Що таке технологія Run Flat і навіщо вона?

66
0

Все частіше під час вибору автошин водії вирішують купити резину з технологією Run Flat. З англійської мови вона перекладається як «Їзда на спущеній» шині. Головна її перевага – можливість продовжувати рух при порізі чи проколі колеса на певній дистанції.

Технологія Run Flat використовується відомими шинними виробниками з 1980 року. Ініціаторами стали люди з обмеженими можливостями, для яких особливо важливо доїхати на пошкодженому колесі до найближчого автосервісу. З того часу технологія вдосконалюється, а Run Flat шини купити сьогодні можна у будь-якому спеціалізованому магазині або через інтернет.

Провідні виробники автомобільних шин з технологією Run Flat та абревіатура:

Як працює гума Run Flat

При пошкодженні бортова частина звичайної гуми відходять від диска і при втраті тиску вона спускається під масою автомобіля. Шини повністю руйнуються під час проїзду кількох кілометрів, після чого їх потрібно міняти на місці.

Технологія Run Flat – це посилені боковини, за рахунок яких шини не відходять від дисків. Маса авто не чинить тиску, і водій може проїхати кілька десятків кілометрів. Скільки конкретно, залежить від виробника шин – у середньому близько 50-100 км. При цьому ABS, CBC, DSC та інші системи, які забезпечують безпеку, продовжують активно працювати.

Під такі шини диски потрібно купувати згідно з маркуванням. Вона вказується на боковинах покришок.

Види автошин з технологією Run Flat

Існує три види автомобільних шин із RunFlat-технологією:

  1. З посиленими боковинами. Порівняно з класичною гумою, тут боковини покриті більш товстим та жорстким матеріалом. При втраті тиску шини Run Flat не осідають під тиском машини, а від нагрівання шини захищають термостійкі компоненти гумового складу.
  2. З підтримуючим кільцем. Такі моделі оснащені усередині спеціальним кільцем. Воно охоплює все коло диска і є опорою при втраті тиску під вагою автомобіля. Під даний тип Run Flat знадобиться спеціальне обладнання для монтажу-демонтажу покришок. Також потрібно купити диски литого типу.
  3. «Самолікувальні». Найпоширеніший вид автошин із технологією Run Flat. У конструкції відсутні опорні кільця та бічні підсилювачі. Структура та жорсткість такі ж, як у стандартних шин. Зсередини наноситься додатковий шар поліаміду, чим забезпечується герметизація у разі отвору діаметром до 0,5 см.

Плюси та мінуси Run Flat

Як у будь-якому іншому типі шин, у гуми Run Flat є плюси та мінуси. Переваги:

  • не втрачається контроль над машиною при втраті тиску в колесі;
  • відпадає потреба возити запасне колесо;
  • водієві не потрібно самостійно монтувати/демонтувати пошкоджену шину.

Тепер про недоліки:

  • Через специфічну конструкцію поміняти таку покришку можна тільки за наявності спеціальне обладнання. На жаль, не кожен сервіс має його в наявності.
  • Водії можуть дізнатися про прокол RunFlat-шини із запізненням. Бажано, при використанні такої гуми оснастити автомобіль системою ESP.
  • Через збільшену масу колеса «страждають» окремі запчастини підвіски та знижується рівень комфортної їзди для водія і пасажирів.

Яку автомобільну резину купити, приймати рішення має лише водій. Потрібно врахувати всі плюси та мінуси, які є у кожного типу шин, і Run Flat не є винятком.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також