Про етапування ув'язнених з Донбасу на Закарпаття поки не повідомляється (ФОТО)

28
0

Порошенко підписав указ про переміщення в'язнів із зони АТО до інших регіонів України.

Зі столиці до Ужгорода приїхала комісія для перевірки умов тримання під вартою засуджених.  З дводенним робочим візитом 26-27 листопада 2014 року Закарпатську установу виконань покарань відділу ДПтС України в Закарпатській області (УВП №9) відвідала моніторингова комісія з питань дотримання прав людини під час виконання і відбування кримінальних покарань та тримання під вартою.

Комісію очолив перший заступник Голови Державної пенітенціарної служби України Віталій Ошовський. У склад комісії входили представники центрального апарату ДПтС України, представник Міністерства Юстиції Юрій Яремчук, а також, голова правління міжнародної громадської організації «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» Едуард Багіров та представник Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання Богдана Хмельницького» Катерина Пелих.

Мета відвідування, згідно з прес-релізом пенітенціарної служби, - "здійснення моніторингу стану додержання конституційних прав і свобод громадян, які перебувають в місцях позбавлення волі". (на фото прес-служби).

Тобто під час візиту перевірялися умови утримання засуджених та ув’язнених, їхнє матеріально-побутове та медичне забезпечення.

Однак на Закарпатті почали з'являтися чутки, що нібито справжня причина приїзду високої перевірки зі столиці - це можливе етапування до Закарпатської УВП (№9) в’язнів зі Сходу.

Певний поштовх цим чуткам дав заступник ужгородського міського голови Ярослав Шафарь, який написав на своїй сторінці у соцмережі наступне: "Справа в тому що Закарпатська УВП 9 розрахована на 522 ув'язнених. На сьогоднішній день там перебувають 240 ув'язнених. з них Довічно лише 37. А на сході йде війна. І утримувати в'язнів у Дебальцево чи Єнакієво є проблематично. Нам можуть етапувати частину в'язнів зі Сходу краіни. І це трохи напружує".

Слід зазначити, що певна логіка у цьому є. Адже 15 листопада Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про невідкладні заходи, спрямовані на стабілізацію соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях», в якому йдеться про наступне:

- "невідкладно вжити заходів для забезпечення переміщення органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України, засуджених та осіб, узятих під варту, з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях до інших регіонів України..."

І приклад цьому вже був, у кінця жовтні в Качанівську виправну колонію №54 у Харкові перевели 171 засуджену з Луганської установи виконання покарань №17. Евакуювали засуджених із колонії, яка розташована на території, контрольованій терористами. Отже, прийшлося спочатку вести довгі перемовини із бойовиками. Жінок вивезли автобусами "зеленим коридором". Подібну евакуацію засуджених в Україні провели вперше.

Однак сьогодні заступник начальника відділу Державної пенітенціарної служби у Закарпатській області Андрій Думнич повідомив, що "на сьогодні нема жодного нормативного документу, який би регламентував перевезення ув’язнених саме у нашу область".

Тому, мабуть, говорити про переміщення ув'язнених з Донбасу до Закарпаття поки що зарано. Хоча таке і не виключено.

Мукачево.Net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також