Повстання в Єгипті і Тунісі організовані через Facebook

13
0

Керівництво Facebook зберігає мовчання щодо своєї ролі у повстаннях

Facebook відіграв провідну роль у повстаннях, що призвели до повалення влади в Тунісі та Єгипті. 

Можна було уявити собі, що керівництво компанії скористається цим історичним моментом, щоб виставити свою мережу в якості двигуна демократичних змін. Однак воно навіть говорити про це не хоче.

Після бунтів на Близькому Сході цей медійний гігант відчуває на собі тиск з різних сторін. Хоча дана соціальна мережа стала одним з основних інструментів у руках активістів з організації протестів і обміну інформацією, вона не хоче, щоб її вважали односторонньою. Facebook побоюється, що деякі країни, такі як Сирія, де компанія тільки що зміцнила свої позиції, введуть обмеження на її використання, або будуть уважно стежити за користувачами мережі. Про це говорять деякі керівники компанії. 

Крім того, Facebook не хоче міняти свою політику, відповідно до якої користувачі мають реєструватись на сайті під своїми справжніми іменами.Компанія заявляє, що така вимога захищає користувачів від шахрайства і обману. Однак деякі правозахисники кажуть, що ця вимога піддає багатьох людей ризику репресій з боку влади. 

«Люди мають намір використовувати цю платформу для політичної мобілізації, а це зайвий раз підкреслює важливість забезпечення їх безпеки», - говорить Сузанна Віла (Susannah Vila), директор з утримання та зв'язків з користувачами з некомерційної організації Movements.org. 

Facebook вже закрив у листопаді одну з найпопулярніших протестних сторінок в Єгипті, тому що один з менеджерів Google Ваїль Женемо (Wael Ghonim), що став символом повстання, використовував у профілі, через який він адміністрував сторінку, псевдонім, а це є порушенням правил Facebook. Але інакше, за умов діючого в Єгипті закону про надзвичайний стан, що обмежує свободу слова, Женемо міг наразити на небезпеку себе та інших активістів, якщо б у той час їх знайшли. Минулого тижня сенатор-демократ від Іллінойсу Річард Дурбін (Richard J. Durbin) закликав Facebook прийняти «термінові і відчутні заходи» щодо захисту демократичних активістів і правозахисників, які користуються послугами цієї соціальної мережі, а також вирішити проблему щодо псевдонімів. 

У листі на ім'я керівника Facebook Марка Цукерберга (Mark Zuckerberg) Дурбін заявив, що недавні події в Єгипті та Тунісі яскраво висвітили переваги і недоліки соціальних мереж для борців за демократію і правозахисників. «Мене турбує те, що у компанії немає достатніх гарантій захисту прав людини, і що її можуть використовувати репресивні режими», - написав він. 

Віце-президент з глобальних комунікацій, зв'язків з громадськістю та маркетингу Facebook Еліот Шрейдж (Elliot Schrage) відмовився обговорювати роль своєї компанії в недавніх заворушеннях і те, як це може вплинути на її діяльність. 

У своїй короткій заяві він зазначив: «Ми стали свідками того, як хоробрі люди різного віку об'єдналися в боротьбі за глибокі зміни у своїй країні.Безумовно, технології стали важливим інструментом у їхніх зусиллях, але ми вважаємо, що головне тут - це їх мужність і рішучість». 

Інші соціальні мережі, такі як YouTube і Твіттер, також зіграли важливу роль у заворушеннях в Тунісі та Єгипті. Але Facebook в Єгипті використовувався найбільше, спочатку для обміну інформацією про жорстокості поліції, а потім для створення онлайнового співтовариства, яке потім було мобілізовано і приєдналося до протестів 25 січня. 

В останні тижні в Facebook з'явилися сторінки і групи, що намагаються мобілізувати протестуючих в Алжирі, Бахрейні, Марокко і Сирії. Поширювати протести допомагають також блоги Hashtag в Твіттері. У вихідні дні вони активно запрацювали в Алжирі і Бахрейні, а в понеділок в Ірані і Ємені. 

Керівництво Facebook  вельми неоднозначно ставиться до використання своєї платформи активістами. Google Твіттер і YouTube з більшою готовністю підтримують активістів і їх виступи. 

Наразі у Тунісі близько двох мільйонів користувачів Facebook, а в Єгипті їх п'ять мільйонів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також