Сійярто жаліється на уряд Німеччини: Ми стали жертвами холодної війни

9
3

Уряд Німеччини продовжує блокувати постачання системи управління компанії Siemens Energy для нових блоків угорської АЕС Пакш-2, які обіцяють вже кілька років збудувати в російському "Росатомі". Про це повідомив міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто.

Це, за його словами, можна вважати "нападом на суверенітет" Угорщини, стверджуючи, що енергетична безпека є суверенітетом, а визначення енергетичного балансу країни є національною компетенцією. Сійярто сказав, що міністри закордонних справ та економіки Німеччини не мають законних підстав блокувати постачання системи і цим ставити під загрозу майбутню енергетичну безпеку Угорщини.

Система управління для нових реакторів постачається німецько-французьким консорціумом, сказав Сійярто. За його словами міністра, в той час як влада Франції схвалила поставки, а Німеччина досі не зробила цього.

За словами Сійярто, Угорщина в жодному разі не схвалила б можливі санкції щодо ядерної співпраці з росією.

«В Угорщині ми завжди вірили у важливість готовності та здатності до співпраці між Сходом та Заходом», — сказав він. Сійярто додав, що для Угорщини буде найгіршим сценарієм, якщо два повністю розділені економічні блоки знову розвинуться і розпочнеться холодна війна, а зв'язки між Сходом та Заходом будуть розірвані. "Ми стали жертвами холодної війни і занадто багато втратили в ній, тому ми не хочемо втрачати більше", - сказав він.

Нагадаємо, що про розширення АЕС Пакш за допомоги росіян в Угорщині говорять вже не один рік. В "Росатомі" дату початку будівництва постійно перекладають. Нині кажуть, що планують почати будівництво у 2023 році. В даний час у "Пакші" експлуатуються 4 реактори ВВЕР-440, у той час як ведеться підготовка до будівництва двох нових реакторів, спроектованих росіянами, зі збільшенням потужності з 2,000 до 4,400 МВт .

На сьогодні Україна повністю незалежна від росії у сфері ядерного палива – не закуповує ТВЕЛи і не вивозить відпрацьовані ядерні компоненти. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Україна раніше вивозила відпрацьоване ядерне паливо до росії на переробку, але ще до повномасштабного вторгнення, з початку 2021 року, зупинила цей контракт.

Нагадаємо, що за уряду Януковича, 17 жовтня 2012 року у Києві було підписано Угоду між урядом російської федерації, урядом Угорщини і Кабінетом міністрів України про співпрацю у сфері перевезення ядерних матеріалів через територію України.

Транспортувати відходи мали через Закарпаття, що певною мірою загрожувало й безпеці України. Адже сторони домовились, що пунктом передачі ядерного палива буде залізнична станція Чоп із перестановкою колісних пар у Мукачеві. Сама АЕС "Пакш" знаходиться за 460 км від Ужгорода.

Підрозділ "Грінпіс" в Угорщині неодноразово звертався до парламенту країни, аби він відмовився від проекту розширення АЕС "Пакш". Адже схвалення проекту поставить Угорщину в енергетичну залежність від одного виробника енергії на найближчі 60-70 років.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Б
Бачі

Нападом на сувернітет Угорщини буде українська бригада у Будапешті, і війна тоді була б не холодна, а гаряча, а поки пан сіярто, докіть ніяких наслідків їхньої політики немає, мав би двічі подумати перед своїми наступними вибриками, бо пан путін помаленьки загинаєся, а крім нього Угорщину більше нікому по головці гладити. Ми, канешно, можемо того не замічати, живучи всередині і постійно хаючи все нашоє, але в нас справедливо дуже сильна армія і дуже сильна служба безпеки)) Угорщина дуже дарма собі бали заробляє.

*
*****

Угорцям пора повертатися туди, звідки прийшли 1000 р. тому.

НГ
но гат

тать най мацкалі їм блоки управління дадуть! Правда, они будуть лампові, і половина електрики на них піде і займе три гектара. Но най так буде

Читайте також