Роми допомагають безпритульним та обездоленим ужгородцям (ФОТО)

9
0

У вівторок, 22 жовтня, в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стала благодійна допомога безпритульним закарпатцям, пенсіонерам та дітям з малозабезпечених сімей.

Більше двох років в Ужгороді діє благодійна організація, волонтери якої у 5-ти пунктах щотижня годують бездомних та малозабезпечених осіб. 

Олена Горняк, заступник голови та члени громадської організації "Бахтале рома - Щасливі роми",  розповіла спільно з благодійним фондом вони годують бездомних людей міста Ужгород, пенсіонерів та дітей з малозабезпечених сімей. Годування проходить щоп’ятниці о 13:00 в районі ринку на Білочці, в Новому Районі в четвер о 13.00,  на вулиці Тельмана щосуботи, щосереди на П’яному базарі та на Радванці щовівторка. Зокрема на Тельмана та на Радванці щодня годують 40-50 дітей.

За всю історію діяльності було роздано близько 13 тисяч гарячих обідів.

На перше годування волонтери зібрали близько 30 людей. За тиждень до того вони давали оголошення, також передавали інформацію через знайомих. Через певний час «Щасливі роми» почали діяти на Джамбула. Таким чином поступово розширювалася сфера їх діяльності.

За тиждень вдається нагодувати приблизно  220 людей, а всього їх є 400-500.     

Спершу  годувати пенсіонерів не планували. Адже організація орієнтувалася саме на бездомних, яким до того ж пропонували реабілітацію від алкогольної залежності. Але раптом до них почали приходити пенсіонери з банками. Виявилося, що останнім не вистачає грошей на життя. Потім ще почали приходити діти. Зараз приходять також і люди, котрі змушені доглядати лежачих хворих, і витрачають всі гроші на ліки.

Райони вибрали невипадково – саме ті, де збираються бездомні. До того ж черговість на тижні дозволяє бездомним харчуватися практично щодня.

Планується  відкрити точку на вулиці Загорській та на Гагаріна, але для цього потрібні додаткові  кошти.  Також активістам хотілося б проводити реабілітацію від алкогольної залежності прямо в Ужгороді, але це поки лише плани.

На вулиці Тельмана, де знаходиться ромський табір,  займаються не лише дітьми, але і їх сім’ями, щоб діти нормально ходили до школи та вчилися, ставали повноцінними членами суспільства.

Степан Фечо, член «Щасливих ромів» також привів приклад однієї ромської сім’ї, котра жила буквально під ялинкою. Для них він зняв кімнату в ромському таборі.

«Ці люди потребують нашої допомоги. Це люди, які з певних причин залишилися без даху над головою. Нам треба якось їм допомагати. А наша задача, щоб суспільство, мерія зокрема, звернули увагу на цих людей», - каже пан Горняк. 

Більшість з людей у громадській організації – роми. Вони готують, допомагають спілкуватися з обездоленими. Буває, що люди допомагають одягом. «Ще було б добре  допомогти таким людям медикаментами, але ми поки цього не можемо», - додають волонтери.
«Ці люди хворі, не фізично, а часто емоційно. Їх кинула сім’я, у них нема документів і нема сил жити. Тому ми даємо їм надію і тепло і надіємось, що колись вони згадають, що є вихід.
А поки ми їх годуємо, адже треба робити хоч щось», - каже пан Степан.

Мер міста пообіцяв організації «Щасливі роми», що наступного року з міського бюджету будуть виділені кошти на допомогу бездомним. Також торговий центр «Дастор» щотижня організовує акцію «Допоможи ближньому», коли кожен ужгородець може допомогти продуктами організації. Приватна пекарня «Климхліб» допомагає своєю продукцією, а власне  волонтер роблять все безкоштовно - готують.

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також