Розстріляна "швидка допомога": У Пряшові відкрили зворушливу виставку про війну в Україні (ФОТО)

37
0

Словацьке місто Пряшів доєдналося до інших європейських міст, які приймають виставку, що емоційно відображає історію воєнних подій в Україні. Головний експонат – автомобіль швидкої допомоги, знищений російськими військовими під Харковом у вересні 2022 року.

Частиною виставки також є серія фотографій, що фіксують волонтерську діяльність Громадського об’єднання «Подай дале Пряшів», яке наразі доставило в Україну понад 220 тонн гуманітарної допомоги.

Розстріляний автомобіль швидкої допомоги подорожує як свідок російської агресії кількома європейськими країнами, зокрема Люксембургом, Бельгією, Францією, Нідерландами, Великобританією та Північною Ірландією.

Він був обстріляний російськими військами, коли екіпаж медиків намагався надати першу допомогу пораненому цивільному. Однак під час нападу його не встигли евакуювати, оскільки автомобіль став об’єктом обстрілу та залишився нерухомим.

"Цей акт варварства та відсутність поваги до гуманітарної допомоги глибоко впливає на всіх нас. Побачивши знищену "швидку" змушує нас зупинитися і замислитися над людськими трагедіями. Це нагадування про наслідки війни та насильства над мирними жителями, медиками та гуманітарними працівниками, які часто є найбільш вразливі жертвами на війні в Україні.

Мета інсталяції – підвищити суспільну активність, висловити підтримку українцям, які проживають у Словаччині, показати героїзм українського народу. Ми вважаємо за необхідне вказати на небезпеку війни та всіх, хто використовує війну для поширення страху в нашому середовищі», – розповіли волонтери OZ Strathaw.


Окрім автомобіля швидкої допомоги, на виставці також є фотографії волонтерів з Пряшева, зроблені під час десятків поїздок Україною.

«Перший збір ми організували 26 лютого 2022 року і за вісім годин зібрали понад вісім тонн допомоги. Того вечора ми відвезли її в Україну, де був великий хаос. Обсяг доставленої допомоги, яку ми разом із нашими волонтерами та завдяки багатьом добрим людям і донорам доставили в охоплену війною Україну за два роки перевищує 220 тонн», – зазначив волонтер Володимир Бенч, який майже щотижня подорожує різними куточками України.

Проте, за його словами, обсяги допомоги для українців зменшуються.

«Якщо у 2022 році ми доставили понад 130 тонн, то у 2023 році ми організували 24 рейси із загальним обсягом понад 88 тонн. Допомога доставляється нашим українським партнерам, які розподіляють її переважно в невеликих селах на сході України, але ми також підтримуємо декілька лікарень, дитячих будинків та тимчасових гуртожитків для внутрішньо переміщених осіб», – сказав Бенч.

Експозиція про війну в Україні триватиме у Пряшеві (ТЦ «Еперія») до 24 березня. Також оголошено збір матеріальної гуманітарної допомоги: продукти харчування тривалого зберігання, медичні засоби, аптечки, засоби гігієни, теплі ковдри, шкарпетки, вітаміни тощо, які можна здати на пункт збору в ТЦ.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також