Посади в лікарні продавали від 2 000 до 15 000 євро: у Румунії викрили корупційну оборудку

18
3

У румунському місті Ботошані вже здійснили понад десяток арештів у корупційній справі проти керівників лікарні, а також представників окружної ради.

Серед затриманих – колишня завідуюча лікарнею, звільнена влітку після того, як там померла молода вагітна жінка через байдужість медичного персоналу. Розслідування стосується організованих конкурсів на роботу, а хабар сягав до 15 тисяч євро за одну посаду.

Слідчі Національного антикорупційного управління 13 грудня провели 92 обшуки по всьому повіту Ботошані. Окрім найбільшої лікарні в окрузі, вони також прибули до дому та офісів голови окружної ради Дойни Федорович. Утім остання каже, що нічого не знає про механізм працевлаштування за гроші.


За даними джерел видання Digi24, гроші вимагали б за будь-яке працевлаштування – від найнижчих посад до завідуючого медчастиною. Хабар відповідав посаді, яку вони хотіли обійняти. Фактично з року в рік вона зростала, кажуть джерела у слідстві. Від 2000 до 5000 євро «коштувала» робота звичайного робітника або доглядальника, а посада фельдшера зросла з 8000 євро у 2020 році до 15 000 євро цього року. Затверджений кандидат отримував теми для письмового тестування та мав отримати оцінку не менше 7.

Потім йому пропонували допуск до співбесіди в обмін на хабар. Йдеться про злочини корупції у великих розмірах, вчинених державними службовцями госпітального відділення протягом 2018 - 2023 років, в контексті про фальсифікації деяких конкурсів на зайняття вакантних посад.

Причиною для розслідування став трагічний випадок, що сколихнув громадськість по всій Румунії. Олександра, 25-річна вагітна жінка з Ботошані, померла 18 серпня на лікарняному ліжку, благаючи лікарів допомогти їй. Доказом тому є знайдені в її телефоні повідомлення, надіслані лікарям в ніч напередодні трагедії. Жінка була на третьому місяці вагітності. У ніч з 17 на 18 серпня у молодої жінки відкрилася кровотеча. Вона зателефонувала за номером 112 і о 23:05 була доставлена до лікарні.

Далі послідувала ніч болю, під час якої лікарі один за іншим ігнорували пацієнтку. О 07:30 у молодої жінки стався шок, а через 50 хвилин констатували смерть. Через 4 місяці лікаря, який чергував у ніч смерті Олександри, звільнили. Її смерть викликала хвилю національного невдоволення, лікарню оштрафували на 42 000 лей, тодішнього керівника негайно змінили, а лікаря, який чергував тієї ночі, відкрито кримінальне провадження.

"Справа пов'язана не з лікарською помилкою, а з відсутністю інтересу та співчуття", — сказав влітку міністр охорони здоров'я Александру Рафіла.

Родина та друзі молодої жінки вимагали справедливості, а також створили онлайн-петицію з цього приводу. Всього за три дні петиція «Права за Олександру» зібрала майже 7 тисяч підписів. Олександра була матір'ю трьох дітей віком від 1 до 6 років.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

ДБ
Дракула би їх побив!

Та такоє не гонноє бити - тото Еуропа. А кильо тогди за дохтура мусай боло дати?

ДП
До петі

Приклад дай, а так просто ляля

P
Petya

Мож подумати ош у нас у Мукачеві иншак.

Читайте також