Православний світ відзначає Благовіщення

23
0

одне з 12 головних свят у православному календар

7 квітня - день Благовіщення Пресвятої Богородиці. Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка.



Цього дня Діві Марії з`явився архангел Гавриіл і сповістив їй про прийдешнє народження Ісуса Христа – сина Божого і Спасителя світу.




До 14 років Пресвята Діва виховувалась у храмі, а потім, згідно із законом, повинна була залишити храм, як повнолітня, і або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати її заміж, але Марія оголосила їм про свою обіцянку Богові – залишитися назавжди Дівою. Тоді священики обручили її далекому родичеві, вісімдесятирічному старикові Йосипу, щоб він піклувався про неї і охороняв її дівування. Живучи в місті Галілейському Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі.




За чотири місяці після заручення, Ангел з`явився Марії, коли вона читала Святе письмо і, увійшовши до неї, сказав: «радій Благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Архангел Гавриіл сповістив їй, що вона знайшла найбільшу благодать у Бога - бути матір’ю сина Божого.




Марія в подиві запитала Ангела, як може народитися син у тієї, яка не знає чоловіка. І тоді Архангел відкрив їй істину, яку він приніс від Бога: «Дух Святий знайде на тебе, і сила Всевишнього осяє тебе; тому і народжуване Святе наречеться Сином Божим». Пізнавши волю Божу і цілком віддаючи себе їй, Пресвята Діва відповідала: «Це, раба Господня; та буде мені за словом твоїм».




Цього дня на Русі спрадавна під час святкового богослужіння здійснювався особливий чин хлібопреломлення, після чого благословлені «благодатний» хліб і вино роздавали прихожанам. Патріарх підносив хліб самому государеві, який обов`язково був присутній у це свято на службі в домовому соборі Кремля.




Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці споконвіку було одним з улюблених свят на Русі. Навіть «птах гнізда не звиває цього дня» – мовили наші предки.



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також