Природоохоронні громадські організації працюють над збереженням екології краю

11
0

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області вже не вперше підтримує ініціативи неурядових громадських організацій природоохоронного спрямування, які бажають працювати над проблемою збереження екології нашого краю.

 

25 листопада під патронатом управління проходило засідання Громадської ради громадських екологічних організацій, яке дозволило напрацювати ряд важливих питань.
 
На порядок денний природо-охоронці, зокрема, винесли питання про погодження "Регіонального списку тварин, які підлягають особливій охороні на території регіону", який буде запропонований для затвердження обласною радою. Після детального обговорення члени організацій вирішили погодити до затвердження лише ту частину списку, яка стосується хребетних тварин. Переліки ж інших видів тваринного світу, запланували доопрацювати та винести на обговорення згодом. У ході засідання торкнулися й інших нагальних питань, що турбують громадськість: стану поводження з небезпечними відходами в регіоні, розширення природно-заповідного фонду, затвердження схеми екомережі тощо.
 
Про роботи із вивезення за межі області хімічних засобів захисту рослин та їх фінансування детально розповів начальник відділу раціонального природокористування держуправління Анатолій Поляновський. У своїй інформації він також висвітлив стан природно-заповідного фонду Закарпатської області, можливості його розширення та наукову роботу в цьому напрямку. На часі й обговорення іншого дуже важливого проекту - схеми екомережі області, для формування якої залишилося затвердити менше половини районних схем.
 
Члени громадської ради висловили своє бачення подальшої співпраці держуправління з неурядовими громадськими організаціями природоохоронного спрямування регіону та окреслили орієнтовний план консультацій з громадськістю на наступний рік. Вони запевнили, що планують проводити конференції, видавати наукову літературу, організовувати різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи за участі учнівської молоді тощо. Окремою темою розмови став рівень екологічної культури населення, який потребує великої виховної роботи, так, аби людині вже з дитячих років прививали повагу та необхідність бережливого ставлення до природи. Учасники засідання погодилися із пропозицією держуправління активніше залучати молодь до участі у природоохоронній роботі та науково-дослідній діяльності, аби сприяти підвищенню рівня екологічної культури населення.
 
Важливим етапом засідання став звіт представників громадських організацій про свою роботу. Приємно, що спектр діяльності громадських організацій області є надзвичайно широким, адже вони працюють як у сфері наукової роботи, так і в сфері просвітництва. Зокрема, громадська організація "Еко-Екс" (керівник О.Геревич) здійснює успішну просвітницьку діяльність серед школярів міста, результатом якої є те, що вихованці Закарпатського еколого-натуралістичного центру постійно стають учасниками та переможцями конкурсів на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги (В. Лобко) має багато спільних просвітницьких проектів з іншими регіональними організаціями природоохоронного спрямування. А закарпатське відділення Всеукраїнського географічного товариства (керівник С. Поп) займається активною науковою та видавничою роботою. Зокрема, члени цієї організації разом зі спеціалістами держуправління підготували до друку фундаментальну працю "Природно-заповідний фонд Закарпатської області", яка незабаром повинна побачити світ. Члени Екологічного клубу "Рутенія" та Закарпатської обласної екологоосвітньої організації "Природа" задіяні у розробці наукових обґрунтувань щодо створення нових природно-заповідних територій Закарпатської області. Так, завдяки їхній плідній співпраці разом зі спеціалістами держуправління, лише у минулому році створено 4 ботанічні заказники місцевого значення загальною площею 146,9 га. Чимало вдалося зробити й у поточному році, зокрема, створені ентомологічний і лісовий заказники та тривають заходи щодо створення ботанічного заказника у Тячівському районі.
 
Учасники зібрання прийняли одностайне рішення про удосконалення спільної роботи громадськості та держуправління, пропозиції щодо її форми готують обидві сторони.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також