Санаторії Закарпаття: що лікують та яку здравницю обрати

105
0

Закарпатський регіон України поєднує в собі сприятливий для здоров’я клімат, екологічну чистоту та наявність численних родовищ мінеральних вод, що мають потужні цілющі властивості.

Саме тому туристів так приваблюють розташовані в цій мальовничій області санаторії Закарпаття – заклади, в яких можна не лише повноцінно відпочити, але й підлікуватися. Пропонований текст розповідає про загальні особливості даного курорту та зосереджує увагу читача на профілях найпопулярніших його оздоровниць.

Закарпатські джерела – база для бальнеотерапії

У цьому краї є чимало локальних мінеральних свердловин. На думку геологів, вони залягають на значній глибині та мають багатовікову історію. Упродовж тривалого часу свого існування вони поступово насичувалися корисними солями та іншими мікроелементами.

Таку специфіку мають джерела закарпатського курорту «Поляна». Воду «Поляна Квасова» та «Лужанська» можна знайти в пляшках у продажу, а ось вода «Поляна Купель» позбавлена здатності зберігати сталий характер, тому вона є доступною лише в місцевих санаторіях.

Інший курорт Закарпаття – Шаян – знаменитий, завдяки родовищам води Шаянська-242 та Шаянська-4. Вона відрізняється унікальним хімічним складом та антацидними властивостями, спроможністю позитивно впливати на функціонал ШКТ.

А джерело Нижнього Солотвина здатне лікувати суглоби та кістки, допомагати під час дерматологічних захворювань та налагоджувати роботу серця й судин.

У цілому можна назвати чотири типи закарпатських лікувальних мінеральних вод:

  • лужний – його властивості мають очевидну схожість із відомою маркою «Боржомі»;
  • вуглекислий залізистий – концентрація заліза в такій цілющій воді може досягати 70 мг/л;
  • слабомінералізований – у складі даних вод присутні розчинні органічні сполуки (від 20 до 30 мг/л);
  • натрієвий гідрокарбонатний – це так звана лікувально-столова вода.

Спеціалізація місцевих бальнеологічних санаторіїв визначається різними факторами, серед яких чільне місце належить типу та властивостям мінвод, які вони використовують для водолікування.

Найпопулярніші оздоровниці та їх профілі

Чудовим вибором для лікування й профілактики патологій опорно-рухової системи та порушень серцево-судинної діяльності є санаторій «Синяк». Поруч із цим закладом розташовані сірководневі водні родовища, які використовуються для боротьби з артритами, остеохондрозом та кардіологічними хворобами. Вони також допомагають виводити з організму токсини, в тому числі після отруєння важкими металами, та забезпечують стійкий терапевтичний ефект під час лікування гінекологічних недугів.

Пройти курс реабілітації після перенесених інфарктів та привести до норми функціонал системи травлення можна в оздоровницях «Термал Стар» та «Карпати». Додаткова спеціалізація таких санаторіїв-профілакторіїв – комплексне лікування порушень обміну речовин, нормалізація метаболічних процесів.

Людям, що мають проблеми з нирками, сечовивідними шляхами та шлунково-кишковим трактом, допоможе оздоровчий курс в санаторії Шаян. Це чудова нагода надовго позбавитися від симптомів хронічного гастриту та виразки. Такий ефект можливий завдяки різним санаторним процедурам, в тому числі водолікуванню лужною мінеральною водою.

Профілі здравниці «Сонячна Долина» – лікування захворювань жіночої репродуктивної системи та опорно-рухового апарату, в тому числі патологій хребта та суглобів.

Є в Закарпатті й такі санаторно-оздоровчі заклади, що приймають та дієво лікують пацієнтів із цукровим діабетом, надмірною масою тіла та порушеннями функціоналу периферійної нервової системи. До їх числа відноситься «Квітка Полонини» та «Сольва».

Різноманітність процедур на Закарпатському курорті

Санаторне лікування в здравницях цього західноукраїнського регіону включає велику різноманітність лікувально-оздоровчих процедур, що призначаються після комплексного обстеження лікарем:

  • лікувальні ванни – ароматичні та фітованни (останні передбачають занурення в так звану «діжку здоров’я» з трав’яним наповненням), що мають протизапальний ефект та суттєво зміцнюють імунітет;
  • висхідний та циркулярний душ – методика, яка забезпечує позбавлення організму від шлаків і токсинів, тонізує, усуває целюліт та реабілітує організм, виснажений фізично, емоційно та психічно;
  • термальні водні процедури – купання в природних гарячих джерелах, а також сауна та лазня сприятливо впливає на шкіру, омолоджує, поліпшує стан серцево-судинної системи та зміцнює легені;
  • масажі різноманітної специфіки – від загальних до місцевих, антицелюлітних та антистресових;
  • аерозольні інгаляції тепло-вологі та струменеві – вони ефективні при захворюваннях органів дихання та дозволяють покращити її дренажну функцію, позбавитися від набряків слизових оболонок, зняти бронхоспазм та знизити активність запальних процесів.

В останні роки закарпатські санаторії стали більше уваги приділяти не тільки стану здоров’я своїх гостей, але і їх красі. У багатьох з них присутні СПА-салони та обладнані за останнім словом європейської техніки косметологічні кабінети.

Переваги санаторного відпочинку в Закарпатті

Відпустка в таких популярних закладах – це не лише повноцінне оздоровлення за новітніми методиками, але й безліч позитивних вражень, цікаве дозвілля та розваги.

У багатьох санаторіях є просторі басейни, в тому числі з підігрівом – вони стануть гідною альтернативою відпочинку на морському узбережжі.

Кожна оздоровниця пропонує власну культурно-розважальну програму для своїх гостей – від концертних та танцювальних до спортивних заходів та захоплюючих екскурсійних маршрутів.

А харчування в цих оздоровницях не просто збалансоване та смачне – це можливість познайомитися з національними стравами автентичної кухні горян та оцінити їх вишуканість.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також