Працівники митного поста „Тиса` виявили партію ікон у кількості 323 штук

9
0

та 3 картини закарпатських живописців і 438 старовинних поштових листівок

14 листопада 2008 року на ділянку „Прибуття` митного поста „Тиса` Чопської митниці заїхав легковий автомобіль «Lexus КХ350» у якому знаходилося двоє громадян України, жителі міста Ужгород. Вказані громадяни слідували з Угорщини в Україну у приватних справах і рухалися смугою спрощеного контролю «зелений коридор».

 

Працівниками митниці під час поглибленого огляду транспортного засобу та особистих речей громадян, що перетинали кордон, були виявлені не вказані у митній декларації не заявлені при усному опитуванні та приховані від митного контролю три картини (розмірами 58,5x107,5 см, 52x72,5 см, 65x86 см) на холстах, на яких зображені гірські пейзажі, виконані маслом.

 

Та не аби яке здивування у працівників митниці викликав той факт, що на картинах були авторські підписи відомих на Закарпатті та за його межами художників - Кашшая, Глюка (картина датована 1960 роком) та Мартона. Виявлені картини знаходилися у багажному відсіку автомобіля під декоративним ковриком, на якому знаходилися пакети з продуктами харчування.

 

У подальшому, під час огляду салону легкового автомобіля, на задньому сидінні у поліетиленовому пакеті було виявлено ще 438 шт. старовинних поштових листівок різних років випуску із зображеннями краєвидів та міст Закарпаття різних історичних періодів. Свої дії громадяни України, які предметами антикваріату займаються на професійній основі, пояснили тим, що придбані ними у місті Будапешт на   їхню   думку   не   представляють   історичної чи культурної цінності, а картини були поміщені під ковриком для того, аби не пошкодити масляний шар.

 

Ціною таких дій стало заведення справи про порушення митних правил за ознаками ст.ст. 339, 352 Митного кодексу України та вилучення прихованих картин та листівок, вартість яких буде встановлено після проведення експертизи. Окрім того, по справі про ПМП вилучено і легковий автомобіль 2008 року випуску вартістю 256 469 грн. як транспортний засіб, який використовувався для незаконного переміщення предметів через митний кордон України.

 

До речі, це вже 18 спроба незаконного ввезення предметів старовини з порушеннями чинного законодавства, яка була припинена працівниками Чопської митниці упродовж поточного року.

 

         16.11.2008 р. о 23 год. на митний пост „Тиса` Чопської митниці заїхав рейсовий автобус сполученням „Афіни-Львів-Київ`. В ході митного контролю ручної поклажі та автобуса було виявлено 11 картонних коробок, в яких були виявлені не заявлені при усному опитуванні та в митних деклараціях 323 шт. ікон іноземного виробництва, згідно наявного на окремих іконах маркування, виготовлені вони були у Греції. Усі ікони та складні із зображеннями святих та біблійних сюжетів сучасного виконання, на дерев`яній основі різних розмірів, з металевими окладами та без окладів, інкрустованні каміннями та позолотою.

 

Частину виявлених ікон у кількості 240 шт. які були поміщені у 7 коробках визнав своєю власністю водій рейсового автобуса - громадянин Греції» 1957 року народження, житель міста Афіни.

 

Знайшовся і власник решти 83 предметів релігійного культу, які знаходилися у 4 коробках ~ ним виявився також громадянин Греції, 1961 року народження, якій слідував цим же рейсовим автобусом.

 

По факту недекларування предметів, відносно громадян Греції заведені справи про порушення митних правил за ознаками ст.339 340 МКУ, а предмети - безпосередні об`єкти правопорушення вилучені працівниками митниці.

    Встановлено, що ікони громадяни отримали в Греції, де їх попросили доставити у місто Львів. При цьому, факт незаявлення у митній декларації та при усному опитуванні про переміщувані предмети, пояснили тим, що знали про те, що товари, які ввозяться на територію України підлягають оподаткуванню, однак не вважали, що переміщувані ними предмети є товаром, а представляють лише духовну цінність.

 

Вартість вилучених предметів буде встановлена після проведення експертизи, інформує прес-служба Чопської митниці.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також