Словаччині подарували вертоліт Брежнєва, який іржавів в аеропорту Ужгорода (ФОТО, ВІДЕО)

33
4

Словацькій Республіці були передані документи дарування на гелікоптер МІ-8 генерального секретаря КПРС Леоніда Брежнєва, який зберігався в аеропорту Ужгорода.

Вертоліт буде експонуватися в Музеї авіації в місті Кошиці. За експонатом давно "полював" екс-президент Словаччини Рудольф Шустер.

Він каже, що це був особистий повітряний транспорт не лише Брежнєва, а також Михайла Горбачова. МІ-8 був в змозі летіти до 1000 км із середньою швидкістю 250 км/год.

"Я, лише коли його побачив, то одразу прийшла в голову думка, що нам потрібно цей вертоліт отримати. Адже є список представників держави, які літали на ньому, отже - це частина історії", - каже колишній президент Словаччини.

Вертоліт зберігався в міжнародному аеропорту “Ужгород” під відкритим небом. Йому виповниться 44 роки, останній раз ремонтувався у 1990 році.

Верховна Рада України ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Словаччини про безоплатну передачу словацькій стороні гелікоптера Мі-8ПС-9. За відповідний законопроект № 0083 проголосували 229 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, непридатний для польотів гелікоптер передається Словаччині для експонування в музеї авіації в місті Кошице.

Рудольф Шустер особисто приїхав на українсько-словацький кордон, аби забрати вертоліт. Каже, що внутрішній інтер'єр, який був розкішшю на ті часи, зберігся у своєму первісному стані. На борту був телефон для надзвичайних ситуацій, попільнички і навіть устаткування для виклику бортпровідників.

Мukachevo.net

Коментарі

Т
Тьотя

Не вже ми такі багаті, шо можемо просто так подарувати вертольот ,а тим більше шо колись ген .сек.літав на ньому то вроді як історія.Ми дороги не маємо за шо латати .

5
546

"Как Америка России подарила пароход...Деревянные колеса и ужасно тихий ход..." Нечто в этом роде.

P
pixel

сесь девайс називатьсь гелікоптер, но корреспондент того не знає.... являє собою історичну цінність - можна її просто так передавати?

А
Аналітик

У вертоліті знаходились контрабандні цигарки! Так уряд старається загладити скандал із контрабандою секретарем посольства.

Читайте також