Що потрібно брати в лазню: список необхідного банного приладдя

180
0

Уявіть, що Ви довго готувалися до походу в лазню: придбали запашний віник, поклали в сумку рушники і мило, а ось шапку забули. І така, здавалося б, дрібна деталь внесла нотку розчарування від банних процедур.

Найчастіше трапляється з тим, хто вирішив відвідати парну перший раз або був у ній так давно, що вже й не пам'ятає. Тому, якщо Ви є новачком в банній справі, то Вам просто необхідно мати список всього того, що беруть в баню.

Банний віник

Віник - перший і найважливіший атрибут для лазні. Саме для російської, тому якщо ви запланували похід у фінську сауну або турецький хамам, то цей пункт можете пропустити. Купуючи віник, зверніть увагу на те, з гілочок якого дерева він пов'язаний. Від цього буде залежати лікувальний ефект від масажу віником.

Наприклад, березовий віник допоможе Вам позбавитися від ломоти в кістках і м'язових болях, дубовий - зніме нервову напругу і позбавить від шкірних захворювань. А те, чи будуть гілочки свіжими або засушеними, особливої ролі не грає. Сухий віник легко перетвориться в свіжий, якщо потримати його якийсь час у теплій воді.

Шапка для лазні

Шапка - це те, що треба брати в лазню обов'язково, особливо якщо Ви йдете в російську парну або сауну, де високі температури можуть буквально зашкалювати і доходити до 80° С.  У таких екстремальних умовах шапка зможе захистити Вашу голову від перегріву, а волосся - від пересушування і пошкоджень. Для лазні шиють шапки з льону, бавовни, повсті або фетру, тобто з натуральних матеріалів.

Мочалка

Мочалка - теж обов'язкова. У лазні відбувається розпарювання шкіри, верхній шар відмерлих клітин починає відшаровуватися. Тут саме час допомогти своїй шкірі.  Рухи, що розтирають мочалкою зроблять масажний ефект, посилюючи кровообіг шкіри, тонізуючи її і повертаючи молодість. У лазні потрібно віддавати перевагу всьому натуральному і мочалка - не виняток. Підійдуть мочалки з люфи, сизалю, лика - всі вони досить жорсткі, тому дуже ефективно очищають шкіру. Для маленьких дітей варто віддати перевагу більш м'якому способу очищення за допомогою натуральної морської губки. Дуже зручна мочалка для лазні, зшита в формі рукавички. Її можна надіти на руку і, з потрібним тиском, здійснюючи масажні рухи, пройтися по всіх ділянках вашої шкіри. Також, якщо Ви йдете в лазню в гордій самоті, непогано було б захопити з собою спеціальну щітку на довгій ручці. За допомогою цього пристосування ви зможете без проблем потерти собі спинку самостійно.

Рушник та рукавичка

У сауні необхідно також мати кілька рушників . Одне для обтирання після душа, а друге для використання безпосередньо в парній. Його Ви зможете підстелити під себе на полицю і використовувати для видалення поту зі свого тіла. Пот з тіла потрібно постійно витирати, щоб він не перешкоджав подальшому потовиділенню. Тим більше що з організму, разом з потом, виходять шкідливі шлаки і токсини, які після пропарювання потрібно змити. Для стирання з себе поту можна використовувати спеціальну вовняну або суконну рукавичку. Ця ж рукавичка послужить прекрасним засобом захисту вашої руки під час додавання води на камені .

Спеціальне взуття

Обійтися без тапочок можна тільки в тому випадку, якщо Ви відвідуєте свою власну, сімейну баню.  А ось у громадському закладі Ви не можете бути впевнені в його кришталевій чистоті, а заробити на свої ноги грибок - можна «на раз». Тому захопіть з собою в лазню тапочки, причому не обов'язково звичні гумові в’єтнамки, можна підібрати і щось більш цікаве, наприклад, спеціальні лазневі капці з лика, фетру, сизалю і навіть дерева.

Мило і шампунь.

Підбираючи мило або шампунь для лазні, насамперед зверніть увагу на запах. Якщо він занадто сильний, нав'язливий, то засіб напевно синтетичного походження. Не беріть такий продукт. Бажано вибрати мило з натуральних компонентів (часто воно носить назву «мило ручної роботи»), в якому повністю відсутні хімічні добавки і тваринні жири. Найкраще підходить для використання у лазні - чорне мило, на основі дьогтю, березової чаги, або біле мило - на основі козячого молока. По складу таке мило нагадує гель,  яким можна мити як шкіру, так і волосся. Тому, купуючи таке мило, Ви одночасно купуєте і шампунь - дуже зручно!

Косметичні засоби: маски і скраби

Похід в баню можна відмінно поєднати з доглядом за шкірою. Справа в тому, що в парній пори шкіри розкриваються і легко вбирають будь-які корисні засоби, які Ви на неї нанесете.  Це може бути мед, який розтирають по шкірі масажними рухами прямо в парильні. Шкіра після такого масажу стає гладкою, еластичною, звільняється від шлаків. Ще один приємний ефект медового масажу - антицелюлітний вплив.

В якості скрабів, якими очищають шкіру в парній, ви можете використовувати морську сіль, кавову гущу, подрібнені горіхи з оливковою олією. Або придбати все це вже готовим до використання у спеціалізованому магазині. Після виходу з парильні особливо ефективні всілякі маски: з вівсяних пластівців, меду, вершків, будь-яких фруктів або ягід. Вибирайте маску, яка підходить для вашого типу шкіри, і дійте!

Трав'яний або зелений чай

І останнє: Ви напевно знаєте, що при розпарювання в лазні, людський організм, разом зі шлаками, токсинами і потом, втрачає багато рідини. Щоб заповнити ці втрати захопіть з собою в лазню термос з ароматним трав'яним або зеленим чаєм. Цей напій не тільки вгамує спрагу, але і наповнить вас бадьорістю на цілий день.

Ось,  мабуть і весь набір, який Вам знадобиться в сауні або лазні.
З легким паром!

Стаття надана компанією Ліка-Комфорт

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також