Рівень злочинності на Виноградівщині один з найменших в краї

11
0

Підсумкова координаційна нарада керівників правоохоронних органів району нещодавно відбулася у Виноградові. На ній йшлося про стан протидії злочинності та координації дій правоохоронців, обговорювалися причини зростання злочинів проти життя та здоров’я особи, майнових злочинів та дорожньо-транспортних пригод у минулому 2011 році.

У нараді взяли участь керівники району, представники міліції, митниці, КРУ, прикордонники тощо. Вступним словом захід відкрив прокурор Виноградівського району Валерій Черничко, а з детальним аналізом криміногенної ситуації в районі виступив його заступник Володимир Келемен.

На нараді відмічалося, що загалом у минулому році кількість зареєстрованих злочинів порівняно з попереднім періодом зменшилася майже на 8 відсотків, у тому числі тяжких та особливо тяжких на 4,9%.Рівень злочинності на 10 тисяч населення в районі є одним з найнижчих в області. Менше стало крадіжок, хуліганства, розбоїв, злочинів у сфері службової діяльності, незаконного обігу та збуту наркотичних речовин. Утричі зменшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, на 40%- групою осіб із 69 до 56 ( кожен сьомий злочин) у стані алкогольного сп'яніння, на 15,1% - рецидивна злочинність, на 5,2% - в громадських місцях, на 7,9% - на вулицях.

Водночас маємо збільшення кількості тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі і зі смертельними наслідками, а також незаконного поводження зі зброєю, побільшало дорожньо-транспортних пригод, угонів та вимагань. А відсоток розкриття злочинів склав 59% , на 21,4% менше показника попереднього року. Торік у розшуку перебувало 48 злочинців, половину з них встановлено, безвісно зниклих 7 ( 3 ще розшукуються). Невпізнаними на сьогоднішній день залишаються 4 трупи минулих років.

Всього ж у 2011 році правоохоронними органами району розкрито 261 злочин проти 331 за попередній період. Найбільш складною в криміногенному аспекті залишається ситуація у Виноградові. На районний центр припадає майже половина усіх зареєстрованих злочинів (185). Далі йдуть Королево - 27, Олешник - 12, Веряця, Фанчиково - по 11, Підвиноградово -10, Сасово -  8, Вилок, Чорнотисово, Черна, В.Копаня - по 7

Торік правоохоронцями району викрито 59 економічних злочинів, переважну кількість із них (53) виявили працівники СДСБЕЗ райвідділу внутрішніх справ. Із числа виявлених 17 злочинів відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких . Серед них у сфері службової діяльності - 14, хабарництва- 2, приватизації - 7, бюджетній сфері - 10, банківській сфері- 13. Виявлено також два випадки хабарництва керівниками контролюючих органів. Загалом злочинами, вчиненими у сфері економічної діяльності по району завдано збитків на загальну суму 719030 грн., накладено арешт на майно обвинувачених на 538779 грн.

За встановленими збитками відшкодовано 73907 грн. Крім цього, з метою забезпечення відшкодування завданих державі збитків злочинними посяганнями, у минулому році прокуратурою району заявлено позови про стягнення з винних осіб завданих збитків на суму 135 тисяч грн. На даний час вже задоволено позови на суму 21 тис. грн., які виконано та кошти переказано до бюджету.

 Прокуратурою району внесено 20 докуменів прокурорського реагування та до дисциплінарної відповідальності притягнуто 25 працівників Виноградівського РВ УМВС. За допущені порушення законності при притягненні осіб до адміністративної відповідальності, за документами прокурорського реагування притягнуто 29 працівників міліції, у т.ч. 5 працівників ДАІ.

Крім цього, за документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності за порушення вимог кримінально-процесуального закону при розгляді заяв і повідомлень про злочини притягнуто 2-х працівників Виноградівського РВ ГУМНС області, а також 3 працівників цього підрозділу за порушення вимог законодавства про адміністративні правопорушення при притягненні осіб до відповідальності.

З метою протидії злочинності та координації правоохоронних органів району у боротьбі з корупційними проявами, за 2011 рік проведено 2 координаційні та 1 міжвідомчу наради. В роботі нарад взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування району.

За результатами проведених перевірок додержання на території району законодавства, спрямованого на запобігання та протидію корупції, прокуратурою району складено протокол про вчинення корупційного правопорушення, передбаченого ст. 172-2 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення відносно бухгалтера Чорнотисівського дошкільного навчального закладу, яка, використовуючи своє службове становище,отримала неправомірну вигоду для себе, безпідставно включивши у розрахунково-платіжні відомості Чорнотисівської сільської ради за липень та серпень 2011 року 50 % надбавки до посадового окладу за високі досягнення в роботі.

Постановою Виноградівського районного суду даного бухгалтера притягнуто до відповідальності , на неї накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на суму 850 грн. з конфіскацією неправомірно одержаної матеріальної вигоди в сумі 549,55 грн.  Слідчим прокуратури району було порушено кримінальну справу стосовно головного спеціаліста відділу організації державного технічного нагляду, який вимагав і отримав хабара в розмірі 250 доларів США за незаконне виготовлення та видачу громадянинові посвідчення тракториста-машиніста. Досудове слідство по даній справі вже завершено і її передано до суду для розгляду по суті.

За вчинення аналогічного злочину при оформленні та видачі посвідчення громадянці про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами без проведення відповідних курсів на гарячому був затриманий начальник інспекції по захисту рослин Виноградівського району. Ці матеріали після відповідної реєстрації були скеровані за належністю до прокуратури області.

На координаційній нараді були розглянуті також деякі інші аспекти діяльності правоохоронних структур району. За результатами обговорень складено відповідні заходи та визначено пріоритети в роботі на 2012 рік. З цих документів випливає, що головні зусилля охоронці законності й порядку наразі скеровуватимуть на забезпеченні конституційних прав і свобод громадян, протидії корупції, додержанні чинного законодавства під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, виборів до Верховної Ради, протидії контрабанді, захисті інтересів держави у сфері зовнішньоекономічної діяльності тощо.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також