Посла Угорщини викликали у МЗС через слова про автономію угорців на Закарпатті

14
12

Як стало відомо, Міністерство закордонних справ України стурбоване висловленнями прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана тому, запросило для розмови угорського посла.

За словами директора департаменту інформаційної політики МЗС України Євгена Перебийніс, висловлювання голови угорського уряду про автономію та подвійне громадянство для угорців, що суперечить чинному законодавству України, сприймаються ними з занепокоєнням, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій державі.

У МЗС України закликали угорських партнерів до зважених підходів до таких чутливих питань, як етнонаціональна політика, пише Українська правда.

При цьому Перебийніс відзначив із позитивного погляду заяву МЗС Угорщини від 28 березня, у якій були засуджені провокаційні заяви партії "Йоббік" на цю ж тему.

Український дипломат повідомив, що у вівторок у МЗС запрошено посла Угорщини в Україні Михаля Баера.

Перебийніс зазначив, що висловлена прем'єром Угорщини позиція щодо співгромадян, які проживають за межами країни, у тому числі в Україні, не є новою.

"Всеосяжна підтримка Будапештом закордонних угорців є одним із ключових напрямків національної політики Угорської держави й одним із ключових факторів у побудові взаємин із навколишніми країнами", - сказав він.

"Слід також згадати, що за певні аспекти цієї політики Угорщина свого часу серйозно критикувалася з боку своїх партнерів у ЄС", - додав Перебийніс.

При цьому в МЗС зазначили, що Угорщина є сусідом і надійним партнером України, який активно й послідовно підтримує європейську інтеграцію України й рішуче виступає за її суверенітет і територіальну цілісність.

Пізніше стало відомо дослівний переклад заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з приводу закордонних угорців.

Коментарі

Z
Zoltan

Слова Орбана дословно: Orban Viktor beszede a miniszterelnoki eskutetelet kovetoen 2014. majus 10. Tisztelt Elnok Urak! Tisztelt Kepviselotarsaim! Tisztelt Haz! A gazdasagi kapcsolatainkat allitjuk a kulpolitika kozeppontjaba, folytatjuk a keleti nyitast, megerositjuk a gazdasagi jelenletunket, es noveljuk gazdasagi sulyunkat a Karpat-medenceben. Ez erdeke Magyarorszagnak, a szomszedos orszagoknak, es erdeke az Europai Unionak is. A regionalis gazdasagi kapcsolatok eltokelt erositese nem all ellentetben a markans nemzetpolitikai iranyvonallal. A magyar ugy a II. vilaghaboru ota megoldatlan. A magyar ugyet europai ugynek tekintjuk. A Karpat-medencei magyarokat megilleti a kettos allampolgarsag, megilletik a kozossegi jogok, es megilleti az autonomia is. Ez az allaspontunk, melyet kepviselni fogunk a nemzetkozi politikaban. Mindennek kozeli aktualitast ad az Ukrajnaban elo 200 ezres magyar kozosseg helyzete, amelynek meg kell kapnia a kettos allampolgarsagot, meg kell kapnia a kozosseg

У
Українець

От-от, продажним дегенератам вигідно-невигідно, нині українець, завтра мадяр, післязавтра маскаль. Хто більше заплатить. Але все більше і більше справжніж патріотів, для яких Україна - не пустий звук.

У
Угорец

Факт такий що Українцем нині буте не вигідно і не престижно!Ану спробуйте роздавати Українські паспорти десь у Румунії чи в Угорщині ,цікаво скільки буде бажаючих?

У
Угорец

Хтось спитав тих (так званих)етничних Українців в Угорщині чи хочуть вони бути Українцями чи хочуть вони щось від України??НАврядчи .....Така сама ситуація і в Румунії....

У
Українець

Хтось уявляє українців, які захоплюють райраду в Ростові чи Белгороді, чи є український виборчий округ у Мадярщині і наш депутат у їх парламенті, чи є регіональна мова українська в Румунії? Ех, браття коли вже ми будемо достойно відповідати всяких йобікам і путлерам, доки ще будемо довіряти владу нікчемним толерастам, які не захищають інтереси України?

1
1+4

МЗС мало би відповісти шо Україна буде займатись своїми інтересами, а питання угорців в Україні будемо розглядати після питання українців в Угорщині.

ВБ
Вел. Бичків

Біда Закарпаття - стадо ослойобів, яке ще не довго відкрито виступає проти єдиної України

О
ода

біда закарпаття переселенці з галичини, вони на всі посади в нашій області претендубть та на власнісь бізнесменів. скоро будете плакати від кончених галичан які не роби, а лише аферюги !

9
987

Хоч нинішнє керівництво Угорщини намагається відстоювати інтереси своїх внутрішніх та закордонних співвітчизників, не слід забувати, що інтереси українців та русинів не завжди збігаються з інтересами цієї країни. Нинішній бардак рано чи пізно закінчиться, а геополітичні інтереси залишаться.

ДF
до for...

Вибачайте пане,але не зовсім те саме.

F
forester

до 777 автономія в перекладі з латинської мови а також з угорської якраз і означає самоврядування. Прошу пана вчіть інші мови, перед тим ніж щось сказати

7
777

Перед тим,як викликати посла,треба було 100раз послухати виступ Орбана.Бо якраз про автономію Закарпаття немає жодного слова.А якщо у нас у МЗС сидять люди,які не можуть відрізнити автономію від самоврядування,то велика ганьба нашій владі.

Читайте також