154, на якому летіла польська делегація на чолі з Лехом Качиньським, відбулося 10 квітня, загинули всі 96 осіб, які перебували на борту. Лех Качиньський летів в Катинь (під Смоленськом), де розташоване одне з поховань польських військовополонених, розстріляних органами НКВС СРСР в 1940 році.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також