Росія відмовляється від українських молокопродуктів

9
0

Росія має намір обмежити ввезення сиру з України через використання при його виробництві рослинних жирів, зокрема пальмової олії. Українські виробники й експерти неофіційно зізнаються, що звинувачення росіян не позбавлені підстав

Росія змушена обмежити імпорт українського сиру. Така вимога висловив голова правління Національної спілки виробників молока Андрій Даниленко на нараді з питань виробництва молока, яке сьогодні (14 червня) відбулося в міністерстві сільського господарства РФ.

Основна претензія до українського сиру - застосування при його виробництві рослинних жирів, які нібито використовують українські молокозаводи з метою зниження собівартості. «В Україні обсяг виробництва молока не росте, зате виробництво сирів, як не дивно, росте гігантськими темпами" - завив Андрій Даниленко - «При цьому Україна є найбільшим імпортером тропічних олій у світі».

Українське статведомтсво підтверджує дані росіян: поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні станом на 1 червня 2011 р. складе 5,24 млн. голів, що на 5% менше, ніж на аналогічну дату 2010 р. При цьому поголів'я корів за цей період скоротилося на 3,8% - до 2,66 млн. голів. Імпорт пальмового масла в Україні за минулий рік виріс більш ніж на чверть порівняно з 2009 роком - до 300-350 тис. тонн.

На сьогодні Україна є другим за величиною імпортером сиру до Росії (після Білорусі). «У нас є багато питань до якості українського сиру, у нас є факти, які підтверджують, що в ньому мало молока, а 70% того, що є, закуплено на приватних подвір'ях і його якість досить суперечливо з точки зору ветеринарної безпеки" - сказав Олександр Даниленко. За його словами, російська сторона вже виявляла рослинні жири в української молочної продукції.

Зараз російські ветеринари проводять аудит українських молочних підприємств (стартував півтора тижні тому). "Ми сподіваємося, що результати перевірки підтвердять наші побоювання", - вважають в «Союзмолоке»

Серед заходів, до яких може вдатися Росія, якщо застосування рослинних жирів буде доведено - підвищення ввізного мита на молочну продукцію, жорсткість правил імпорту для українських виробників і навіть тотальна заборона постачань молочної продукції з України, як це вже сталося в 2005 році.

Навіщо додають рослинні олії в сир

Спокуса замінити у виробничому процесі молоко рослинними жирами велике, оскільки різниця в ціні цих інгредієнтів разюча. За словами начальника відділу АПК Департаменту з питань АПК і хімічної промисловості Держзовнішінформу Олександра Одосій, в даний час вартість тонни пальмового масла становить 1200 доларів / тонна (CIF Роттердам). «Вартість же на українському ринку сухого знежиреного молока становить 27-30 тис. гривень / тонна. Тобто, якщо в партію домісити навіть тонну пальмового масла економія може скласти 10-15 тис. гривень »- каже експерт.

При цьому за органолептичними характеристиками така продукція ніяк не відрізнятиметься від автентичної. Виявити вміст рослинних жирів в ній можна тільки провівши спеціальний хімічний аналіз. На думку експертів, дії російської сторони навряд чи можна характеризувати як початок торговельної війни - Росія традиційно висуває високі вимоги до якості імпортних продуктів різних країн. «Це закономірні вимоги щодо захисту внутрішнього ринку і споживачів, вони не спрямовані конкретно проти України, - вважає Олександр Одосій. - Але з іншого боку такі заяви можуть зашкодити репутації українських молокозаводів і перешкодити їм розвивати співробітництво з іншими партнерами. Такі іміджеві втрати понесли, наприклад, українські виробники соняшникової олії після скандалу з домішками в ЄС ».

Росія на сьогоднішній день - найбільший імпортер твердих сирів у світі. Щорічно країна імпортує більше 400 тис. т сирів. В Україні ж у наявності перевиробництво цієї продукції - при виробництві в близько 200 тис. тонн внутрішнє споживання сирів становить близько 123-130 тис. т.

Більше 50% імпорту сирів у Росію забезпечують три країни: Білорусь, Україну і Німеччина.

«Союзмолоко» також стурбований зростанням імпорту білоруської продукції за демпінговими цінами. У разі якщо демпінг буде доведено, глава Мінсільгоспу Олена Скринник пообіцяла вжити «відповідні заходи».

За даними союзу, в січні-квітні ц.р. Росія імпортувала 135,1 тис. тонн сирів та сиру, що на 23,7% більше, ніж за відповідний період минулого року (119,8 тис. тонн). Зростання імпорту став однією з основних причин затоварення сироробних підприємств Росії

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також