Русини покладають велику надію на новий закон про мови

6
4

Вони на новий законопроект про мови покладають чималі надії. Адже у разі його прийняття та їхню мову може стати регіональною. Закарпатські депутати вже визнали русинів окремою національністю. У Києві на їх вимоги не відреагували і до цих пір. Тому що вважають русинів не народом, а лише етнографічною групою українців. Що про це думають самі активісти русинського руху - далі.

Він пам'ятає час, коли місто Виноградів називався Севлюш, Закарпаття - Підкарпатською Руссю, в гімназіях викладали русинською мовою, в метрики вписували національність - русин.

Стефан Сюч, священик:

Ми вчили всі предмети, всьо на русинському язикові. Я маю даже конспекти русинського язика.

У 45-му після договору Сталіна з президентом Чехословаччини Підкарпатська Русь стала Закарпатською областю України, а тих, кого до цього записували русинами, в документах стали іменувати українцями.

Згідно з останньою - від 2001 року - перепису населення, на Закарпатті на даний час проживає 10 тисяч русинів. Русинські активісти стверджують: у рази більше.

Михайло Чухран, поет:

В закарпатській області по нашим підрахункам 600 тисяч чоловік. Ми вважаємо людей, які розмовляють на русинській мові, може вони пишуть себе на переписах українцями, румунами чи венграми, але це є русини.

Вона говорить русинською, співає на ньому, але не в Україні. В Угорщині. Семирічна Оникій готується до конкурсу русинського творчості в Будапешті. Туди поїде зі своїми закарпатськими піснями.

За кордоном, каже тітка Оникій - русинів визнають. І в Румунії, і в Угорщині вони - національна меншина. У Словаччині у русинів свій університет. Для української держави їх немає. Тому що у Києві лідерів цього руху підозрюють у сепаратизмі, тобто наміри відокремити Закарпаття від України.

Магдалина Кедик, тітка співачки:

Русинство не признають за національність, нас не признають. Хоча тут є батьківщина. Всюди за границею признають, а у нас – ні.

Місцеві депутати, правда, окремою національністю русинів визнали ще три роки тому. На Закарпатті діють русинські недільні школи. Два роки поспіль їх фінансували русини-емігранти. У цьому році почав фінансувати держава - 2 години русинської мови, історії та культури на тиждень. У цій школі села Хижі навчання в русинському класі ще не почалося. Вчителі демонструють «Вiкнам» різницю між русинським та українською мовами на віршах про Леніна.

Викладач:

Хто це дивиться на мене із портрета на стіні – це Ілліч, наш рідний Ленін, він такий близький мені. А на русинській мові це так: ко то то на ня позере, зо образ чати на стіні – то наш рідний опо Ленін ун такий близький мені.

Проте в Хижах, в яких працює недільна школа русинська, про русинів рядові селяни не чули. Кажуть, на цих теренах живуть виключно українці.

Василь Гайдук, хижанин:

Ми з Києва, русинів шукаємо.

Русинів? Їх тут, напевно, немає.

А хто тут живе?

Національностей багато, але русинів немає.

У цьому році у Виноградівському районі працюватиме 5 русинських недільних шкіл. Русини - хочуть більшого. Щоб мову можна було вчити не факультативно.

Стефан Сюч, священик:

Ми не признаємо і осуджаємо хто би хотів відділити. Ні в якому разі. Українська держава спільна наша держава. Але прошу визнати наших русинських жителів.

Коментарі

NB
Nikolay Botov

Я интересуюсь получением контакта и опубликованием в газете города Мукачево или на сайте статьи о вашем выдающемся земляке - редакторе журнала "Свободное Слово Карпатской Руси/ Свободное Слово Руси" (Нью-Йорк, США, 1959-1989 гг),-- Михаиле Ильиче ТУРЯНИЦЫ (1912-2001). Я его знал в течении 10 лет, участвовал в его похоронах. Свою статью о нем я написал к его 100-летию. Мой емайл в США: NBOTOV@VERIZON.NET == С уважением, Николай Ботов. профессор.

НС
Николай Староста(Жалива)

Петре, я передам ваш комент о.Стефану, думаву він буде з вами согласен.

П
Петро

шановний пан.Сюч Я також русин а а по документам українкць так як такої націщнальності невизнавали. Держ органи робили при записі проблеми батьки боялися тоталітарного НКВД та як і всіх інших записали як українців. Вихід один потрібно русинським активістам зєднатися тим посилити свою національну позицію з угорськими німецькими національними товариствами Закарпаття за підтримки демократичних русинських організацій. Пора регіструвати так видавати русинам посвідчення русиннське чим проявиться правда русинів Закарпаття в дійсності буде за 700 тисяч. Аж тоді Русини сила можуть вимагати самовизначення фінансування та домінантного положення як більшостної нації Закарпаття. Русинські міжнародні демократичні організації підтримають своїх співвітчизників.Бути Русином буде гордо но і приорітетно. Інакше русини будуть як раби чекати подачки дадуть або не дадуть закон зверху. Є міжнародне право самотійного самовизначення нації.

П
Петро

шановний пан.Сюч Я також русин а а по документам українкць так як такої націщнальності невизнавали. Держ органи робили при записі проблеми батьки боялися тоталітарного НКВД та як і всіх інших записали як українців. Вихід один потрібно русинським активістам зєднатися тим посилити свою національну позицію з угорськими німецькими національними товариствами Закарпаття за підтримки демократичних русинських організацій. Пора регіструвати так видавати русинам посвідчення русиннське чим проявиться правда русинів Закарпаття в дійсності буде за 700 тисяч. Аж тоді Русини сила можуть вимагати самовизначення фінансування та домінантного положення як більшостної нації Закарпаття. Русинські міжнародні демократичні організації підтримають своїх співвітчизників.Бути Русином буде гордо но і приорітетно. Інакше русини

Читайте також