Ромська громада у Брно протестувала проти виправдувального вироку українцю (ФОТО)

16
4

Кілька десятків представників ромської громади зібралося в неділю перед Крайовим судом у чеському місті Брно, щоб висловити незгоду з вироком суду щодо українця, який убив ромського молодика ножем. За висновком суду, здійснюючи необхідний самозахист.

Суд встановив, що дії українця, який захищався від нападу трьох молодиків, становили необхідну самооборону. Роми твердять, що причина в національності загиблого.

Учасники мітингу-протесту підписали петицію проти вироку, скандували «Ми тут удома» і вимагали справедливості.

Суди часто карають людей лише за колір шкіри, у Чехії погана судова система - заявили оратори. "Настав час зібратися і висловитися", - сказав Йозеф Даніель, представник ромської громади.

Акція тривала близько 30 хвилин, після чого учасники розійшлися. Заявлений організаторами похід містом не відбувся.

На претензії демонстрантів відреагував міністр юстиції Чехії Павел Блажек. Він наголосив, що інцидент не мав ніякого расового чи національного підтексту.

Ідеться про інцидент, що стався ввечері 10 червня минулого року. Громадянин України, 38-річний Роман Рогозін, який давно живе в Чехії, вступив у конфлікт з групою молодих ромів, які їхали трамваєм. Молодики поводилися гучно й грубо, пиячили й курили, чоловік сказав їм бути тихіше, у відповідь на що почув лайку. Вже на зупинці, троє ромів накинулися на українця й побили його. Останній вирішив захиститися від нападу і дістав ножа. Від глибокого поранення в живіт один із ромів помер, інші двоє були поранені легко.

Інцидент спричинив тоді хвилю напруженості між ромами й українцями по всій Чехії.

Крайовий суд у Брні оголосив у справі Рогозіна виправдувальний вирок. Суд визнав, що дії українця не містили ознак кримінального злочину і мали ознаки необхідної самооборони.

При цьому прокурор наголосив, що у справі не було жодного національного підтексту. «В цьому конкретному випадку йшлося про нещасний випадок», — сказав прокурор.

«Я злий, я обурений, це знущання з усіх циган і всіх мешканців цієї країни», — сказав чеському агентству новин Роман Самко, один ініціаторів акції протесту. Він побоюється, що ухвала про необхідну оборону може стати прецедентом і, по суті, планом для нападів на расовому ґрунті.

«Є расисти, які ненавидять циганську громаду. Вони візьмуть ніж, покладуть його в кишеню, підуть провокувати циган і просто нападуть на них і скажуть: я захищався», - сказав Самко.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

.
...

????

Б
Бидлофоб

Дадада усюди провокувуть тих копчених, нещасних, які чесні як ангели??

*
*****

Забагато прав мають ці паразити в цивілізованих країнах..

М
Мукачівець

Копчені ся долбанули??? Де они дома? У Індії! Туда їм путь! Нехарь лем красти знає і наркотов торгувати.

Читайте також