Протезування зубів: види, показання, вартість

103
0

Життя навіть без одного зубу не можна назвати повноцінним, адже порушується жувальна функція, а якщо відсутній передній зуб, то прощавай нормальна дикція і гарна посмішка. Як повністю відновити зубний ряд, розповіли в стоматології Healthy Dent.

Як повністю відновити зубний ряд, розповіли в стоматології Healthy Dent.

Джерело:healthydent.ua

Акули – найбільш зубасті хижаки в світі: кількість зубів у них сягає 3000, які ростуть у кілька рядів і коли випадає один, на зміну йому одразу вилазить наступний. Нам не настільки пощастило, адже в людини виростає максимум 32 зуби плюс «комплект» з 20 молочних. Але втрата навіть всього зубного ряду не є фатальною завдяки можливості протезування зубів.

Що таке зубний протез?

Протез – це ортопедична конструкція, яка замінює частину або весь зуб. В залежності від типу та конструкції протези можуть відновити від одного чи кількох зубів до всього зубного ряду. Зубні протези виготовляються індивідуально для кожного пацієнта в зуботехнічній лабораторії. Термін виготовлення – від кількох годин до двох тижнів.

Показання до дентального протезування

Протезування зубів застосовується в наступних випадках:

  • повна чи часткова адентія: відсутність одного, кількох чи всіх зубів на щелепі;
  • руйнування коронкової частини зубу більше, ніж на 50%;
  • перелам кореня, інші травми, за яких врятувати зуб неможливо;
  • патологічна стертість зубів;
  • естетичні дефекти передніх зубів;
  • захворювання пародонту, при яких показане видалення зубів.

Види протезування зубів

З вибором зубних протезів сьогодні проблем немає: доступні різні види ортопедичних конструкцій. Головне наважитися і прийти на консультацію, а стоматолог-ортопед порекомендує оптимальний варіант відповідно до клінічної картини та побажань пацієнта.

Перед візитом до стоматології бажано розібратися, які види протезування використовуються, чим відрізняються зубні протези і які ціни на них. За типом встановлення всі конструкції можна віднести до знімних або незнімних.

Незнімне протезування

Найбільш надійні і зручні у використанні для пацієнта – незнімні або постійні протези. Ці конструкції фіксуються і знімаються стоматологом. На вигляд і за відчуттями не відрізняються від рідних зубів. Догляд за протезами – це стандартні гігієнічні маніпуляції: чищення зубного ряду двічі в день, раз на півроку – профілактичний стоматологічний огляд.

Популярні різновиди незнімного протезування зубів у Києві:

  • коронки: конструкції, що відновлюють верхню частину зуба. Виготовляються переважно з кераміки, металокераміки і діоксиду цирконію, тимчасові коронки – з пластмаси. Встановлюються на основу зуба, штифт чи імплант. Термін служби від 3 до 25 років;
  • мостоподібні конструкції: їх також називають «мости» через особливості конструкції. Міст – це кілька з’єднаних між собою коронок, що встановлюються на опорні зуби. Використовується, коли відсутні до 3-х зубів поспіль;
  • вкладки: проміжний варіант між коронкою та пломбою. Цей мікропротез відновлює зруйновану верхню частину зубу, якщо поставити пломбу неможливо;
  • вініри і люмініри: ультратонкі накладки на поверхню передніх зубів. Головне їх призначення – приховати естетичні вади зубів у зоні посмішки: щербинки, тріщинки, діастеми, надто короткі чи вузькі зуби тощо. Товщина мікропротезів – 0,1-0,3 мм. Всі, крім композитних вінірів, виготовляються в лабораторії.

Знімні дентальні протези

Знімний протез, на відміну від постійного, пацієнт може самостійно виймати і повертати на місце. Це необхідно для чищення ортопедичних конструкцій. Плюсом сучасних протезів є те, що їх необов’язково знімати на ніч. До того ж, це універсальні конструкції – використовуються при всіх формах адентії.

Знімне протезування – найбільш затребувані види:

  • акрилові протези: виглядають як суцільний пластиковий базис із коронками, що встановлюється на щелепі і тримається за рахунок спеціального крем-клею. Із плюсів – бюджетні та прості. Недоліки: надто жорсткі, можуть натирати ясна, до того ж, найменш довговічні – служать 2-3 роки;
  • нейлонові конструкції: основа виготовлена з гнучкого медичного силікону, на якій встановлені коронки. Тримаються знімні протези на присосках за рахунок вакуумного ефекту. Нейлонові протези більш комфортні у використанні, розраховані на 5-7 років, виглядають більш природньо;
  • бюгельні протези: підвищена міцність завдяки металевому каркасу, на якому встановлено базис зі штучними зубами. Бюгельні конструкції використовуються тільки при частковій адентії, адже мають триматися за якусь опору. Найбільш міцні, довговічні і зручні – служать 10+ років.


Джерело:healthydent.ua

Ціни на зубні протези

Ще один важливий момент, що цікавить людей перед протезуванням – вартість зубних протезів. Ціни відрізняються в залежності від типу та конструкції протезу. Серед незнімних протезів найдешевшими є композитні вкладки. В лінійці коронок найменше коштують металокерамічні коронки – вартість від 4-5 тис. грн. за зуб. Цирконієвий протез – від 8,5 тис. грн. Найдорожчими є люмініри та вініри: від 9 тис. грн.

На акрилові знімні зубні протези ціна в клініці Healthy Dent складає від 5 тис. грн. Нейлоновий протез на щелепу дорожчий на 40-50%. Вартість бюгельного протезу залежить від конструкції і типу кріплення і складає 11-13 тис. грн. Точну вартість протезування можна дізнатися на консультації стоматолога-ортопеда.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також