Помер 98-річний Ласло Чатарі, звинувачуваний у нацистських злочинах

16
0

Ласло Чатарі відкидав усі звинувачення проти себе.

Чатарі помер в угорській лікарні, де лікувався від численних проблем зі здоров'ям, сказав Ґабор Хорват.

Свого часу він очолював список найбільш розшукуваних людей, підозрюваних у воєнних злочинах нацистів. Його звинувачували в тому, що під час Другої світової війни він допоміг відправити до таборів смерті 15 700 євреїв.

Судові справи проти нього велися в Угорщині та Словаччині, пише ВВС. 

За словами пана Хорвата, його клієнт помер в суботу вранці від пневмонії.

Чатарі заперечував усі звинувачення проти себе, стверджуючи, що він був лише посередником між угорськими й німецькими чиновниками і не причетний до воєнних злочинів.

Арт-дилер

У червні угорські прокурори висунули йому звинувачення, заявивши, що він очолював табір для інтернованих євреїв, розташований у Кошице. У роки війни це містечко було на угорській території, однак нині воно належить Словаччині.

У заяві обвинувачення сказано, що Чатарі, який тоді служив в угорській поліції, "свідомо сприяв незаконним стратам і тортурам євреїв, депортованих до концентраційних таборів… з Кошице".

1948 року в Чехословаччині Чатарі заочно засудили до страти за воєнні злочини.

Словаччина просила Угорщину екстрадувати його, щоб формально засудити до довічного ув'язнення, оскільки смертна кара в країні більше не застосовується.

Через це Угорщина в липні призупинила судовий процес.

Центр Симона Візенталя, який вистежує нацистських злочинців, у 2012 році назвав Чатарі найбільш розшукуваним підозрюваним. В організації стверджують, що він наглядав за депортацією євреїв з Кошице до табору смерті Аушвіц.

У липні минулого року його вистежили репортери британського таблоїда Sun разом з представниками Центру Симона Візенталя. З того часу чоловік перебував під домашнім арештом.

Після війни він утік до Канади, де працював арт-дилером у Монреалі і Торонто.

В 1997 році, коли його позбавили канадського громадянства, Чатарі зник з поля зору.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також