“Сім чудес України”

10
0

«Природне» продовження проекту відбулося на Закарпатті

Минулоріч вся Україна обирала для себе сім архітектурних чудес. Днями стартував черговий проект, який також має утвердити найкращу сімку, але вже серед природних див. З-поміж визначених ста претендентів з усіх областей, огляд розпочато саме з закарпатських об’єктів, на що є два пояснення. По-перше, саме наш обласний оргкомітет, який складають представники обласної ради та вузів туристично-наукового спрямування, першим виявив ініціативу й подав свої пропозиції. По-друге, рішення тісно пов’язане з природнім циклом.

 

 

         Адже саме зараз маємо можливість спостерігати пік цвітіння вузьколистого нарциса - одного з потенційних див. Ці квіти займають майже третину Долини нарцисів, загальна площа якої становить 256, 5 га. Крім власне нарцисів, Долина також може похвалитись близько 450 видами рослин, з яких 20 занесено до Червоної книги України, а серед них і такі, що входять  до європейського Червоного списку. Однак, уся ця краса перебуває під немалою загрозою. “Популяція нарцисів зменшується просто на очах, - каже працівник наукового відділу Закарпатського біосферного заповідника Мирослав Кабаль, - Вони просто висихають, тож нам конче необхідна допомога гідрологів”.

 

 

         Другий претендент - Синевирське озеро, яке живлять три потічки, а населяють чотири види форелі. Розташоване між гір й оточене густим лісом сосен, згори воно має вигляд ока. Мальовниче, озеро оповите легендами, яких в околицях налічують близько півсотні. Найвідоміша з них розповідає про двох закоханих: дівчину Синь та юнака Вира. Заможний батько дівчини був проти її шлюбу з простаком, тож наказав слугам схопити Вира і вбити його в темному лісі. З невимовної туги за коханим, Синь наплакала ціле озеро, яке невдовзі почали називати їхніми іменами. Цій романтичній історії на березі озера навіть споруджено пам’ятник із червоного дерева.

 

 

         Синевирське озеро, на думку фундатора проекту Миколи Томенка, має всі шанси потрапити в 21 із найбільших див, що їх визначать провідні біологи, географи та геологи країни. Чи потрапить воно в сімку,  залежатиме від того, як активно голосуватимуть за нього користувачі Інтернету. 21 диво буде представлено 7 липня, на свято Івана Купала. Ці об’єкти можуть розраховувати на інформаційну, фінансову, дослідницьку, охоронну підтримку.  7 чудес  заплановано оголосити в День Незалежності України.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також