Постановка п’єси Олександра Гавроша під акомпанемент «Queen»

13
0

У дніпропетровському театрі імені Т. Шевченка відбулася прем'єра драматичної повісті про людей і тварин.

Сьогодні багато театрів - як місцеві, так і ті, що гастролюють у Дніпропетровську, - часто йдуть по шляху розваги глядачів.

Звичайно, логічне пояснення тому, що похід у театр значна частина публіки сприймає як розважальний захід, існує: життя наше і так повна «різнокаліберних» проблем - то де ж від них відволіктися (причому, зробити це культурно), як не в театрі .. . І тим не менше, театр, який дарує їжу для розуму і душі, а іноді просто вражає, теж, безумовно, необхідний. Саме таку постановку вибрав для чергової прем'єри колектив Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка. П'єсу «Ромео і Жасмин» кілька років тому написав ужгородський письменник і журналіст Олександр Гаврош, і навіть отримав за неї в 2007 році премію на конкурсі «Коронація слова». Саме ця обставина сприяло тому, що про нову п'єсі дізнався дніпропетровський режисер - заслужений діяч мистецтв України Анатолій Канцедайло.

- Взагалі в світі зараз спостерігається своєрідний сплеск драматургії, а Україна в цьому плані поки відстає, - розповів «Вечірці» Анатолій Іванович. - До того ж, якщо з'являється якась нова цікава п'єса, навіть ми, працівники театру, можемо про це не здогадуватися. П'єса «Ромео і Жасмин» видалася мені дуже цікавою за своєю естетикою, оскільки в ній діють як люди, так і тварини - прямо скажемо, не дуже поширений прийом. Причому, це не казка, а, як мені здається, філософська притча. Фантастика, метафори - все це є в «Ромео і Жасмин», до того ж п'єса ця поліваріантна. Тобто кожен глядач може розуміти її і трактувати по-різному. У ній піднімаються питання не тільки проблемних взаємин людей і тварин, а й тема кризи всього нашого суспільства в цілому, а також в окремих сім'ях. Я подзвонив Олександр Гаврошу і розповів про прем'єру - він зрадів, оскільки це буде перша постановка його п'єси.

Анатолій Канцедайло зізнався, що робота над виставою йшла непросто: багато акторів пропонували своє власне бачення того чи іншого образу. До того ж, артистам довелося детально опрацювати пластику того чи іншого персонажа: адже поведінка кота абсолютно не схожа, скажімо, на індика. Непросто було визначитися і з підбором музичного супроводу: зізнаюся, коли на самому початку вистави я побачила антураж українського села і почула мелодію суперхіта «Show must go on» групи «Queen», дуже здивувалася. Однак, згадавши переклад прощальній пісні Фредді Мерк'юрі - «Шоу повинне продовжуватися», внутрішньо погодилася з вибором саме цієї музичної композиції: дійсно, в нашому житті трагедія і шоу йдуть рука об руку ...

Пес Чарлі (народний артист України Василь Крачковський) вірно і чесно служив своїм господарям, але син і невістка його господарів (Сергій Гордельянов і Галина Самара) приносять нову, молоду собачку - і Чарлі женуть геть ... Однак з появою у дворі чаплі Жасмин (у різних складах - Яна Григоришина, Аліна Чернодуб) з'ясовується, що в глибині душі старий пес - справжній Ромео ... Він сміливо захищає свою дивну кохану з перебитим крилом від нападок Кур (Тетяна Башкатова, Наталія Гаврікова, Любов Тимошина та інші), індика (Володимир Бережницький, Анатолій Корольов), Півня (Станіслав Дрожаков, Володимир Носко). А коли стає зрозуміло, що Жасмин не зможе відлетіти зі своєю зграєю у теплі краї, то пропонує їй божевільний політ зі скелі: прощання з Котом маркізом (Володимир Кравченко, Вадим Олійник) - один із найбільш трагічних моментів у виставі. І навіть господарі (народний артист України Григорій Маслюк, заслужений артист України Валерій Моїсеєнко, заслужена артистка України Ірина Медяник), яким Жасмин і Чарлі ще недавно здавалися зайвими, напевно на ранок будуть дивуватися: де ж вони? Невже і справді відлетіли на південь? ..

Прем'єра постановки відбулася 16 травня, і відразу ж знайшла своїх шанувальників. Одна з них - пенсіонерка Наталія Войтенко - днями принесла до редакції «Вечірки» лист, в якому захоплюється новою виставою шевченківців. «Достовірність передачі акторами образів вражає, - пише Наталія Сергіївна. - А зворушлива любов Ромео і Жасмин викликає сльози. Спасибі величезне за приголомшливий спектакль!».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також