Школярі Іршавщини допомагали птахам

8
0

Першого квітня відзначається День зустрічі птахів.

Наші ж пращури святкували його за старим стилем дещо раніше. Воно мало неабияке природоохоронне значення. З цього приводу національний природний парк «Зачарований край» та громадська екологічна організація «Джерело», провели акцію, яку й символічно назвали «Зустріч птахів». Як пояснює директор парку Іван Піняшко, одним із завдань, які ставлять перед собою, є збереження та примноження флори і фауни. На території природоохоронного об’єкта зустрічаються до двадцяти п’яти видів птахів, шість з яких занесені до Червоної книги. До цього питання треба привертати увагу громадськості, зокрема виховувати у дітей культуру поводження з птахами, -- вважає керівник.

У Іршавській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 до зустрічі з птахами готувалися по-своєму. Заступник директора «Зачарованого краю» з наукової роботи Василь Мочан ознайомив учасників зустрічі з інформацією про парк, історією його створення. Він також наголосив на тих правилах, яких слід дотримуватися при виконанні весняно-польових робіт, аби не завдати шкоди птахам. Зокрема, не підпалювати суху траву, що може завдати шкоди наземній фауні, особливо потомству пернатих.

Його доповнив спеціаліст наукового відділу НПП Василь Лутак. У виступі йшлося про птахів, які мешкають на території України, Закарпаття та парку. Василь Васильович також висловив низку застережень. За його словами, пташенят не можна брати у руки, бо мама їх більше не прийме за своїх.

Вихованці Ільницького шкільного лісництва зіграли сценки. Вони закликали весну, розповідали про неї легенди, співали оди птахам, гралися і пригощали учасників зустрічі випеченими з тіста жайворонками.

На подвір’ї школи учні Ільницького шкільного лісництва встановили кілька шпаківень, заздалегідь виготовлених працівниками парку.

У проведенні заходу сприяли заступники директора Іршавської ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів з навчально-виховної роботи Ольга Барна та з виховної роботи Ганна Попович.

У рамках акції «Зустріч птахів» адміністрацію НПП «Зачарований край» відвідали учні Підгірнянського шкільного лісництва разом зі своїм  керівником та вчителем біології Підгірнянської ЗОШ І-ІІ ступенів Мартою Лутак. Тут для юних любителів природи прочитали ознайомчу лекцію про тварин, а також птахів, які є на території природно-заповідної установи та занесені до Червоної книги України. Влаштували й екскурсію територією, прилеглою до адмінбудівлі. Діти наочно ознайомилися з флорою і фауною парку. Відтак на згадку усі гості сфотографувались з керівництвом установи.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також