Різновиди зимових шин (ФОТО)

68
0

В холодну пору року автомобілю потрібні особливі покришки, які прекрасно впораються і з мокрим або сухим асфальтом, і сніжним накатом, і з льодовою кіркою, і з глибоким пухким снігом. Адже погода взимку буває непередбачуваною.

А гума – єдина деталь авто, яка контактує з дорожнім полотном і забезпечує надійність і комфорт руху. Щоб безпечно пересуватися зимовими дорогами, треба правильно підібрати покришки, які відповідають кліматичним і дорожнім умовам вашого регіону.

Особливості протектора зимової гуми

Особливий склад компаунда, виразний і потужний малюнок протектора – все це забезпечує зимовій автогумі високі експлуатаційні якості в умовах низьких температур. Обираючи такий тип шин, слід орієнтуватися на безліч факторів і характеристик. Зимова гума виконана з м'якого еластичного матеріалу, що зберігає свої ключові якості в умовах низьких температур широкого спектру. Рельєф їх протектора складений з великої кількості глибоких канавок, розташованих як поздовжньо, так і поперечно, і навіть під різними кутами до напрямку руху. Це дозволяє шині досягати надійного зчеплення в умовах засніженої дороги або на сніговій каші.

Види протекторів

Зимові покришки можуть бути шипованими і фрикційними. Нордичні або шиповані шини обладнані спеціальними голками, які відповідають за покращене зчеплення в складних погодних і дорожніх умовах. Фрикційні, в залежності від спеціалізації за місцевістю використання і кліматичними умовами, діляться на скандинавські і європейські. Цього вдалося досягти за рахунок розвитку шино будівних технологій. Крім того, зіграло роль і європейське законодавство.

В ЄС заборонено використовувати шини з шипами, адже вони псують дорожнє полотно. Перед виробниками автогуми постало важке питання – як зробити комплектуючі, які б успішно справлялися з викликами доріг північних регіонів, при цьому не були оснащені голками. В процесі роботи над вирішенням цієї задачі і були створені шини скандинавського типу.

Існує й інша класифікація протекторних малюнків. Розрізняють спрямований, ненаправлений, а також симетричний і асиметричний. Вони можуть поєднуватися в різних варіантах. В асортименті багатьох провідних брендів можна знайти моделі з різними типами протекторного малюнка за вигідною ціною. Найбільш універсальний – симетричний ненаправленої малюнок, який зустрічається найчастіше. Асиметричний ненаправлений малюнок також є ознакою універсальних покришок, які призначені для найрізноманітніших дорожніх умов. Спрямований малюнок найчастіше зустрічається у так званих дощових або водних шин.

Шиповані або нордичні шини

Шиповані шини відмінно справляються з найсуворішими зимовими умовами, включаючи глибокий сніг і агресивний лід. На такій гумі встановлено голки, що дозволяють пересуватися взимку впевнено і безпечно. Зимові шини з шипами перед основною експлуатацією необхідно обкатати, щоб шипи притерлися і надійно служили не один сезон.

Цей тип комплектуючих має плюси і мінуси. З одного боку, на льоду і щільному сніговому покритті, вони можуть істотно скоротити гальмівний шлях і зменшити час розгону. Але, з іншого боку, на чистому асфальті, шипи значно зменшують зчеплення, що легко може призвести до некерованого заносу, а також значного збільшення гальмівного шляху. Існують також шини під шип. Вони мають цілий комплекс технологічних отворів, куди шипи можна вмонтувати додатково. Робити це слід в шиномонтажу, бо самостійне встановлення шипів може призвести до псування гуми і самих голок.

Фрикційні шини скандинавського і європейського типів

Як зазначено вище, фрикційні шини мають певну спеціалізацію. Вони відрізняються типом малюнку, складом гумової суміші, функціональністю, прохідністю і цілим рядом інших характеристик.

Скандинавські шини

Гума скандинавського типу чудово порається зі снігом і льодом. Відмінною рисою протекторного малюнку є велика кількість ромбовидних блоків, які мають хорошу прохідність на пухкій поверхні. Велика кількість ламелів забезпечує впевнене гальмування на зледенілій поверхні за рахунок збільшення плями контакту. Скандинавські шини виробляються з дуже м'якої гуми, адже вони розраховані на регіони з екстремально низькими температурами, до -50°С.

Скандинавський тип гуми має ряд особливостей. Малюнок протектора добре справляється зі снігом, але не настільки ефективно викидає воду з плями контакту. У міжсезоння водіям, які використовують скандинавську гуму, слід бути акуратним, рухаючись по калюжах. Через м'якість складу шини стираються досить швидко, в середньому їх термін служби становить 50 000 кілометрів пробігу. Цей же фактор негативно впливає на керованість автомобіля при русі на високій швидкості.

Європейські шини

Шини європейського типу мають більш помірний малюнок протектора, якому не треба складати конкуренцію шипам, адже ці покришки розраховані на м’які зими. Блоків і ламелів значно менше, що знижує ефективність гуми при русі по снігу. З іншого боку, ці комплектуючі частіше пересуваються по мокрому і сухому асфальту. Склад компаунда значно жорсткіше, тому вони зберігають свої характеристики при температурі не нижче -30°С.

Європейські шини ефективніше відводять воду з плями контакту, завдяки чому ідеально підходять для південної зими і міжсезоння. Ця гума також забезпечує поліпшену керованість на високій швидкості. Термін служби шин європейського типу приблизно в 1,5 рази більше в порівнянні зі скандинавськими.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також