Презентовано книгу з актуальних проблем існування етнічних меншин

10
0

України, Молдови, Румунії та Угорщини

Актуальні проблеми етнічних меншин в чотирьох європейських країнах, їх аналіз та можливі шляхи розв`язання представили міжнародні експерти у презентованій сьогодні книзі `Міжетнічні відносини, права меншин та безпекові виклики: погляд із чотирьох країн. Україна - Молдова - Румунія - Угорщина`. Це наукове дослідження розкриває особливості існування меншин у кожній країні, вади законодавчої бази з даного питання та інші аспекти, які демонструють реальні шляхи розв`язання нагальних у цьому контексті проблем, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Книга, яка наразі має лише англомовний варіант, є плодом кількарічної праці експертів та дослідників з України, Молдови, Румунії й Угорщини. Це грунтовний науковий матеріал, який складається з чотирьох розділів. У першому проводиться загальний огляд питання в історичному та політичному аспектах, здійснюються спроби розглянути проблеми меншин у контексті національної та регіональної безпеки. Другий аналізує законодавчі акти кожної з чотирьох країн стосовно прав нацменшин та його відповідність європейському законодавству. Наступні розділи окреслюють роль громадських організацій та представляють позитивні та негативні приклади вирішення аналогічних питань у інших країнах.

За словами головного редактора книги, експерта Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (Україна) Наталії Беліцер, `невипадково ініціаторами цього проекту виявилися люди, які займаються проблемами безпеки та європейської інтеграції`. На переконання експерта, результати досліджень є `практичним кроком у контексті європейської інтеграції України`. `Ми дуже хотіли б, щоб ця книга, звернувши увагу на позитивний досвід сусідніх країн, була корисною і для органів державної влади України`, - зазначила експерт.

Порівнюючи рівень уваги до проблеми в представлених країнах, Наталія Беліцер відзначила незадовільний стан законодавчої бази в Україні в контексті існування етнічних меншин. Так, сьогодні всі питання в цьому аспекті зводяться лише до Закону про національні меншини в Україні редакції 1992 року. Натомість, за словами експерта, після нього були прийняті важливі міжнародні акти. Серед них - Рамкова конвенція про захист національних меншин, ряд двосторонніх угод, рекомендації Ради Європи та ЄС, `що вимагає об`єктивних змін у контексті прав нацменшин в українському законодавстві`.

Водночас, за словами директора міжнародних програм Групи стратегічних та безпекових студій (м. Київ) Сергія Герасимчука, проблема існування етнічних меншин в Україні поступово загострюється. Так, `до певної міри виріс рівень ксенофобії та нетерпимості до нацменшин, що ускладнюється заполітизованістю цих питань в Україні`. Відбуваються політичні маніпуляції, зокрема, навколо кримських татар, російської національної меншини, час від часу порушуються проблеми русинів на Закарпатті.Ці та інші аспекти входять до загального поняття забезпечення національної безпеки країни, й тому вимагають неодмінного вирішення.

Учасники проекту наголосили, що результати їхньої кропіткої праці мають бути неодмінно використані в реалізації державної політики, зокрема, України. Однак, як стверджують міжнародні експерти, державні структури не завжди сприймають їхні рекомендації, особливо, якщо питання має час для вирішення.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також