Понад мільйон: В Угорщині порахували скільки ромів буде в країні до 2060 року

3
5

Наразі у чотирьох районах Угорщини питома вага ромського населення перевищує 20 відсотків. Найбільше їх проживає у областях Саболч-Сатмар-Берег та Боршод.

За даними останнього дослідження, у Саболч-Сатмар-Берегі найвища частка ромів проживає у районах Нірбатора, Загоні, Фегердьормата і Вашарошнаменя (20-25%), а найнижча у районі Ніредьгази (5-10%).

Стаття на сайті Novekedes.hu посилається на Національне вимірювання компетентності учнів 2018 року, згідно з яким частка ромських учнів у сільських школах у регіоні Боршод становить 53%, а у регіоні Саболч — 47%.

Сайт зазначає, що наразі неможливо точно визначити скільки ромів проживає в Угорщині, але із деякими застереженнями можна визначити, що кількість ромського населення в країні через 40 років перетне позначку 1 млн осіб.

У ході перепису населення в Угорщині 2001 року всього 205 000 осіб оголосили себе ромами за національністю. А десять років потому - 315 000 осіб. Утім згідно дослідження Департаменту соціальної географії та регіонального розвитку Університету Дебрецена наводить дані отримані за іншою методологією - 876 000 осіб, які можуть вважався ромами, зважаючи на їхнє місце проживання та оточення.

Найменше ромського населення в Угорщині проживає у регіонах Дьєр-Мошон-Шопрон і Чонград (не досягає 5 відсотків), Ваш - 6%, Фейєр - 10 відсотків, у окрузі Веспрем - 11 відсотків.

Більше половини угорських ромів проживає в населених пунктах з населенням менше 5 тис осіб. Дослідники зазначають, що тим, хто народився в селах Боршода або Саболча, дуже важко вирватися, оскільки без відповідної освіти життя у інших регіонах країни обходиться набагато дорожче.

Щодо Закарпатської області, то за даними перепису населення 2001 року ромів тут налічувалося 14 тис. (1,1% населення області), що становило майже 30% циганського населення України. За неофіційними оцінками експертів їх кількість на Закарпатті може сягати 40-50 тисяч (3,2 — 4,0% населення). Основним місцем проживання закарпатських ромів є рівнинні райони області (Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Виноградівський). Найбільша частка серед населення у Берегові - понад 6% (за даними 2001 року), в Ужгороді та Мукачеві - близько 1,5%.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Б
Бидлофоб

Нижньому, чого "нашi внуки правнуки"? Бiлi просто вимруть, а планету заселить чорнота. Нiяке вiдношення до наших внукiв вона не буде мати.

Г
Галічанін

Головноє це війна. З табора на війну не йдуть. Розумні люди. А туй перемогу здобувають над ???. Важко відповісти , бо багатим пофіг

ІП
Іван Пальо

Років через 100 вся північна півкуля почорніє. Це невідворотно. Наші внуки-правнуки будуть чорними, в кращому випадку метисами.

Б
Бидлофоб

До нижньго, правильно, давно вас пора уже у Аушвiц переводити

CA
cigany ali

a skilki mi budemo u baraktelepi?

Читайте також