Що таке візуальний сторітелінг

77
0

Як спілкуватися з аудиторією, щоб твої задуми влучали в ціль? Будь-яке повідомлення краще загорнути в історію.

Сторітелінг давно закріпився як спосіб комунікації в навчанні, рекламі та розвагах. А як щодо візуального сторітелінгу, що відомо про цей напрямок?

Знайомся: візуальний сторітелінг

Хочеш вплинути на аудиторію — дізнайся, як вона сприймає інформацію. Досвід читання історій перемістився в площину візуальності. Аудиторія звикла «дивитися історії», чи то література, кіно, реклама або телешоу. Тому мистецтво візуального сторітелінгу буде корисним у будь-якій сфері.

Візуальний сторітеллінг — це набір технік, що допомагають донести повідомлення через привабливу і продуману візуальну форму. Замість тисячі слів краще один раз показати. Продукт візуального сторітелінгу прийнято називати візуальним наративом.

Що відноситься до візуальних наративів?

Візуальним наративом фактично можна вважати будь-яку історію, розказану за допомогою візуальних засобів. Візуальні наративи використовують як джерело інформації — згадайте фотопроекти або документальне кіно, і як розважальний продукт.

У сфері розваг візуальні наративи відіграють особливу роль. Адже тут все побудовано на емоціях. Як, наприклад, створити такий мультфільм, щоб захопити глядачів, зрежисерувати їхні враження, провести їх шляхом емоційного досвіду?

Як освоїти майстерність візуального сторітелінгу?

Отже, візуальні наративи потрібні в абсолютно різних сферах. Тому навчання візуальному сторітелінгу пропонують теж різні школи. Десь можна вчити сторітелінг для реклами, а десь — для мультфільмів.

Цікаво працювати над коміксами? Тоді є варіант піти в школу ArtCraft на курс «Художник коміксів онлайн». Хоча студенти цього курсу працюють і над власними навичками малювання, велику частину програми відведено саме візуальному сторітелінгу. Адже без цих знань важко створити історію, яка захопить читачів і передасть задум.

Особливості візуального сторітелінгу в коміксах

Комікс — це союз візуального оформлення та захопливої прози. Текст допомагає вести аудиторію, але історія тут розкривається в першу чергу через зображення в привабливому макеті.

Ось кілька корисних порад з візуального сторітелінгу в коміксах:

  • Коли розповідаєш історію через візуальне мистецтво, потрібно відійти від роботи з окремими предметами і перейти до створення моменту. Зловити хвилю, настрій, емоцію.
  • Іноді історію потрібно подати максимально стисло. Наприклад, коли герой входить в оповідь через екшн-сцену, але немає сенсу розповідати, що власне стало її причиною.
  • Дещо краще розкривати детальніше: поворотні моменти в сюжеті, загострення пристрастей, оригінальні ідеї. Важливо дати цілий ряд кадрів, якщо потрібно показати розвиток теми або зародження драми. Особливо це важливо для розкриття персонажа, наприклад, під час емоційних діалогів.
  • Коміксу піде тільки на користь, якщо шматки діалогів можна викинути, тому що все буде викладено в картинках.
  • Коли ми поміщаємо персонажа в сюжет, то постійно бачимо його з різних кутів. І тут важливо зберегти його впізнаваність — створити такі елементи зовнішності, котрі будуть його виділяти. Відмінна структура волосся, елементи одягу, родимки.
  • Ключовий аспект візуального сторітелінгу — можливість контролювати, куди направить свій погляд глядач. Це виконується через управління візуальною насиченістю різних зон зображення.

І це далеко не все, що варто знати. Адже візуальні наративи створювалися протягом всієї історії людства, як би пафосно це не звучало. У кожного автора є свій секрет майстерності, а разом всі ці техніки та прийоми утворюють величезний пласт знань.

Тому сподіваємося, що ви зарядилися бажанням вивчати цю тему глибше і відточувати майстерність на практиці.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також