Російські агенти згадали про "проблеми русинів" Закарпаття

13
11

Цікаво, що вже за кілька днів до сценарію конфлікту у Криму, де нині хазяйнують російські військові, у інформаційному просторі почали знову активізуватися так звані "проблеми русинства" на Закарпатті.

Вже давно ні для кого не є секретом, що корінних слов'ян-закарпатців, які називають себе русинами, використовують для сепаратистських настроїв. При чому як російські спецслужби, так і західні.

Утім, русинських організацій на Закарпатті створено чимало і вони у більшості ворогують між собою. Тому про реальні загрози відділення від України говорити не варто. Однак такі спроби ймовірні. Тим паче нездорова зацікавленість з боку центральних російських телеканалів у світлі Кримської експансії виглядає дуже підозріло...   

Також за останній тиждень про русинів не раз згадав і сайт "Українського вибору" – структури Віктора Медведчука. Одна із статей політичної аналітики має конкретну назву: "Українська міжусобиця і Закарпаття: русини". Автор вважає, що або "бунт" на Заході України має припинитися, або країну чекає розділення на два, три, чотири і навіть більше держав. Єдине для нього незрозуміло - куди в цьому сценарії відійде Закарпаття. При чому  одразу запевняє, що ніякої "Русинської республіки" не буде - цьому не дозволять сусіди. А ось вхід до Новоросії (Україні без Галичини) - цілком можливий на думку "політолога". Але розуміючи яку нісенітницю він пропонує, одразу виправився - для збереження ідентичності для русинів Закарпаття слід "возз’єднати" зі Словаччиною. Або ще краще - з Росією. Отака аналітика...

Практична невідомий нікому окрім самих засновників Президія Мережевого русинського руху (стверджують, що їх 50 тис. чоловік) нібито зібралася 22 лютого у Мукачеві і щось вирішила. Зокрема не визнавати нову владу, а лише Януковича. А також підтримала південь та схід. Мета - чекати, коли  почнеться контрреволюція і відгородитися від Галичини кордоном. Сподіваються і на підтримку Угорщини. А керівник так званої Закарпатської патріотичної організації "карпаторосів" Йосип Феделеш нещодавно взагалі об’явив ультиматум "Правому сектору" та іншим організаціям "незрозумілого походження". І вимагав протягом 48 годин головам рад всіх рівнів на Закарпатті подати у відставку та заборонити всі націоналістичні угрупування. "Влада в Закарпатті належить закарпатцям", - голосно вигукнув Феделеш 25 лютого. І пригрозив силою, якщо хтось його не послухає.

У свою чергу лідер Народної ради русинів Закарпаття Євген Жупан заявив, що закарпатські русини завжди діяли у правовому полі. І засудив різного роду провокаторів, які заявляють про нібито існуючу загрозу та вимагають ввести в нашу область "миротворчий" контингент Росії. Він також зазначив, що останній Всеукраїнський з'їзд Русинів чітко зазначив позицію закарпатців – це Європейський вибір.

"Русини Закарпаття, як і всі Народи України засуджують окупацію Криму руськими військами і наполягають на мирному врегулюванні ситуації на півострові", – зазначає голова НРРЗ Євген Жупан. Він сподівається, що "мовний закон", який для багатьох став каменем спотикання приймуть у новій редакції вже найближчим часом і принаймні одну з причин для напруги в  суспільстві буде знято...

2 березня подібне звернення прийнято і на засіданні русинського клубу "Нова Русинія", до складу якого входять керівники молодіжних русинських організацій з багатьох країн світу:  "Росія повинна негайно припинити військове втручання у внутрішні справи України. Русини України та зарубіжжя самі в змозі визначати своє майбутнє без вказівок Кремля".

Однак московські кореспонденти продовжують шукати на Закарпатській землі тих, кому нібито потрібен "захист" з боку Росії. Як бачимо лише для однієї мети – ввести і сюди війська, як це нині відбувається у Криму... 

При чому більшість учасників такої «відео-пропаганди» навіть не підозрювали, що їх використають як представників приниженої русинської національності.  

Коментарі

D
danilares@mail.ru

Добрий вечір! Я русин в третьому поколінні ,але ніколи про це не заявляв. Щоб зняти пимтання "великих русинів " на Закарпатті потрібно самими русинами провести ревізію тих угрупувань які фінансуються із зовні і зараз пробують "відпрацьовувати" . Ні їх неінтнресує що буде з людьми коли прийде новоявлений фюрер. їм подуші гебелівська пропоганда. Таких як ви в населених пунктак Закапаттья не знать прості русини. Мене обурюе, що від мого імені якісь виродки ,які уже давно паразитують на Закарпатті на російськи гроші закликають окупантів!!! Вам мало 100 небесних Ангелів??? Хочете іще крові? Щоб більше ніяка сволота не ганьбила русинство, всіх фамілії лже русині мае виставитися в газетах в інтернеті і ми маемо очиститися від лже русинів. В Закарпатті мае бути один уповноважений і вибраний лідер від всіх , щоб лишити можливості цим спекулювати. Я знаю, ні один з русинів не просив не просить і небуде просити розколу Украині і іноземної інтервенціїї. Заробляти більше на нашому довірї ні!

1
111

Істерія Путіна, ясно що Україна вибрала Європу, тепер треба хоч кусок відірвати. Але не судьба, навіть в Криму їх не зустрічали з радістю, а наші солдати в тих умовах недофінансування і забуття продемонстрували сильний дух і витримку(переважна більшість їх - місцеві, факт!). Знайомі з Луганська і Донецька в телефонних розмовах кажуть про нерозуміння Росії і її політики, бо вони ж є громодянами України і живуть в Україні, і мова значення не має!Особливо активна в такій позиції молодь. Я корінний закарпатець і ходячи по світах цим був гордий, так само як і тим що з України! Знаючи ситуацію в краї, можу повісти жополизам Медведчука - доста нас ділити нико никому ніколи не заважав і не буде заважати, хіба не так? Ми хочеме міняти свою державу і рідний край на краще, не діліть на тому чого не існує! Народ будьме розумні, якщо хтось за кроваві гроші Москви хоче побачити таким наш край, то знайте Бог і люди все бачать , розуміють, пам’ятають а є діла які не прощають!

Ш
Шоні

Та, хто з вас не бачив ті смолоскипні ходи по наших містах Ужгороду, Мукачеву, Берегову, Хусту, та їхні викрики: "Слава героям!" - "Смерть ворогам!" Це все походить від Hitlerjugend Німеччини, Веймар 1933 року, які теж кричали: "Heil Sieg", "Heil Hitler", "Wir werden weiter marschieren, bis alles in Scherben fallt, denn heute gehohrt uns Deutschland und morgen die ganze Welt!" під час приходу Адольфа до влади, якому галичани лизали АNUS. Саме тому мер Лендєл, на початку, заборонив бувце жахливе збіговисько галицьких нацистів. Можете у Золі-бачія запитатися.

Я
я

вообще такое впечатление, что сами нациоаналисты во главе с Правым сектором специально это все развязали, чтоб спровоцировать Восток Украины на отсоединение. Во всяком случае их поведение об этом говорит.

M
mustafa

Ага, побзирай на фото і упізнай бандерівця? Ти што? хворий на голову? Ну я, наприклад, підтримую сю ідеологію, но мені всі кажуть ош я москаль. Був'iм у Іраку, сказали што я свій - до мене звертались по-їхньому

А
Андерс

До Читача....ти подивися фото Яроша чи Фаріонки от і бандерівец!ЩО таке Бандерівец ?Це різновидість націста та ксенофоба!Такими увесь Львів перевопнен

Ч
читач

Ви що хворі на голову? Хто кому з вас забороняє говорити на рідній мові - укр,угорській, русинській, німецькій, російській ?Вам що Путіна захотілося - хворого півтораметрового чувака, який уявив себе наполеоном і бряцає зброєю?. І ще маю одне питання. Усіх в дитинстві лякали бабаєм...Хтось його бачив? Усі лякають бандерівцями. Будьте такі добрі, викладіть хоть одне фото,вже того бандерівця.

Ш
Шоні

бендерівці впали в істерію, бо росіяни їм не простили їх хамства по відношенню до російських історичних памятників та святкових мітингів біля них. Чого бендерівці хотіли, того й добилися. . Русини визнаються всіма країнами світу, де вони проживають: Польша, Словаччина, Чехія, Угорщина, Сербія, США, Канада, Австралія. Тільки галицькі націоналісти цього факту не визнають, як і автор цієї статті. . Часи змінилися. Тепер Крим проведе референдум і проголосить свою де- факто незалежність від України. Такі референдуми вже на черзі в Запоріжській, Черсонській, Миколаївській та Обеській областях. Після чого ці області приєднають до АР Крим. І це ще не все. . Тому краще було б галицьким націоналістам мовчати і не провокувати законами про "мову", ігнорувати русинів, будувати меморіали у нашій області "героям" чужеземцям (польським тітушкам- п'ємонтцям), ображати голівудську акторку "жидівкою", etc.

А
Андерс

ДО McMurphy от зараз Путін навчить вас любити і Русині і Росіяну такщо мовчки повзи неборе!А БУдете багато говорити ко існує чи не існує до повзете до Якутії на лісоповал такщо кінчайте ви галіцмени зі своїм украпатріотизмом бо ви догавкалися до Росіян догавкаєтесь і до Русинів та Мадярів і будете панічно жалітися пану у Вашингтоні мов от такі не цівілізовано туй роблять знами галіцменами...

M
McMurphy

Русини не існують!!!!!. Які ще можуть бути питання, а тим більше проблеми з ними.

К
ковач

Обы не боло спекуляций на йсю тему Украйина што ся фурт позицiнуе ги кой демократична тай европська, давно бы мала вузнати русину i не лем за меньшину. Бо уйде пак ги з донбасом тай кримом: до типир боли совкы, даунбас, москалi, а днись кой кугут печеный дзьовбнув, ушиткi полюбили и iх и кляту москальську мову. А што думала тота босорканя фарiон кой подала на скасовованя мовный закон? Ож типир мы туй старшi i мы вас навучеме Украйину любити! Што (ци чим) думали кой гойкали на майданi "хто не скаче той москаль". Немож боти малинько беременными i кiть ни вузнавати хуть лем эдно зо базовых прав чилядника ни мож ся раховати за демократичну державу! Думаву же у нас рас ище ниэ путiнського войска лем завто ож мы далеко уд Росiйского котаря. А кiть бы Путiн хОтiв "заступитися" за русину(най Бог заваруе) мав бы на ото много май буш аргументу рушеня прав чилядника Украйинов, ги днись мае удносно крымчан. Вузнаня русину буде лакмусовым папiрьом новуй укр. власти на демократичнусть.

Читайте також