Середньовічні замки та палаци: фірма дотична до Орбана скуповує нерухомість у східній Словаччині (ФОТО)

20
0

Замок у селі Велькі Кам’янець в окрузі Требішов Кошицького краю Словаччини тепер має нового власника. Фірму, яка скуповує історичну нерухомість пов'язують з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Село, що розташоване неподалік від угорського кордону, має дві пам'ятки національної культури на своїй порівняно невеликій площі у 1200 гектарів - сторожовий замок був побудований, ймовірно, в XIII столітті, після татарської навали та особняк у стилі класицизму початку ХІХ ст.

Муніципалітет володів ними обома до весни минулого року, потім продав їх разом із прилеглими земельними ділянками площею 22 тисячі квадратних метрів за 151 тисячу євро. Основною причиною було те, що при невеликому бюджеті місцева влада не мала коштів на їх утримання.

Новим власником стала компанія Manevi SK з Дунайської Стреди. Вона була заснована як дочірня компанія угорського кооперативу Manevi. Наразі єдиним партнером Manevi SK також є будапештська колишня державна компанія Comitatus-Energia, яка, як і Manevi, належить угорському Фонду збереження нерухомої спадщини в Центральній Європі, близькому до прем’єр-міністра Віктора Орбана та урядової партії "Фідес" .

В договорі купівлі-продажу зазначається, що новий власник має провести ремонт-реконструкцію та збереже історичні будівлі у первозданному вигляді. Одна з кімнат особняка повинна слугувати в якості музею.

Протягом п'яти років після підписання контракту новий власник має також розпочати археологічне дослідження руїн і зміцнити існуючі стіни.

Ще одним придбанням Manevi SK став палац у Бардейові. Таким чином донька фірми з Будапешта придбала ще одну пам'ятку національної культури у Словаччині. Палац розташовано прямо в історичному центрі міста. Ці будівлі пов'язані з німецькими купцями, які прибули до Бардейова з Сілезії на початку 13 століття.

В епоху Відродження їх перебудували до розкішного стану, а також додали багате оздоблення фасадів. Багато будинків зберегли первісне планування другої половини XV століття.

Історичний центр Бардейова разом із комплексом будівель, що утворюють єврейське передмістя, включено до Списку всесвітньої культурної та природної спадщини ЮНЕСКО.

Багато років в орендованих приміщеннях знаходився OTP bank. З березня цього року майно – пам'ятка культури національного значення – має нового власника.

Центр розслідувань імені Яна Куцяка зазначив, що ця фірма відіграє важливу роль у купівлі іноземної нерухомості на користь Угорської Республіки, а згаданий фонд та його компанії знаходяться під контролем куратора, члени якого близькі до урядової партії "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана. Manevi SK представляє у Словаччині її адвокат Тібор Ріго з Дунайської Стреди.

Раніше ця компанія придбала кутову будівлю в безпосередній близькості від собору Св. Альжбети в Кошице, дві історичні будівлі на центральних площах у Левочі і Кежмарку, ренесансний особняк у Бетлановце.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також