Роми заявляють про дискримінацію через лічильники

17
2

Ситуацію з перенесенням лічильників на стовпи порталу «Мукачево.net» прокоментували представники ромської громади

«Громада дуже збурена, – коментує депутат Мукачівської міської ради Іван Йонаш, обраний ромською громадою Іван Михайлович,  і вважає це черговим проявом дискримінації ромського поселення. – Я розумію, що на території табору були випадки, коли абоненти користувались електроенергією позаобліково. Але це дійсно малозабезпечені люди – до прикладу, електропостачання припинили сім’ї, де проживає інвалід та неповнолітні діти. Як їм тепер жити? Я знаю, що мешканці багатих мікрорайонів міста теж крали електроенергію, платили по 20-30 гривень у місяць і взагалі не пускали представників РЕМу на приватну територію. А на території ромського поселення вони ведуть себе абсолютно безкарно, порушуючи права громади, зокрема, право власності. Вони заходять без попередження, без дозволу, та не в присутності хазяїв до подвір’я, знімають лічильник, куплений абонентом за власні кошти, і встановлюють його на стовпі, на висоті 5-6 метрів. При цьому немає значення, чи абонент є справним платником, чи боржником, чи порушником правил електропостачання. Люди у місті так само крадуть електроенергію, як і в нашому поселенні, це можна перевірити, порівнявши кількість складених актів у нас і в решти міста».

Своє невдоволення діями РЕМу виказали і жителі ромського табору.

«Я щомісяця сплачую за спожите світло, – показує нам пачку квитанцій поважний панок, – чому мій лічильник також витягли на стовп? Тепер мої знайомі і друзі подумають, що я злодій. А це – великий сором для мене. Є законодавство, і усі повинні діяти згідно нього. Зафіксували крадіжку світла – написали акт, відключили; людина сплатила штраф – підключили. Але вішати лічильник на стовп біля будинку – це наче поставити тавро на чолі. Міська влада вміє тільки розмовляти про налагодження зв’язків між табором та містом, а на ділі – мовчки спостерігає, як наше поселення дискримінують».

За словами голови культурно-просвітницького товариства «Романі Яг» Івана Лукича, у даній ситуації найперше йдеться про факт порушення права власності, адже лічильники купували господарі, відповідно це є їхньою власність.

«Лічильники встановлюють на висоту, це теж недоцільно. Якщо у газди згорить, наприклад, телевізор, і він полізе на стовп – його оштрафують за втручання. Або наступна ситуація: паде сніг чи дощ, вибиває світло, а у хаті багато дітей, в тому числі немовлят, тому світло – життєва необхідність; енергетики до ромського поселення не поспішають, газда вилазить на стовп і падає, чи його б’є струмом. Хто буде відповідати? Далі, а як контролери будуть знімати показники? Ходити з драбиною? Сумніваюсь. Значить, будуть їздити з автовишкою, а це витрати на бензин. А як хозяїн проконтролює, чи правильно записав показники контролер? Взагалі, все що тут відбувається, робиться незаконно – нам не пред’являють жодних документів, на якій підставі проводяться масові перенесення лічильників. Світло відключають без попередження, що може призвести до псування побутової техніки. До того ж, нам погрожують: «Не подобається – відріжемо взагалі!»

«Не тільки погрожують, а й знущаються, – додав порталу «Мукачево.net» представник Церкви Живого Бога Руслан Янковський, – коли ми спитали, а як інвалід на візочку зможе зняти показники лічильника, працівники РЕМу відповіли: «Приїде підйомник, і підніме...» Вони ведуть себе так нахабно тільки тому, що ми – роми. Не думаю, що інші мешканці міста зазнають таких самих знущань при «відвідинах" енергетиків».

Коментарі

И
Иван

не вы его строили ,финансируете, не вам его переименовывать в Украинский.

D
dyr

На акт Росії про ліквідацію Українських общин у Росії пропоную Мукачівський російський драмтеатр перейменувати в Український Мукачівський драмтеатр.

Читайте також