Словенія тимчасово призупинила суворі правила ЄС на своєму кордоні - через шкоду економіці країни

10
0

На кордонах Словенії, яка є ключовою транзитною країною на Балканах, вирішили тимчасово призупинити дію посиленого режиму перевірки документів, адже великі черги шкодять економіці країни.

- Реалізація директиви ЄС на кордоні з Хорватією викликала абсолютно нестерпні умови протягом останніх декількох днів, - написав прем'єр-міністр Словенії Міро Церар у своєму Твіттері.

Як відомо, у п'ятницю на зовнішніх кордонах Шенгенської зони, згідно з директивою ЄС, почалися систематичні перевірки документів всіх подорожуючих через загрозу теророзму.

Особливо нововведення роздратували подорожуючих з Австрії, Німеччини та Швейцарії, які провели кілька годин у чергах, які прямували до Південної Європи на вікенд.

Вже через кілька годин, як нові правила вступили в силу на деяких кордонах почали формуватися великі черги з легкових автомобілів і автобусів. Зокрема і на пунктах перетину кордону між Словенією (членом Шенгенської зони) і Хорватією.

Слід зазначити, що на деякиx КПП Шенгенської зони в Угoрщині також виникли 4-гoдинні черги.

Ввечері у п'ятницю словенські поліцейські призупинили систематичні перевірки пасажирів, в тому числі громадян ЄС, і продовжували посилено перевіряти тільки подорожуючих з третіх країн.

Міро Церар мав в суботу розмову зі своїм колегою - прем'єр-мінстром Хорватії Андрієм Пленковічем. Обидва визнали, що "ситуація на кордонах є неприйнятною".

- Ми повинні забезпечити безпеку в межах Шенгенської зони, але не викликати дискофморт для людей і шкодити нашій економіці, - зазначив Церар.

Він додав, що словенська поліція продовжить «м'яку» реалізацію нового режиму ЄС аж до нормалізації умов на кордоні.

Словенія і Хорватія домовились надати Єврокомісії свої рекомендації щодо впровадження нових правил перевірки на кордонах.

Європейська комісія наступного тижня планує організувати нараду експертів, які обговорюватимуть реалізацію положення про систематичний контроль на кордонах і труднощі, які з якими довелося стикнутися країнам Шенгенської зони.

Читайте також: Потрапити до Румунії та Болгарії на авто також стало важче: на кордоні діють нові правила Шенгенської зони.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також