Про лютий місяць на Берегівщині

23
0

...Із дванадцяти місяців лютий – один із найзагадковіших. Він знаковий тим, що вінчає зиму, отож наші пращури називали його “бокогрієм”. Залишился навіть відомості про “лютень”, “крутель”, “зимобор”, “крутень” “сніжень”, “криводоріг”, але лютий – назва чи не найвдаліша. У селян завершувалися зимові “канікули”, вони готувалися до нового хліборобського року: вивозили на поля гній, перевіряли зерно, ремонтували с/г машини, а в нас уже навіть обрізували виноградну лозу.

Казали, що коли в лютому інею багато, то влітку стільки ж буде роси. До речі,  це таки сніжний місяць. Хоча буває, що  наприкінці  сонце так пригріє, хоч бери та в поле орачів засилай. Лютий має всього 28 днів, і тільки один раз на чотири роки в календарі 29 листочків, і рік цей – високосний. З”явився такий день у 45 р. до нашої ери. Існує чимало повір’їв, неймовірних історій і приказок, пов’язаних із високосним роком. Кажуть, щасливі ті, хто народився 29 числа: не тільки тому, що іменини святкують раз у чотири роки, але й самою вже датою своєї появи. Астрологи знають цьому безліч прикладів! До речі, 29 лютого свої уродини відзначає Олександр Мороз, екс-спікер ВР України, відомий футболіст і тренер Йожеф Сабо, наш земляк-закарпатець. Кажуть,  нібито Михайло Горбачов теж народився цього дня, але батьки не хотіли мати в сім’ї сина з унікальною датою появи на світ й записали його 2 березнем (1931 р.). У світі проживає понад 4 мільйони людей, які з’явилися на світ білий 29 лютого. Цього місяця народилися також перший Президент Росії Борис Єльцин (у  перший день),  його колега Рональд Рейган, якому 6 числа мало б виповнитися рівно 100 років. А 23 лютого, у День захисника Вітчизни, народився хоружівський хлопець Віктор Ющенко. Якщо вже говорити про цю дату, то не слід забувати, що в радянські часи ми відзначали День Радянської армії та флоту,  нас, чоловіків, вітали жінки – подруги, знайомі, кохані, сестри, матері тощо  (але не минало і двох тижнів, як усе верталося сторицею: наступало 8 Березня і чоловіки відповідали взаємністю жінкам – і знову квіти, парфуми, поцілунки, подарунки, лестощі -пестощі тощо).

До речі, саме 6 лютого 1990 р. на Пленумі ЦК КПРС відмінили статтю 6 Конституції, і Компартія перестала бути керівною силою в СРСР. Відтоді, мабуть, він і пішов “під укіс” і на комуністів почали плювати – від Камчатки до Карпат. А ще серед лютневонароджених – співак Лев Лещенко, письменник Франсуа Рабле, нарком НКВД Микола Єжов, льотчик-випробувач Валерій Чкалов, дружина і соратниця Леніна Надія Крупська, академік Микола Келдиш, математик Софія Ковалевська, поетеса Леся Українка, авіаконструктор Олег Антонов тощо.

Між  іншим, починаючи з 2002 р., в Україні відзначають Міжнародний день рідної мови. Не варто забувати, що вивчення мов та багатомовність – ключі до взаєморозуміння та взаємоповаги.  До  речі, в 10 лютого 1966 р. завершено видання першої Української Радянської Енциклопедії (в 17 томах). А  ще у лютому – Міжнародні дні бармена та стоматолога. І видумали ж люди! А що? Святкують же фахові празники представники інших професій, то чому б не підняти келих за офіціантів і ескулапів? Вони ж раді нас обслуговувати, особливо тоді, коли ми вже “тепленькі”, коли замовляємо більше, аніж можемо випити. Починаючи з 7 січня, в Україні грають весілля. Ця пора завершувалася аж на Масляну. Вважалося, що коли весілля у засніжений день – це до заможного, благополучного життя. Якщо ж цього дня сильний вітер – життя в молодих буде легковажним, якщо на весілля – сильний мороз, первісток буде хлопчиком міцним і здоровим. Морози у лютому – аж ніяк не дивина. Тямлю такі люті “лютні”, коли снігу було до двох метрів, коли лісова звірка, шукаючи поживи, спускалася до людських осель і ставала мішенню для мисливців. У селах, бувало, оленів та лосів зарубували сокирами, вбивали також зайців та іншу звірину, яка не могла адаптуватися до хурделиць, морозів, сніговіїв.

Про температурні рекорди: в окремі роки лютий прогрівася до 14-19 градусів тепла, а в Криму доходило навіть  до +25. При такій погоді спокійно можна купатися у морській воді. Найвища температура повітря, зафіксована метеорологічними станціями за останні 50 років в Україні, записувалася у лютому 1990 та 2002 років. Закарпаття – не виняток у цьому плані, як і Берегівщина – де лютий теплий і благодатний для сівби ранніх зернових. А загалом останньому місяцю зими й другому цілого року притаманні тумани, мряка, навіть дощі. Сніг якщо й піде, то під теплими сонячними променями вмить і розтане. Як кажуть синоптики, погоду найближчих днів підкажуть такі народні прикмети: передвісник ожеледиці – туман, погано  горять дрова – на відлигу, хуртовина вдень віщує мороз уночі, ворони каркають зграями – до морозу, а коли злітають високо в небо – до негоди. 15 лютого – Стрітення Господнє, цей день – прогностик, за погодою треба слідкувати щогодинно (за день перед тим, 14 лютого, світ шанує святого Валентина). А за фенологічними ознаками, закінчується корінна зима й розпочинається перелом, який завершується аж 18 березня (до цього дня має зійти сніг). Ще цікаве з народного джерела: лютневий сніг весною  пахне. Не заперечиш аж ніяк! А ще цього дня у 1989 р. було виведено контингент радянських військ із Афганістану – мужній офіцер-десантник із Берегова Сергачов також був у колоні тих, хто останнім покидав цю “криваву” країну. Повірте: дата ця воістину знакова, бо саме цього дня перестали  падати від куль солдати у боях  із душманами у  чужій далекій  гірській країні. Тож і маємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. І насамкінець з приводу нотаток про лютий: 28 числа тривалість дня складає 10 год. 52 хв., тоді як 22 грудня – усього 8 год. Отже, день побільшав майже на 3 год. А поки що вдень тепло, а вночі – зоряно та морозно...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також