Рівень захворюваності один з найвищих в країні: минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина

14
3

За рівнем захворюваності на туберкульоз Закарпаття у минулому 2023 році посіло 4 місце в Україні.

Як розповів на брифінгу генеральний директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип, на Закарпатті минулого року цей показник дорівнював 87,1 випадку на 100 тисяч населення. Середній показник захворюваності на туберкульоз в Україні сягнув майже 45 випадків на 100 тисяч населення.

«Це майже удвічі вищий показник, ніж в середньому по Україні. За рівнем захворюваності на туберкульоз наш регіон минулого року посів 4 місце в Україні після Дніпра, Одеси та Кропивницького. Така ситуація пов'язана насамперед з тим, що туберкульоз – це соціальна хвороба, на яку дуже впливає рівень життя людей», – прокоментував Василь Скрип.

За його словами, попри високі показники захворюваності на Закарпатті впродовж минулого року знизилася смертність від туберкульозу. У 2023 році від недуги в області померла 141 людина. Водночас у нашому регіоні значно кращий рівень недовиявлення випадків туберкульозу. В порівнянні з середньостатистичним показником у близько 50% по Україні, на Закарпатті він коливається від 15 до 20%.

«Зараз у медзакладах області є достатня кількість антимікробактеріальних препаратів. Хворі повністю забезпечені специфічними препаратами та препаратами супроводу. Наші лікарі застосовують нові методи діагностики, а в районах області функціонують 9 систем для молекулярно-генетичної діагностики Gene Xpert. Також минулого року в практику лікування ввели 4 нові мікобактеріальні препарати. Крім того, організували ефективний соціальний супровід хворих на туберкульоз. Майже 400 пацієнтів забезпечили харчовими та гігієнічними наборами», – підкреслив Василь Скрип.

Загалом, щороку з туберкульозом стикаються понад 25% населення планети, з них 10% інфікуються. За даними ВООЗ, туберкульоз належить до переліку десяти найбільш смертельних хвороб. Ця недуга за рік забирає життя близько 1,5 млн людей.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Д
Дідо

Помню,у 80х,обіцяли коммунізм....Вот вун і прийшов!!!! "Даешь тубік у каждий дом"

СЗ
Соромно за Вас

Просто дебіли повіли що нема коштів на утримання, всі дрібні тубдиспансери закрили і сказали людям аби лікувались удома, а тепер усе це улізло боком.

*
***

А тубдиспансер у Берегові закрили...

Читайте також