Прямо на кордоні Закарпаття і Угорщини невідомі озброєні люди встановили вишку та колючий дріт (ВІДЕО)

3
9

Як вже повідомляло Мукачево.net, близько року тому 134 гектари землі на лінії державного кордону України - а це майже 5 кілометрів - дивним способом опинились у приватній власності.

Мова йде про земельні ділянки в межах Берегівського району, а саме сіл Дийда, Горонглаб, Косонь та інших. Тут протягом грудні 2014 - березня 2015-ого року 134 гектари землі прямісінько на кордоні у вигляді земельних ділянок роздали окремим людям. Втім, згодом уся ця земля опинилась у власності однієї особи.

А нині цю територію обнесли стовпами та колючим дротом, встановили вишку. Кажуть, що контролюють "приватні угіддя" на кордоні озброєні люди. Хто вони - невідомо...

Журналісти телеканалу "Україна" спробували розібратися у цьому земельному скандалі, що розгорнувся на Закарпатті.

Вони з'ясували, що справді тут приватизовано близько п'яти кілометрів державного кордону. І тепер прикордонники змушені патрулювати приватну власність. Буквально в десяти метрах - прикордонний стовп. Далі - Угорщина.

Цей шматок землі між стовпами і парканом з колючого дроту називається пограничною смугою. Перебувати тут можна тільки з дозволу прикордонників. Це - так звані землі оборони і приватизувати їх не можна.

Але чиновники Держагентства земельних ресурсів віддали в приватні руки більше ста тридцяти гектарів. Так, близько п'яти кілометрів державного кордону виявилися у власності однієї родини.

"Мій клієнт має право власності зареєстроване, їм були здійснені всі законні дії з придбання права власності на відповідні земельні ділянки. В даний час прикордонна служба чомусь вважає, що це землі оборони", - сказав Олексій Лемеш, адвокат власника спірної землі.

Однак прикордонники наполягають - межа приватизована незаконно. Адже ще в далекому 1947 році уряд Радянської України передало ці землі прикордонникам. З тих пір це рішення ніхто не відміняв.

"На цих земельних ділянках знаходяться інженерно-технічні споруди: контрольно-слідова смуга, загороджувальний паркан висотою два метри, прикордонні знаки і безпосередньо сама лінія державного кордону та прикордонна просіка", - каже Ігор Пітко, помічник начальника Мукачівського прикордонного загону.

Під роздачу потрапила не тільки погранполоса, а й прилегла територія. Рік тому на цій ділянці з'явився паркан, спостережні вежі і озброєні люди. Нібито для охорони.

За словами прикордонників, нові сусіди дуже ускладнили їх роботу. Адже дорога, яка проходить уздовж кордону, також виявилася в приватній власності. І тепер наряди їдуть на затримання порушників в об'їзд.

"У них знаходили зброю, наскільки я знаю, тепловізори, прилади нічного бачення. Таким чином вони мають можливість спостерігати і, можливо, здійснювати протиправну діяльність через державний кордон", - говорить Олександр Гладкий, в.о. начальника відділу прикордонної служби "Лужанка".

Махінації з прикордонної землею в прокуратурі пояснюють просто - силовики не оформили право власності на ці ділянки. І тепер ці права доводиться доводити в суді. Імена чиновників, які допустили незаконну роздачу стратегічних земель, вже встановлені.

"Прокуратурою області розпочато кримінальне провадження і на сьогодні проводиться досудове розслідування . На жаль, в подробиці вдаватися поки не можу. Санкція цієї статті передбачає до 8 років позбавлення волі", - зазначив Іван Костів, начальник відділу прокуратури Закарпатської області.

Історія в Мукачево - не унікальна. У прикордонному загоні кажуть, що у львівських та одеських колег теж відбирають кордони. У таку ситуацію прикордонна служба потрапила через відсутність зайвих грошей, які за законом вона повинна платити державі за оформлення документів на землю. А це мільйони гривень для прикордонного загону та мільярди, якщо розглядати всю кордон.

А поки суд вирішує, хто буде володіти кордоном, прикордонники відзначають різке зростання числа нелегалів. У сім разів більше в порівнянні з минулим роком.

Mukachevo.net

Коментарі

ЯЄ
Як Є!

Всі ті землі загородив та привласнив Горварт Оттило, на призвісько "Докі", з с. В. Бейгані, що на Берегівщині, закарпатський наркобарон! Який крім наркотрафіку займається переправкою чорних та сигарет, на роботі тримає всяких наркош, які отримують заробітну плату в дозах наркоти, щоб не здохнути!

ДБ
до берегсас

ты дол..банутый . над ним уже вырос Доки .ты что 1+1 не смотришь ? ху..ню не пиши . он только мечтает о таком...

БН
БОГ НАС ПУБЬЕ

ЯК ДОНЕЦЬК ТАЙ ЛУГАНСЬК...ВШИТКИХ ЗА ПАРУ ПИДАРУ.ЛАДИТЬСЯ.

B
betonus

"Метро" ще не почали рити до Угорщини, як то в Ужгороді було?

Р
рок

Кить так дале будуть дерибанити Украйну, то ми ся видить ош там скоро граници не буде.

П
Питю

Спочатку Барвоград!

І
Іван

Так хто власник?

Б
Берегсас

Всім і так відомо, що то Дюріка Кноблоха земля, депутата Берегівської райради від "Відродження". "Бо Юрій Кноблох – чудовий підприємець і бізнесмен. Власну справу в сільському господарстві розпочав не сьогодні й не вчора. На перших порах допомогли друзі – згодом віддячив сповна. У аграрному секторі він і взагалі може похвалитися винятковою свинофермою, яка розташована між селами Чома та Бадалово. Територія – понад 22 гектари", - пишуть місцеві берегівські журналісти. Думаю, що він скоро там за дротом оголосить про власну міні-державу. Буде називатися Кноблох-ленд.

М
Мукачівець

Мукачево нет скажіть нарешті чиї то землі.Шо за загадки такі??? Вже майже рік годуєте нас новинами про відібрану землю, а власника не називаєте..

Читайте також