Рухаємося до субтропіків: рекордну за 100 років спеку фіксують у східній Словаччині

1
1

У східній Словаччині, поруч із Закарпаттям, практично щодня фіксують рекорд за рекордом. У Кошице зафіксували 100-річний рекорд (34,8° C), у Требішові 92-річний (35,9° C). Такої спеки не пам'ятають навіть старожили.

Словацькі синоптики кажуть, що нині у цій частині країни настали "субтропічні дні". Метеорологи використовують цей термін, коли максимальна добова температура сягає або перевищує 35 градусів Цельсія.

"Дотепер ми зафіксували загалом лише три випадки 3-денної серії субтропічних днів у червні - в 1994, 2012 та 2019 роках», - зазначають у Словацькому гідрометеорологічному інституті. Вони опублікували аналіз з порівняння температур 28 червня.

А нині, наприклад, у селі Сомотор поблизу Требішова така спека тримається безперервно вже кілька тижнів. Погода в Європі змінюється. Словаччина рухається до субтропічного клімату.

Метеорологи кажуть, що це ще не кінець. Екстремальної спеки можна очікувати і надалі.

Найбільш спекотно було саме у згаданому Сомоторі, де 24 червня температура піднялася до 37 градусів Цельсія.

Перегріванню населених пунктів сприяла також безхмарна погода.

"Дуже характерним супутнім явищем під час теплової хвилі була також виснажлива задушлива погода, оскільки високі температури повітря супроводжувалися підвищеною вологістю", - зазначають словацькі кліматологи.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

МЗ
Метеоролог зі СЛОВАЧЧИНИ

Недостовірна інформація. На заході і південному -заході була і є на даний час висока температура повітря. Джерело - POCASIE на словацьких ЗМІ і ТБ. Від сьогодні температурні показники опустилися . Приводом є холодний фронт зі сторони північно -східної частини Чехії (ЄС)

Читайте також