Потужна Мукачівська РЛС, яка бачить ракети за кілька тисяч кілометрів, розпадається (ВІДЕО)

81
26

Телеканал ZIK опублікував сюжет про одну з найпотужніших радіолокаційних станцій радянської епохи, Мукачівську РЛС, яка зараз перебуває в жахливому стані. Облуплена фарба на стінах, дірки в даху та планове відключення електроенергії – її сьогоднішні реалії.

Під час «холодної війни» система стежила за космічним простором на відстані понад 5 тисяч кілометрів.

Станцію звели за проектом, що називався «Дніпро». Загалом у Радянському Союзі звели 14 однакових станцій. Дві залишились Україні у спадок: у Мукачевому та Севастополі, але до 2009 року обидві працювали на ракетну оборону Росії.

«Дані станції можуть проглядати космічний простір на відстані близько 5700 кілометрів», – розповідає начальник Західного центру радіоспостереження Микола Жураківський.

Розміри антен на станції вражають. Їхньої точної ваги не знають навіть працівники станції. Можливість побачити ракети на відстані кількох тисяч кілометрів дає військовим близько 15 хвилин, щоб збити їх.

Але зараз час став для станції небезпечнішим за ядерну війну. Мукачівська РЛС використовує величезну кількість електроенергії, середній місячний рахунок за світло тут близько 100 тисяч гривень. Тому з метою економії тут кожного тижня вимикають світло.

Звіти цієї РЛС допомогли в розслідувані падіння Боїнга 777, збитого над Донбасом. У Кремлі доводили, що їхній супутник зафіксував, як у літак стріляв український винищувач. Але команда Мукачівської радіолокаційної станції зловила росіян на брехні.

Дуже важко ремонтувати апаратуру станції. Деякі запчастини ще залишились на складах, а деякі – купують. Їх ще досі виготовляють в Україні, Росії і Казахстані.

 «Ми можемо з досить великою точністю сказати,  де, коли і який об’єкт знаходиться в космічному просторі», – розповів головний аналітик Євген Оніщенко.

Сьогодні команда станції вистежує російські супутники. Саме тут виявляють ворожу розвідку. Останній раз результати їхньої роботи допомогли з’ясувати причини трагедії на військовій базі в Балаклії.

«До і після трагедії над базою пролітав супутник оптичної розвідки Російської Федерації», – пригадує Євген Оніщенко.

Мукачівській РЛС необхідне нове обладнання, адже багато техніки вже застаріло. Оновивши обладнання на станції, можна буде заощаджувати близько 30% витрат. Український уряд виділяє гроші, але їх не достатньо, тому науковці постійно шукають партнерів за кордоном. За їхніми словами, у співпраці зацікавлені Польща та Казахстан. 

Коментарі

А
Анатолий

Каким образом они про Балаклейский пожар выяснили? Диаграмма направленности станции стационарная и "смотрит" на Европу. Так же история со сбитым Боингом.

DI
Dimon II

Я срочную службу на этом радаре служил. Он действительно смотрит в космос над Европой и полностью игнорирует самолеты - задача этих радаров определить сам факт появления и предполагаемое место падения летящих по баллистической траектории боеголовок. Ну, и параметры орбиты спутников пролетающих через его область видимости. Т-е военного значения для Украины не имеет - оттуда мы "плюхи" не ждём. И в ближнем космосе у нас особых интересов нет - своих спутников раз-два и обчелся, а за чужими хозяева следят.

.
...

Станцію звели за проектом, що називався «Дніпро». Загалом у Радянському Союзі звели 14 однакових станцій. Дві залишились Україні у спадок: у Мукачевому та Севастополі, але до 2009 року обидві працювали на ракетну оборону Росії. та Севастополі А ВИ УПЕВНЕНІ ЩО ЦЕ НА ДАНИЙ МОМЕНТ УКРАЇНА ?

В
Василь

Що за обурення?!- хіба читачі не хочуть,щоб черговий рагуль-злодій з ОПГ"Селюки у владі" "побудувався"на розграбуванні РЛС Днепр"?А хіба не ці ж читачі iстово отлізивают у цього(або точно такого ж іншого,третього...) злодія-селюка під хвостом?Хіба читачі не хочуть,щоб чергові висококваліфікованi фахівці здохли від ударної дози стекломоя під вікнами найближчій бумбулькі і/або не перетворилися в задроченних гастерів з німим запитанням в очах"Чего iзволiте,ваше благородіє?"Читачі саме цього хочуть і читачі в упор"не помічали"попередніх офіцерів-мукачівців,для яких рагульсько-терористичним режимом були створені нестерпні умови існування(від чого значна частина армійських офіцерів і здохла нахрен) бо армійські офіцери- городяни і державники,а значить,- представляли загрозу для окупантів- злодіїв-селюків.Шипка дооолгоо протрималася...але рагулі прийшли і за ними...панове офіцери!- не заважайте рогатим скотам грабувати і вбивати вас і ваші родини:ви просто "не вписалися в риНАХ".Це буває...

ДЕ
до если интересно

Твоё ответственное заявление поддерживает некий наруд. Он тоже говорит, что экран РЛС смотрит в Европу. Два дибила - это сила! Один из которых имеет ПТУ-образование. Каждая кухарка разбирается в РЛС ..........

ДН
до наруда

Вчитися треба, щоб розуміти те, що тобі кажуть. Якщо не розумієш - не лізь з коментами, далі таскай цигарки через кордон. "Екран РЛС дивиться в Європу" - екран в кінотеатрі, ЧУЧЕЛО ненавчене.

Н
наруд

ну і лапшу вішають нашому народу))) екран РЛС дивиться в європу а видить шо робиться в Донбасі??))) щим такої дурниці не чув))) а тот у них аналітик оніщенко дуже серйозний спеціаліст))) по брехні))

ProRock Коментаторам

А чого Ви на Василя наїзджаєте? де він сказав неправду? чи вам майданутим правда очі коле? вам би лиш ламати...

ДВ
До василя

Вася ! Де ти пропадав. Без тебе скучно.

Д2
До 22:23

Заспокійся вірний Лёнинець . Хороше ніколи не розпадається . СРСР ніколи не відновиться . І нафта не подорожать . А это ведь главная СКРЕПА ВЕЛИЧИЯ БЕНЗОКОЛОНКИ .

Д"
До "До21:28"

Лишіть графа Василя в спокої - весна прийшла...

В
Василь

До"21:28"У що вірю?-в нижче написаному мною- факти: ругулі-терористи,які окупували владу на Україні взагалі і в Мукачево зокрема,розграбували РЛС"Дарьял"рагулі-терористи розграбували військову і цивільну авіацію;рагулі-терористи розграбували мікроелектроніку(заводи"Электрон","Карпати");рагулі-терористи розграбували с/х та пов'язані підприємства(м'ясокомбінат,пивзавод,молокозавод);рагулі-терористи розграбували верстатобудування(завод ім.Кірова);рагулі-терористи розграбували будівельну індустрію і пов'язані підприємства;рагулі- терористи уничтожили -шляхом створення умов,несумісних з життєдіяльністю людського організму- висококласних городян-спеців: офіцерів,управлінців,ИТР,конструкторів,працівників високоточних і наукомістких галузей економіки...прям зараз Турчиновськi рагулі-терористи,які окупували СНБО,створюють умови для неможливості експлуатації стародавньої(але більше нічого не залишилося) РЛС"Днепр" з метою подальшого розграбування. Ви всього цього"не помічали"? - Ви селюк?

ЕИ
если интересно

потребление 100 т грн в мисяць? 142857 КВТ (по 70 коп КВТ) . Посмотрите видео там шкафов гора https://www.youtube.com/watch?v=QLzVXw2uo3o Наверно 5 дней в неделю работает от силы. я как радиотехник ответственно заявляю что смотрит она в другую сторону от Донбаса

Ц
Цитата

"...Україні у спадок: у Мукачевому та Севастополі..." Скільки дебілам можна пояснювати, як правильно пишеться слово "Мукачево"?

Д
До21:28

Ти хуть сам віруєш у вто што пишеш .

В
Василь

Розумію спеців,які замовили даний матеріал...але,що поробиш?-просто підійшла їхня черга: окупанти-члени ОПГ"Селюки у владі"прийшли і за ними:"Когда они пришли за коммунистами,я молчал- я не был коммунистом.Когда они пришли за социал-демократами,я молчал- я не был социал-демократом.Когда они пришли за профсоюзными активистами,я молчал- я не был членом профсоюза.Когда они пришли за мной- уже некому было заступиться за меня."/Нимёллер/Дорогі мої мовчуни! -рагулі,після розграбування РЛС"Днепр",залишають вам життя і варіанти:спитися і здохнути під парканом,як спилися офіцери з РЛС"Дарьял"(ви мовчали),перетворитися в дебіловатих гастерів і здохнути в 40-50 років від зносу організма,як це сталося з"літунами"(ви мовчали),пийти в обслугу до самих терористiв-рагулів,регулярно відсасивая собі право пожити ще хоч денёчек(такiх скотів в одязі офіцерів теж вистачає,але ви - мовчали).Рагулі грабували індустрію,аерокосмічну галузь...знищували -шляхом виморока- висококласних спеців...тепер ваша черга..

ЗП
За правду

Які всі грамотні тут, угол наклона знають і куди антена дивиться, не для плоских умів ця інформація. "Мукачівець" - не ти будував не тобі і розбирати, ви вже і так все на**р розібрали, будувати тільки толкового нічого не вмієте. А люди які на сюжеті говорять, можуть за кожне слово відповісти. Перед тим як когось гадити подивіться на себе.

ДМ
до марги 12-01

з копоньов свойов дурнов воюєш,марго заперевальна львівшько-майданута..нич лем ламати руйнувати розбирати,чорт би вас побрав,заразу рагульсько-галицайську

Р
РЛСникам

не годні бись те попозерати що муй Іван робть у Москві,бо не грошей ні Івана, пудозріваю ош мае москальку.

М
Мукачівець

Розобрати ту базу на..ер! Ми шо з Європою воюєм?Чи з Росією!! Вона ж на Європу повернута

5
55

вот докі такі тупаки будуть говорити ШОПОПАЛО,доти ми будемо жити в жопі..і се на всіх рівнях така баранота..лляти в уха людям хоть шо,схавають

О
Олексій

"Звіти цієї РЛС допомогли в розслідувані падіння Боїнга 777, збитого над Донбасом." - це ж яким чином, якщо кут огляду зовсім в іншу сторону? Лиш би на камеру щось сказати) P.S. Хіба цей сюжет із зйомками на секретному обєкті не є розголошенням державної таємниці?

Я
Я

Какой такой зеркало-музеркало? Просто брешут, и всё

Р
Розяснюю

Перед антеною ставлять дзеркало...

Р
Роз'ясніть

"Звіти цієї РЛС допомогли в розслідувані падіння Боїнга 777, збитого над Донбасом." - так все ж таки в яку сторону дивляться антени РЛС, що бачать що трапилось на Донбасі? Не являюсь спецом теми, тому може хтось роз'яснить мені як це можливо фізично? Здається тут дещо не так, так як ця антена не типу omni direction, чи вона на ніжках які крутяться і повертаються в любу сторону? Антена заточена саме дивитись в ту сторону, що показано і на світлині в статті, тому літаки НАТО, які піднімались з Авіано для бомбардування Югославії, він звісно бачив одним з перших.

В
Варош

Начто великій аграрній секс-державі слідити за якимись ракетами?

Читайте також