Сапер Закарпатської бригади розповів, як воїни долають мінні поля, щоб йти в наступ

25
0

Історію про бійця саперного підрозділ Анатолія на позивний Бобер, опублікували на сторінці 128 окремої гірсько-штурмової бригади.

Анатолій воює з 2016 року, мав справу з дуже різноманітними боєприпасами й розуміє, яку небезпеку вони становлять не тільки для військових, а й для цивільних людей.

Зі слів Анатолія, найбільше роботи для саперів там, де ворог давно закріпився й мав достатньо часу замінувати прилеглу територію. На Донеччині й Луганщині росіяни вели наступальні дії, тому мінні поля не встановлювали, щоб на них не підірвалися свої. А на Херсонщині й Запоріжжі все суцільно заміновано, відповідно, тут дуже багато роботи.

"Під час минулорічного наступу на Херсонщині я зустрічав новітні російські розробки, наприклад, протитанкову дахову міну ПТКМ 1Р. Вперше її продемонстрували в березні 2021 року, а в кінці того ж року взяли на озброєння росармії. Міна має багато датчиків, які можна налаштувати на ураження різної техніки. Вона орієнтується по вібрації ґрунту і коли техніка наближається на відстань до 250 метрів, нахиляється в її бік, злітає вгору, сканує магнітну зону тепловізійними радарами й випускає кумулятивний заряд згори (з даху). Тому й називається даховою. У посадці, де ми проходили, стояли дві такі міни. Ми не ризикнули знешкоджувати їх самостійно, бо не мали достатньо інформації про технічні характеристики, тому звернулися до суміжного підрозділу, який дистанційно знищив обидві міни зі своєї зброї", — розповів сапер..

Анатолій зауважує, що мінні поля створюють величезні перешкоди для наступальних дій, вони можуть завдати великих втрат для техніки й піхоти. Тому вміння правильно поводитися під час штурмів рятує життя й сприяє швидшому звільненню територій. Сапери регулярно проводять навчання для наших штурмових підрозділів, на яких детально розповідають про принципи дії різних вибухових зарядів і способи їх знешкодження. Особливу увагу приділяють трофейним російським мінам, яких зібрали достатньо під час контрнаступу.

"Специфіка саперської роботи в тому, що нам доведеться працювати ще довго після закінчення війни. Кажуть, що рік війни – це 10 подальших років роботи саперів. І дійсно, в Україні досі знаходять міни, що залишилися ще з Другої світової війни. Навіть у цій місцевості наші хлопці, копаючи укріплення, натикаються на німецькі протипіхотні міни 80-річної давнини. Вони поіржавіли й можуть не вибухнути, але в деяких випадках можуть і спрацювати. Тому після закінчення війни в нас буде ще дуже багато роботи. Тим більше, що зараз деякі вибухові боєприпаси роблять у пластиковому корпусі, який не іржавіє в ґрунті", — підсумовує сапер.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також