Рекордний старт: За 4 години чехи зібрали 2 млн крон на ракетну установку для України

12
2

Чеська громадська ініціатива «Подарунок путіну» у понеділок за чотири години зібрала понад два мільйони крон (85 тис. євро) на ракетну установку RM-70 — чехословацьку версію радянського «Граду».

Як повідомляє Gromada.cz, станом на 17:00 20 лютого зібрали вже 3 млн крон, які внесли більше як 1700 чехів. Це найуспішніший старт чеського збору коштів на озброєння для української армії, зазначив співавтор проекту Мартін Ондрачек.

Цільова сума для придбання ракетної установки RM-70 з комплектом із 365 ракет становить 50 мільйонів крон (2,1 млн євро), пише Чеське Міжнародне Радіо. Традиційно, «подарункові путіну» чехи дали ім’я — реактивну систему залпового вогню назовуть «Пржемисл».

«RM-70 є мобільним реактивним артилерійським знаряддям, що дозволяє вести вогонь залпом і одиночними пострілами. Залп із сорока ракет може чудово проорати площу в три гектари. Звідси і назва зброї – Пржемисл (Пржемисл Орач – легендарний перший чеський князь, землероб). А оскільки наближається весна, а разом із нею і робота у полі, назва «Пржемисл» здається нам логічним вибором», — повідомляє ініціатива на своєму сайті.

За словами Ондрачека, чеський виробник боєприпасів STV Group вже розпочав модернізацію та перебудову ракетної установки для потреб української армії, і до кінця квітня вона має бути готовою до відправки.

Гарантом кампанії виступає Далібор Дєдек – чеський бізнесмен, благодійник і співвласник групи компаній Jablotron. Після вторгнення росії в Україну, він заснував ініціативу #wemustact! та сам проект «Подарунок путіну» #darekproputina, який збирає кошти на військову допомогу Україні. Як писала Громада в квітні, з самого початку компанія самого Дєдека стала одним із найбільших спонсорів та внесла 50 млн крон.

Важливим моментом діяльності ініціативи «Подарунок путіну» є вибір назв зброї. У минулому чехи вже придбали таким самим шляхом для України танк, який отримав назву «Томаш» та систему ППО «Віктор».


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

П
Петро

То Закарпатці скинулись

Н
Наздар

Молодці! Так тримати!

Читайте також