Програмою "План Егана", яку фінансує Угорщина, вже скористалося більше 1000 закарпатців

35
1

31 серпня завершився прийом заявок на конкурс, оголошений благодійним фондом Центру з розвитку економіки Закарпаття імені Еде Егана. Через інтернет зареєструвались 1395 осіб, натомість до офісів надійшло 1269 конкурсних робіт, з яких близько тисячі подали свої заявки для участі в тендері особисто.

Підприємцям та малим підприємствам області надаватимуть безповоротну допомогу. Для її отримання потрібно лише скласти бізнес-план та зареєструватися на сайті. Далі триватиме перевірка документів. Якщо все в порядку - заявник може отримати до 80-ти відсотків від вартості проекту.

Програма "План Егана" - ініціатива уряду Угорщини і стосується розвитку підприємництва на Закарпатті, насамперед представників угорської меншини.

"Основна мета - економічний розвиток Закарпаття, створення новиx робочиx місць, дати можливість людям повернутися з-за кордону й забезпечувати свою родину стабільним прибутком вдома, на рідній землі", - каже директор фонду Маріанна Беркі.

Якщо цього року на надання грантів передбачено близько 2 млрд форинтів, то наступного вже 5,5 млрд форинтів або 17,5 млн євро.

За словами урядового комісара Іштвана Грежи, який відповідає за Закарпаття в уряді Угорщини, пріоритетними напрямками залишаються розвиток туризму, підтримка сільськогосподарського виробництва, а також малих і середніх підприємств.

Благодійним фондом керує KMKSZ - Закарпатське угорське культурне товариство, яке є уповноваженим органом уряду Угорщини, і займається програмами, спрямованими на розвиток економіки Закарпаття.

Фонд створений у червні 2016-го й цього року охоплює три сектори, у якиx здійснюється  благодійна допомога: туризм, сільське господарство та інноваційний розвиток підприємництва. Наразі відкрито п’ять регіональних офісів - у Мукачівському, Ужгородському, Берегівському, Виноградівському й Тячівському районах.

Наприклад, у офісі в Берегові чи не найбільше заявок надійшло у секції «Туризм», а загалом понад 440. Після того, як змінилися умови конкурсу і відкрилася можливість для власників готелів, ресторанів, закладів громадського харчування брати участь у тендері, кількість конкурсних робіт суттєво зросла.

"План Еган" на Закарпатті мають завершити у 2018 році. Для цього уряд Угорщини збирається взяти спеціальний пільговий кредит в державному Ексімбанку в розмірі 32 млрд форинтів - а це понад 100 млн євро.

Коментарі

Ч
Читатель

МВФ, Европейский банк, "План Егана" и не только... интересно...

Читайте також