Скандал з IKEA: заготівля одного "брендованого" стільця приносила Україні 10 гривень

12
10

Скандал з імовірно незаконно зрубаною в Україні деревиною для бренду IKEA проливає світло на масштабні проблеми у лісовій галузі України. Країна втрачає ліси, отримуючи крихти у міжнародному ланцюжку виробництва меблів.

Стілець Ingolf добре вписується і на кухні чи в їдальні, і в коридорі або спальні. А конструкція з цільного дерева витримає багато чого", - так на німецькому сайті описується класичний стілець шведського бренду IKEA. За стілець, який треба збирати самостійно з окремих частин, покупцеві треба викласти 59,99 євро. На німецькій кухні або у спальні закінчується довгий шлях виробництва стільця, що, як з'ясувала британська неурядова організація Earthsight, починається у гірських лісах українського Закарпаття.

Чорнова заготівля такого стільця, перш ніж роз'їхатися у магазини IKEA по всій Європі, експортується з України до Румунії за середньою вартістю близько 10 гривень за одиницю, свідчить база даних митних декларацій ImportGenius, яку проаналізувала DW. Це ті гроші, які залишаються на Закарпатті в обмін на масиви зрізаного карпатського буку.

Раніше Mukachevo.net розповідало, що постачальники IKEA незаконно вирубали деревину в Карпатах, для виготовлення крісел шведської компанії.

Після скандалу, IKEA заявила про перевірку отриманої деревини з українських Карпат.

У розмові з ВВС News Україна розповіла керівниця компанії-постачальника "ВГСМ" Ірина Мацепура, в них наразі 350 працівників і вони найбільший роботодавець району.



Коментарі

Ц
Циган

Я згодин, ко крада собі і другим май нервно трудиться, або загнеться або зопється ! Їм май скоро треба на пензію щоб встигли потратити! Ужем знав таких багато всьо їх наздожене!

ПЗ
Попандопуло зі Львова

Слава українській СБУ і Поліції і Митниці,завдяки їх мужній боротьби з незаконною вирубки лісу і вивозу його за кордон як дрова на протязі незалежності України Карпати скоро залишиться без лісу!!!Офіцер СБУ має зарплатню біля 18 000 гривен і на пенсію в 40 років можуть іти і пенсія 9000 грн.Давайте їм зарплатню ще піднімемо та і щоб вони ще раніше на пенсію йшли!

ДО
До останнього

Молодець, в десятку! Так за стілець платили 10 гривень в бюджет чи це декларували його таку ціну з якоі в бюджет йшли копійки ??? Де правда, таких схем сотні і результат на лице: рівень життя чиновників при владі і силовиків зашкалює, Європа вихідна, а прості люди без роботи (на заробітки) або зарплати в 100-200 євро. Розвод електорату наівного.

С
СуперМаріо

Пишіть правильно,не Україна мала 10 Грн. з стільця,а бариги.Київські ставленики на чолі обласного керівництва робили все ,щоб пограбувати Закарпаття.За людські гроші виродки вчать своїх дітей у Лондоні, а прості закарпатські люди бідують.Ці гроші,вкрадені у людей, на добро київським баригам не підуть.

Л
Льоша

порядок треба наводити з усіма но у першу чергу з тив фірмов із Великого Бичкова шо рубала незаконно ліс ікеї

Д
дрон

Треба почати з митників та сбу, котрі за хабарі допускають такі схеми. І ланцюжок хабарів від них тягнеться високо нагору. А Ikea змущена працювати за "неписаними" правилами, бо проти системи не попреш.

С
Степан

А чого вмерло ЕНО, котре лушпачило на ІКЕА? Бо Порох чуть чуть почав наводити порядок із лісом. А зеля уже як рік заборонив повну рубку і експорт виріс у сім разів. Нелохам лоховськоє.

П
Правда

Мета інформації закрити діюче підприємство

П
Парадьош

Ганьба і сміх

R
reCAPTCHA

безцінні праліси на фуфельну мебель ікеа по 10 грн. це наш рівень, рівень закарпаття

Читайте також