Скільки закарпатці тепер платитимуть за світло: роз'яснення від "Закарпаттяенергозбут"

12526 5

Кабінет Міністрів України на засіданні 31 травня прийняв постанову, згідно з якою встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів. Так, з 1 червня ціна електроенергії для населення становить - 4,32 грн/кВт·год (з ПДВ), така ціна діятиме, згідно з урядовою постановою, до 30 квітня 2025 року.

Директорка товариства "Закарпаттяенергозбут" Наталія Німець в ексклюзивному коментарі Mukachevo.net роз'яснила важливі моменти попри встановлення нового тарифу.

Перший: попри підвищення ціни, й надалі діятиме так званий «нічний тариф» - він складатиме 2,16 грн за кВт·год (з ПДВ). Нагадаємо, за такою ціною  зі знижкою в 50 % обліковується електроенергія тільки в тих споживачів, у яких встановлені відповідні двозонні прилади обліку електроенергії. На сьогодні в Закарпатській області, до речі, 119 тисяч споживачів користуються тарифним обліком електроенергії.

Другий аспект: урядовою постановою передбачений пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки протягом опалювального періоду — з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року. Для них за умови споживання в цей період до 2000 кВт·год електроенергії на місяць діятиме тариф на рівні 2,64 грн/кВт год.

Якщо такий споживач упродовж місяця використає більше (навіть 2001 кіловат), то вже весь обсяг електроенергії обліковуватиметься за повною ціною - 4,32 грн/кВт·год.

По-третє, продовжує діяти державна підтримка для тих споживачів, котрі її потребують: ті громадяни, хто не може дозволити собі оплачувати послуги з електропостачання за новим тарифом, будуть отримувати допомогу від держави у вигляді субсидії. Для її оформлення слід звертатися до органів Пенсійного фонду України.

"Ми зі свого боку нагадаємо, що компанії-постачальники не встановлюють ціни на електроенергію – це питання виключно в компетенції уряду. Загалом навіть встановлена ціна не відповідає ринковий, яка наразі сягає 9 грн за кіловат-годину", - розповідає Наталія Німець.

Як наголошує уряд, сьогодні підвищення тарифу — це складний, але необхідний крок, на який вимушена піти держава, аби  втримати систему та мати кошти на ремонти об’єктів генерації, розподілу та передачі, які щодня руйнує ворог.  

Яке середнє споживання електроенергії по домогосподарствах Закарпаття?

Середнє споживання по Закарпатській області серед побутових споживачів становить 250-300 кВт-год впродовж місяця.

При такому споживанні до підвищення цін на електроенергію сума в платіжці споживача становила 660-792 грн, з 1 червня сягатиме 1080 – 1296 грн. Це без урахування так званого нічного тарифу. Якщо споживач має в будинку чи квартирі зонний прилад обліку, тоді вся електроенергія, яку він споживатиме в період із 23.00 до 7.00 ранку обліковуватиметься зі знижкою в 50%. Якщо перевести роботу енергоємних електроприладів (пральна, сушильна, посудомийна машини, електроопалення, електробойлер тощо) на цей час, то можна суттєво зекономити, орієнтовно – щонайменше 20-30% від загальної суми рахунку. 

«Закликаємо споживачів вдумливо використовувати електроенергію, заощаджувати її. З цією метою Група компаній Tolk проводить активну роз’яснювальну кампанію. Відповідні роз’яснення постійно оприлюднюються на сайтах компаній Групи, в соцмережах, тож запрошуємо слідкувати за ними. Також ми перші серед компаній-постачальників енергоресурсів започаткували просвітницьку кампанію серед учнів початкової школи для навчання дітей енергоощадності – так ми працюємо на підтримку енергетики в нинішній складний час», - коментує Наталія Німець.

Щодо опалювального періоду

Як ми вже згадували, урядовою постановою передбачений пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки протягом опалювального періоду — з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року. Для них за умови споживання в цей період до 2000 кВт·год електроенергії на місяць діятиме тариф на рівні 2,64 грн/кВт год. Якщо такий споживач упродовж місяця використає більше (навіть 2001 кіловат), то вже весь обсяг електроенергії обліковуватиметься за повною ціною - 4,32 грн/кВт·год. 

Загалом у Закарпатській області станом на 1 червня 2024 року 5 341 тисяча побутових споживачів, які проживають в будинках, обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками. Їхнє середньомісячне споживання становить 716 кВт.

Станом на 1 травня поточного року побутові споживачі Закарпаття боргують 154 млн грн, це близько 110 тисяч споживачів. Загальна кількість побутових споживачів Закарпаття станом на 1 січня 2024 року - 446  тисячі.

Коментарі

ДБ
Дід Богдан :

В постанові Уряді по ТБ спочатку було вказано, що побутові споживачі які в місяць використовують до 2000 квт/г будуть платити по 2,64 гр. За квт/г, а тепер діду маєш гопки. А шоб вас лихий взяв, скільки можна з людей знущатись!?.

Л
Людмила

Вибачте, але для того щоб працював газовий котел теж потрібно світло!

ЗП
Закарпатський пенсіонер

У мене пенсія 2350грн. у чоловіка 3350грн. Як ми можемо платити таке дороге світло? Ми перед вибором: бути із світлом ,чи купити ліки і щось із їжі.

С
Саша

Ну шо я можу повісти зробивши висновки з брехні, нічого від ціеї влади не дібемся, нам пінзіашам П..ДА...

НС
наша справа

де би мош купити вітро станцію - ваші тарифффи уже достали

Читайте також