Що таке слем,

103
0

закарпатці дізнаються наступного тижня

    Слем і далі агресивно шукає собі місця під сонцем на схилах наших зелених Карпат, розштовхуючи здебільшого нудно-некро­філічні вечори закарпатських письменників. Небачене досі в краї мистецьке довколалітературне явище (умовно кажучи – літературний турнір) міцно пустило своє коріння в застійне, за певними винятками, середовище. 

Саме слово «слем» має багато значень. У спорті, наприклад, воно оз­начає гарний кидок м’яча; у музичному житті ним називають навмисну штовханину усередині натовпу під час концерту. У літературі повна назва дійства – поетичний слем (Poetry Slam). Але оскільки насправді межі поезії й прози роз­миті постмодернізмом, доцільно це явище називати слем-текст, бо воно сприймає будь-які твори (незалежно від жанрів, напрямку чи форми), що створені саме для публічних читань.

Все більше людей на Закарпатті завдяки потугам НЛО «Ротонда», що організувало вже три подібні арт-заходи, знайомляться з цим культурним радикалізмом, який, починаючи з 1985 р. (рік проведення першого американського слем-вечору), успішно знаходить собі прихильників у всьому світі й до сьогодні.

Уже навіть можна говорити про особливості закарпатських слем-вечорів. Вони, на відміну від американських, російських та навіть традиційних українських, є менш агресивні, хоча значно бурхливіші за німецькі й польські.

Перший такий захід у краї під назвою «Битва поетів» феєрично пройшов у рамках однойменного з дійством фестивалю у 2007 році. Саме тоді були закладені основи закарпатського слему. Найважливішим у літературному вечорі став імпровіз (поети, враховуючи слова, котрі задало журі з залу, творили тексти серед натовпу, надихаючись імпровізаціями музикантів). Саме тому традиційний закарпатський слем неможливий без фантазії учасників дійства. Лауреатом вечору тоді став Василь Кузан, – здається, найстарший переможець слему в Україні (звісно, якщо покійний Юрій Покальчук не виграв якийсь із них).

Інші два дійства були точковими (тематичними) слемами, об’єднаними вузькоспеціалізованою атмосферою еротики. Це єдині ерослеми України. Один називався «купАж» (The best) (пройшов 2008 року в рамках фесту «Березневі коти ’ 3), де переможцем став автор матеріалу. Назва іншого – «купАж», який відбувся вже цього року також у рамках четвертого фесту «Березневих котів». Переміг у ньому білоруський поет Віталь Рижков. 

То що ж таке слем? Зі слів одного з найвідоміших письменників України Сергія Жадана, «слем – це спроба вивести поезію, умовно кажучи, з університетської бібліотеки на циркову арену, оскільки надмірне засиджування в залах бібліотеки спричинює геморой і псує кислотно-лужний баланс творчої молоді». 

В Ужгороді 23 червня, о 19:00, у кав’ярні «Амфітеатр» відбудеться перший командний слем літературних угрупувань в Україні «битва За карпати»! Змагатимуться дві команди – неформальне літературне об’єднання «РОТОНДА» й громадська молодіжна обласна організація «АРТ-Клуб «Різні Люди». У дійстві візьмуть участь бійці-поети від «Ротонди» – Валентин Кузан, Лесь Белей, Vіk Коврей; від «Різних людей» – Томаш Деяк, Любов Шарга, Віталій Голуб.

Як відбуватиметься справжнє лі­тературне дербі Карпат, глядачі зможуть побачити за символічні 5 грн. Найактивнішим із них ще випаде нагода власноруч оцінити сучасну молодіжну поезію краю. Тож – ласкаво просимо!

 

Р.S. Особлива подяка всім небайдужим, які сприяють реалізації закарпатських некомерційних слемів. А це – власники кав’ярень, що безкоштовно приймають арт-вечори, меценати (цього разу – Український клуб у Франкфурті), волонтери-музиканти, диджеї і всі-всі, хто хоч якось долучається до дійств.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також