Пишаймося: 100 років тому в Празі відбулася європейська прем'єра українського "Щедрика"

37
0

У 2019 році виповнилося 100 років з часу першого виступу Української республіканської капели в Європі. Турне та світовий тріумф української музичної культури за кордоном розпочалися з Праги.

З цієї нагоди та до дня народження автора всесвітньовідомого "Щедрика" Миколи Леонтовича Посольство України в Чехії випустило спеціальну листівку.

"У оформленні листівки використаний оригінальний, створений спеціально для нас малюнок відомого художника Нікіти Тітова, за що йому дуже дякуємо. Ну, а присвячена ця листівка саме Миколі Леонтовичу, а точніше його "Щедрику". Бо саме 100 років тому, у 1919 році, у Празі відбулася міжнародна прем'єра цього твору у виконанні Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця.

Ті, хто отримають цю листівку (а це - чеські міністри, депутати, іноземні посли та багато інших друзів України в Чехії), зможуть більше дізнатися про це з відео (чеською мовою), зчитавши відповідний QR-код, або ж прослухати перший відомий запис "Щедрика" 1922 року, мелодію, яку більшість з них ще досі знає лише як "Carol of the Bells", - зазначив український дипломат та посол України в Чехії Євген Перебийніс.


Нагадаємо, що уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі Миколи Лисенка.

5 жовтня 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку.

Сьогодні "Щедрик" (та його адаптацію "Carol of the Bells") є одним з найвідоміших творів, які виконують на Різдво у багатьох країнах світу. На початку 2015 було визначено 17 найкращих виконань пісні «Щедрик» у світі — від класики до рок-виконань. Серед них закарпатський гурт ROCK-H.


Популярний американський гурт-акапелла Pentatonix також виконав кавер-версію на пісню «Carol of the Bells», кліп переглянуло більше 1 млн глядачів.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також