Президент Чехії Земан тісно спілкується з закарпатськими русинами-сепаратистами (ФОТО, Доповнено)

8
17

Ця структура сепаратистів роками домагається визнання русинів в Україні та автономії Закарпаття і тримає зв’язок з Росією.

Нещодавно, Василя Джугана та Михайла Тяска, колишніх закарпатців родом з Тячівщини, бачили серед прихильників чеського президента у його виборчому штабі в суботу.

Про це інформує Європейська правда, посилаючись на чеське видання Aktualne.

Як зазаначає видання, їхні контакти з Земаном тривають роками. Вони не тільки беруть участь у офіційних заходах, організованих офісом президента, а у минулому році навіть супроводжували Земана в поїздці до Росії.

"Хоч Джуган та Тяско протягом довгого часу живуть у Чехії, їхня програма – визнання русинського народу в Україні та автономія Закарпатської області, у минулому – Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини. Вони також виступають проти українського уряду, що часто та виразно висловлюють у соціальних мережах", - пише видання.


Читайте також: Русини Закарпаття: історична правда про складне питання


Україна вважає «Всесвітню раду підкарпатських русинів» антиукраїнською організацією, яка підтримує контакти з Росією.

— Деякі представники цієї організації відомі тісними контактами з Росією та підтримують її агресію проти України. Їхню антиукраїнську діяльність ми сприймаємо негативно, - заявив у коментарі виданню посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек заявив таке про дружбу з сепаратистами президента Чехії:

— Немає жодних особистих відносин, - заявив прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек.

Він також заперечив, що президент підтримує вимоги русинів щодо автономії. "Це повністю внутрішня справа України", - зазначив Овчачек.

Михайло Тяско стверджує, що Земан і лідер чеських ультраправих Томіо Окамура стали єдиними людьми, які підтримують вимоги русинів.

"Президент демократично сказав, що не бачить нічого поганого в тому, що русини можуть бути визнаними, якщо вони цього хочуть, у всіх сусідніх державах, і навіть в Росії, і що він не бачить причин, чому Україна не повинна визнавати русинський народ", - зазначив Тяско у коментарі виданню.  

– Сепаратистська організація «Всемирный Совет Подкарпатских русинов», яка створена в Чехії вихідцем з села Новоселиці, Тячівського району Василем Джуханом та його зятем Михайлом Тяском,  вихідцем з села Дубового, Тячівського району, немає ніякого відношення до русинського руху на Закарпатті. Василь Джуган та Михайло Тяско два роки тому приїзжали  на Закарпаття з  лідером чеських ультраправих Томіо Окамура, мали скандальні зустрічі з русинами в Сваляві та Мукачеві. Дані панове не отримали підтримку від русинів Закарпаття. Не варто ототожнювати русинів Закарпаття з проросійською та сепаратистського налаштованою організацією «Всемирный Совет Подкарпатских русинов», яка немає ніякого впливу на русинський рух на Закарпатті. Авторам публікації варто б  краще володіти русинським питанням, – зауважили Mukachevo.net у голова «Крайового общества подкарпатських русинов» та член Світової Ради Русинів Микола Бобинець та голова ГО «Русинський край» Степан Сікора.

Коментарі

Г
Горянин

Після т. зв. реформ петра панамського -гнойсмана-реви-яйценюка-тигіпка-реви... (пенсійної, медичної, кредитів.., тарифів та цін на всі товари першої необхідності закарпатці, щоб прокормити сімї тікавуть куди видят очи або повинні вмерти від голоду і холоду на багатій Українській землі. Люди мають право і хочуть жити по людськи.Скоро українців буде більше в Чехії, Мадярщині, Польщі, Росії, Іспанії чим на Батьківщині. На жаль в багатьох опустилися руки, що вдома колись можна буде зажити по-людськи.

ДК
До карпато-словина

Дурницю пишеш! Так мош і мадяру асимілювати бо жона Ондраша І то дочка Я.Мудрого-Анастасія. А Червена Русь,то байка! Мы з галичув нингда нич немали.Вни сюда мало забігали оби нашкодити! Мы той на своюй зимли ще з бронзового віку,се по офіційнуй науці! Ще Ужгород дуже добре помніть варварський набіг козаку (по типирішньому добробати)!Так,што міркуй!

О
останньому

Ни кажуть русини хоснуйте.Кажуть коснуйте.Ты чьих будеш кацапо-словин.

К-
Карпато - словин

Кіть ся з кымись доказуєте , а вадь спорите , хоснуйте аргументи , а ни пишіть глупоты . Якраз што у нас у Крайови , великый процент пращурів половців , по нашому -куманів . Они ся туй спрятали уд орди хана Бату , и сюди увін за нима прийшов . Ищи в в началі 15 ст. они мали свою автономію У складі мадярського королівства , уд нашї Тиси до мадярської Тисьі . Бульшість из них ся мадяризовало , а котрі жили пуд нашими горами ославянилися . На спомин уд них лишилися фамілії , Зейкан , Коман , Кузан , Джуган и много щи другых . Ото правда што Москвы ни было и Львува ни было , но бов Галич И бов Володимир . У нас были Мункач , Унгвар , Ламперсас типирышны Мукачово , Ужгород , Берегово .

I
iмре

Звiдки ти Федя прийшов ? Карпатия - це земля Рутенiв . У 1932 роцi був перепис населения : окрема графа була :украiнець , i вони складали всього 1 % !!! Це е в архiвах Чехиi .

ОЧ
останнім чотирьом

Даже смішно ош ви кацапи начали писати ни лиш по українськи,ай по закарпатськи.

Ф
федя!дічь!

так звані русини існували ще коли не було ні москви, ні львува, і пращури приблудлих федів ще називалися половцями.Біда уже прийшла у вигляді феді.Короткі руки у тебе дотягнутися до русину, ліпше возьмися там, де ся твої кінцівки валовшні дотягнути тай заспокой себе сам

Р
русин

федя ти дійсно федя

Я
яков

всьо правильно!!!а Земан кашле на вас...липше так,ги служити жебраками украинськив злочиннив банди...история мае повторитися...

М
Місцевий

Земан до виборів пропонував фінансові кошти за Крим і треба було на це піти, хоч якась компенсація би була, бо Крим українським уже не буде. Всі так званні експерти і політолиги його висьміювали і принижали, а оказується що з ним солідарні пів Чехії. Смійтесі і пудскакуйте. Богдане, ти із-за Перевала і не чудно що так пишеш, але це вже неспрацьовує. Дуже бись хотів із русинами в ракаши бути, небудеш неборе, ми навіть раніше вас хрисиянство приймали і ця дата чогось ближча до Хорватів як до галечан. Я греко-католик і дуже радий що нічого спільного з вами не маємо, так як ми напряму входмо до Ватікана і це символічно. Русини давно визнані, невизнавали їх тільки комунішти - ви також. Ось з ким ви вракаши.

Ф
Федя

Хтось ще сумнівається що так звані "русини" фінансуються з москви? СБУ треба було давно щільно взятися за так званих "русинів", бо буде біда. А заодне і з мадярськими "дипломантами" попрацювати.

К-
Карпато - словин

для чого викладати провокативну новину , а потім закривати коменти ? Це новина не що інше як ярлик , мета --цілий народ обізвати сепаратистами . Якісь люди ,громадяни Чехії зустрілися з Земаном , президентом Чехії ,ну і що ? Я наприклад про них перший раз чую . ... А от громадяни України повально їздять і літають в Росію роблять там селфі з Москви , і що ? а ні чого .... депутати УКРАЇНСЬКОГО парламенту регулярно їздять до Москви . І тоже нічого ...... а туй така сенсація .....

СС
Сікора Степан Ілліч

Автор публікації не володіє питанням. "Всемирный совет Подкарпатских русинов" немає ніякого відношення і впливу на русинів Закарпаття. Організація створена Василем Джуганом та його зятем Михайлом Тяском в Чехії і має певний вплив тільки на закарпатських заробітчан, яких багато в даній країні. Василь Джуган - власник пивоварні в місті Дашіце під Прагою.

ДЄ
До Євгенка

Євген, где ты?

ХХ
ха ха

що за муть, сливлянку Земан любит, а тячовцы возять

Б
Богдан

Придурки! Прости боже,інакше не скажеш. Русинами нас звали поляки,австрійці. Звали всіх галичан,бойків,лемків і гуцулів.Де Росія,а де Закарпаття -як можна себе приєднувати до Московії? Ні по мові,ні по території,ні по історії нічого загального. Хочете ножа вставити Україні в спину?Не будіть лихо. Шануймося.

Л
лось

но та се ай. што типир будеме чинити

Читайте також