Село Росвигово перейменовували п’ять разів

43
24

І тільки з третьої спроби приєднали до міста.

Один з найбільших спальних мікрорайонів Мукачева – Росвигово – який раніше був селом приєднали до міста у 1944 році. Хоча аналогічні спроби, щоправда, невдалі, були здійснені у 1903-ому та 1930-ому роках.

За час існування село перейменовувалося п’ять разів, а у перекладі з угорської його назва Оросвийг означає «Руський кінець».

Більше про історію мікрорайону, його заснування як села та приєднання до Мукачева – читайте у другій частині історії «Особливості забудови Мукачева».

Коментарі

ПН
Путин наш президент

Ура! за Родину!!

Р
Русин

а знаэте" Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ" поїзд"Будапешт-Москва"їде 15-23 годин,а не 2 години(я це знаю-їхав в Будапешт(і слава Богу не в Москву).я б Вам порадив поїхати в Львів,а там сісти на літак "Львів-Москва"-згодьтесь так комфортабельніше,а най головніше-швидко.А якщо ви "миригуєтесь"-то прошу-для мене писати коменти це-кайф(я швидко пишу на клавиатурі).Я б Вам порадив прийняти----"антидепресант"--- та не писати коментарії,адже нерви не відновлюються.Тож в дорогу-"Родина Зовёт"

Р
Русин

а знаэте" Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ" поїзд"Будапешт-Москва"їде 15-23 годин,а не 2 години(я це знаю-їхав в Будапешт(і слава Богу не в Москву).я б Вам порадив поїхати в Львів,а там сісти на літак "Львів-Москва"-згодьтесь так комфортабельніше,а най головніше-швидко.А якщо ви "миригуєтесь"-то прошу-для мене писати коменти це-кайф(я швидко пишу на клавиатурі).Я б Вам порадив прийняти----"антидепресант"--- та не писати коментарії,адже нерви не відновлюються.Тож в дорогу-"Родина Зовёт"

КВ
Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ

Русин І ще....будь добрий, не пиши мені нич...бо я ся починаю миригувати. А коли я ся мерегую то може ся стати біда, в першу чергу для мене. Я ще раз тя прошу!!! Все, я все зрозумів, вибач ти відкрив мені очи...я зрозумів шо не можу жити туй, треа дуже скоро міняти громадянство. А ще краще...за 2 години "Будепешт - Москва" І піду я собі на свою кацапщину з флагом в руках, і буду там жерти водку, какати на вулицях, и матюкатися, аби у справжнього маскаля перетворитися...йов?? Типир я знаву ко перші заселили Закарпаття(Росвигово), ко у Війні 41-45 переміг, я навіть типир знаву ко боли перші люди на Землі....кого Бог создав перших, і ко перші у космос полетіли! Все все все!!! Вибач, ти правий! Я поїхав на маскальщину, більше нічого писати не буду!! Пак прийду до тебе, просити хліба, йов?

КВ
Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ

Русин Складывается впечатление что тебе лет 50...Тебя откровенно троллят, а ты кормишь)))) Умник!!! Ладно, все все, ты прав, че с тобой спорить, ты бы в глаза мне это сказал...Послушай меня утырок...я родился в Мукачево, вырос на этих улицах, знаю каждую подворотню, каждый поворот, каждую улицу. Не таким как ты указывать мне что делать...И за свой народ(в том числе и за тебя), и за свой город,и за свою семью и друзей я горой, в отличие от некоторых соплежуев которые в комментах гнут пальцы. И изучи историю, покопайся примитивно на ютубе. Изначально наш край был многонационален...изначально. Поэтому будь добр, не пуржи, и не говори мне что делать, не скажу куда тебе идти!!! Открою тебе страшную тайну..Йони - это тоже я) С ним ты во всем согласен, и беседуешь мило потому что он "говорить по нашому"...попался русофоб!!!!!))))))))))))))))

Р
Русин

звертаєсь до Вас "Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ".На мою думку, не важливо знати гімн(хоч я його знаю)треба цінувати своє місто,свій рід русинський.РОЗУМІЄТЕ не можна народитись русином,якщо ти росіянин.Так само навпаки.Будь-ласка вмійте правильно висловлюватись,а якщо не вмієте то не пишіть і не заплямовуйте сайт "дурницями" своїх дууже дурацьких дискусій.Щодо поколінь -то всі мої предки жили та нарадились на "Подкарпатській Русі" і не дозволю того,щоб якиїсь там"олексей" змінював історію мого краю!По-друге вмійте правильно вословлюватись НЕ жиди(як ви кажете),а євреї,а євреї-розумні,прекрасні,талановиті люди.А Ви йдіть в свій "мІр" та не цікавтесь моїм "МІРОМ"Бажаю Вам цікавої подорожі в СВІЙ "мІр",ЯКИЙ ПРОПОРЦІЙНИЙ ВАШОМУ АМОРАЛЬНОМУ КОМЕНТАРЮ.

Р
Русин

а знаєте "йони"можливо з часом я зробив висновок-ми всі люди і "зліпленні"з одного тіста і немає значення чи то росіян чи навіть африканець.ми всі люди і маємо право ними називатись.я зробив висновок,що якої б людина не булаб національності Вона людина яка живе радіє життю...але я так вважаю,що люди поділяються на два типи-високоморальні та низькоморальні,але прочитавши Ваш коментар-Вельмишановний Пишти я переконався,що в людстві такі якості чітко виражені.Я дуже люблю судити по-собі-згодьтесь "гострий" коментарь,але я просто не міг не написати відповідь "Алексею"

КВ
Клятий, во всем виноватый МАСКАЛЬ

Русин Писать научись на родном языке, выучи грамматику...клоун Карандаш!!! "История нашего района" что за бред ты несешь... Гимн страны своей для начала выучи, историю своей страны, корни своей семьи, прежде чем рассказывать кому и что делать. Хочешь изменить мир - начни с себя. Простые истинны! Запишись в качалку, брось курить и бухать, не обвиняй в своих проблемах москалей и жидов....и все в твоей жизни будет прекрасно - чего тебе я и желаю. Не будь лузером, каждый сам пробивает свой путь. Запомни, нет плохих наций, есть люди га...но. Мира твоему дому! І нашому русинському району!!!)))

Р
Русин

Пишто э багато легенд про назву Росвигово,я думаю ,що Ваша версыя правильныша.Я РАДИЙ,ЩО Э ЛЮДИ , ЯКЫ РОЗУМИЮТЬСЯ В ИСТОРИИ ТАМ ДЕ ЖИВУТЬ!Я ДУМАВ,ЩО ПИШУТЬ САМЫ МАЦКАЛИКИ!ЗАКАРПАТЦИ ПРИЭДНУЙТЕСЬ ДО ИСТОРИИ НАШОГО РАЙОНА!!!

Р
Росвигово

Чуєш ти, Подгоряно.... кіть тя найду та тя нико більше не позбирає. Якого *уя ти нас селом називає. Сиди у своих горах і не рипайся. Бо дорас дві секунди і всі пацани района прийдуть тя вичисляти

П
подгоряно

Росвигово не лим боло селом, А І Є СИЛОМ ЗАРАЗ! А пацики силюки!

П
Пішта

Переклад дослівний, але НЕ вірний. З таким же успіхом слово "оросвейг" можна було перекласти як "русским - конец !" Насправді це в перекладі звучить як "Руська околиця". В нашій області є і інші населені пункти, в назві яких є складова "руські" - Руська мокра, Руські комаровці, Руське. Однозначно, що тут мають на увазі НЕ росіян, а РУСИНІВ.

H
http

Пак, хлопці, кілько мош туйки бавитися? Пойте на улицю - тамки сніг є!!!

Й
Йони

Русин Дівки ти не давуть?? Щось такий мерегований?? Се сись москалик прикалуєся, а ти ся ведеш. Я у шокови з таких! Мені ся здає шо для таких як ти слово "русский, Россия" визиває баттхерт!! http://www.youtube.com/watch?v=IE6maCoZSVA&feature=related Посилання для тебе, якщо зрозумієш ....хоча...

Р
Русин

ВИБАЧТЕ АЛЕКСЕЙ ЗА ТАКИЙ ОСТРИЙ КОМЕНТ.

Р
Русин

Мацкалююю(ВИБАТЕ НЕ МОЖУ-НЕХАЙ Я ХОХЛ) Аликсей.РОСВИГОВО усе боло або в австро-угорщині або в чехо-словакии.Росвигово так називалось тому ,що тут жили ороси І РОСИ(РУСИНИ)-тому РОСвигово! ЦИТАТА: "Люди, не спорьте, Росвигово - изначально русский район"...ВИ ШО З ДУБА ВПАЛИ!РОСВИГОВО БУДЕ ЗАВЖДИ РАЙОНОМ РУСИНІВ,А НЕ РУССКИХ!РУССССССКИЕ ДОСТА НАМ ПАРАДНУ ЖИЗНЬ УСТРОИЛИ! ПИТАННЯ №2: Сам Пушкин в 19 веке посещал наш славный город и написал такие строки: "Кить файно умастити олойом шмігліпопір, пак пюлляти го водов з гордова, то нив мож лаби ресилювати"................СКАЖІТЬ УТКИ ПУШКІН ЗНАВ ТАКУ МОВУ? Я ЛЮБЛЮ СВОЄ МІСТО,А ВИ ЙДІТЬ ТУДА УТКІ ПРИЙШЛИ(НА МАЦКАЛЬЩИНУ)-ФЛАГ У РУКИ-ШАГ В ПЕРЁД!

А
Алексей

Люди, не спорьте, Росвигово - изначально русский район. Сам Пушкин в 19 веке посещал наш славный город и написал такие строки: "Кить файно умастити олойом шмігліпопір, пак пюлляти го водов з гордова, то нив мож лаби ресилювати"

Й
Йони

хттр!!! Кіть нее шо робити лем говорити, то узьми верето, та жужвар ї у четверо, та уварш ї сегелет, а як ся набере рака лепового цуря, то узьми ту верету та уварш ї через оболок гет вон на двурок. Я тя по ай пі вичислю!!!!))) Вжесь вийхали!!!)))))

П
Пішти

слухай, хттр! Я се фатів Росвиговський, пак майже усе закарпатя прошурував!

Г
Горобець

Что??? )))))Подтверждение села?????? Валера, настало твое время....)))

H
http

Таки село - підтвердження ми дістали!!!)))

П
Пішти

Шо шо...село....богаму та се муй, най буде маленький, айбо муй варош...то не треа туй ми казати ош се село...бо я вже ся росстроївся, а кіть пацани то то увидять....Бо будеме ся розбирати!!! Та но...якби....шо...короче нич....

Г
Горобець

Это чё за расслабуха....Пацаны с бульвара недоумевают ё-пта!!!! Какое село нах!!!!??? И вообще, это Мукачево присоеденили к Росвигово, а не Росвигово к Мукачево!!

H
http

"Село" Росвигово!!!!!!!!

Читайте також