Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року

3
0

Загалом же Директива про тимчасовий захист, якою регулюється надання статусу, розрахована на три роки.

Рада Європейського Союзу продовжила термін дії механізму тимчасового захисту для українців, які рятуються від війни, до березня 2025 року. Відповідне рішення схвалили під час засідання у Брюсселі в четвер, 28 вересня.

«Аби забезпечити впевненість щодо понад 4 млн українських біженців, які наразі проживають у ЄС, Рада погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, що рятуються від агресивної війни Росії проти України, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року», – йдеться в офіційній заяві.

Міністр внутрішніх справ головуючої в Євросоюзі Іспанії Фернандо Гранде-Марласка Гомес зазначив: «ЄС підтримуватиме український народ стільки, скільки буде потрібно. Продовження захисту дає певність понад 4 мільйонам біженців, які знайшли безпечний притулок».

Тимчасовий механізм захисту для українців, що шукали прихисток від повномасштабної війни на території Євросоюзу, запрацював 4 березня 2022 року – за кілька днів після вторгнення російських збройних сил в Україну, і був автоматично подовжений на рік. Нині його рішенням Ради ЄС, що було схвалене кваліфікованою більшістю, подовжили ще на рік. Таким чином, українці можуть розраховувати на притулок на території Євросоюзу до 4 березня 2025 року.

Тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний (тобто без необхідності розгляду індивідуальних заяв) захист переміщених осіб, які не в змозі повернутися до своєї країни походження. Мета, нагадали в Раді ЄС, полягає в тому, щоб зменшити тиск на національні системи надання притулку та дозволити переміщеним особам користуватися узгодженими правами в ЄС. Вони включають можливість проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну і соціальну допомогу, освіту для дітей.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також