Що таке алгоритм бога або як швидко зібрати кубик Рубіка

58
0

Незважаючи на те що головоломці кубика Рубіка багато років, вона не втрачає свою популярність. Дорослі, діти та навіть роботи вдосконалюють алгоритм рішення і встановлюють нові рекорди.

Наприклад, рекордсмен Європи зі складання кубика Рубіка Лукас Еттер вирішує головоломку за 4,9 секунди. Будь-який бажаючий здатний зібрати кубик Рубіка після пари днів навчання. Але як же навчитися робити це швидко?

Що таке алгоритм бога?

Поняття алгоритм бога виникло під час пошуку способів вирішення головоломки. Він має на увазі під собою отримання рішення задачі, за мінімально можливу кількість ходів починаючи з будь-якої конфігурації вироби.

Один з кращих фахівців в області теорії груп Джон Конвей відзначив, що іграшка підкоряється закону парності (чи закону збереження), тому деякі переміщення просто неможливо зробити.

Методи швидкої збірки кубика Рубіка

Після вивчення інструкції і парочки тренувань кожен зможе вирішити цю головоломку. Методів з швидкого складання достатню кількість, тому будь-який бажаючий зможе підібрати варіант під свій творчий хист. Основні способи:

  • Roux;
  • Petrus;
  • метод Джесіки Фрідріх.

Roux

Даний метод створив французький спортсмен Жілес Ру, назвавши його в свою честь. Особливістю цього способу є менша кількість алгоритмів для зубріння, що дозволяє зібрати іграшку за мінімальну кількість ходів практично без перехоплень.

Petrus

І знову метод, розроблений спортсменом Лашом Петрюса і названим також в його честь. Спосіб цікавий завдяки першим чотирьом етапам. Збірка перших 2-х шарів не піддається ніяким правилам і відбувається інтуїтивно. Девіз методу Лаша - «Не ламай то, що вже зібрано». Однак під час складання 3-го шару все одно доводиться «ламати» конструкцію.

Метод Джесіки Фрідріх

Джесіці було 16 років, коли в її руки вперше потрапила іграшка. Підлітка так захопила цікава головоломка, що після тисячі різноманітних рішень вона створила власний спосіб зі складання кубика Рубіка. У 1982 році дівчина виступала на змаганнях зі швидкісного збирання головоломки і зайняла на них перше місце.

Ще багато років жінка допрацьовувала свою стратегію, а пізніше до вдосконалення підключилися й інші професіонали. Її метод популярний досі і використовується повсюдно. Джессіка Фрідріх внесла великий внесок в спідкубінг- збірку головоломок на швидкість.

Для хороших результатів одних алгоритмів недостатньо. Але також потрібна якісна і швидка головоломка. У магазині Кубик ін юа представлено безліч спортивних кубиків. Для початківців спортсменів рекомендуємо магнітний Smart Cube.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також