Спека на Закарпаття прийшла з Північної Африки, чим небезпечна така погода і коли очікувати спад температури (ВІДЕО)

12627 2

Клімат на Закарпатті, кажуть синоптики, суттєво відрізняється від інших областей України: під час 30-ти градусної спеки, ми відчуваємо всі 35, а то й 37 тепла. Все через підвищену вологість.

Від аномальної погоди люди рятуються, як можуть: хтось не виходить з дому без води, хтось прохолоджується біля басейнів та річок. Інші допомагають собі коктейлями та холодним душем.

«Шалена спека. Рятуємося в аквапарку і п’ємо коктейлі», «Все добре… засмагаємо», «Весь час п’ємо. Їсти багато не хочеться. Якщо і їмо, то зазвичай якісь салати» - діляться місцеві.

Дивіться відео Mukachevo.net ☝️
Дивіться відео Mukachevo.net ☝️
Спека в Закарпатській області пов’язана з надходженням тропічної повітряної маси із Північної Африки та Аравійського півострова, каже Руслан Озимко -  синоптик Закарпатського обласного центру з гідрометеорології.

«Не тільки Закарпаття, а й вся Україна та більша частина Європи зараз потерпають від сильної спеки. Подекуди вона навіть надзвичайна: від 40 градусів і вище. На території Закарпатської області зараз перенос повітряних мас не стійкий, всього 15-20 км за годину. Це означає, що відбувається застій повітря. Воно, як кажуть у народі, просто не продувається» - каже синоптик.

Останні кілька днів в області спостерігали історичні максимуми температур, стверджує фахівець: 11 липня було зафіксовано 34,5 тепла, що саме для цієї дати стало рекордом. Впродовж наступних днів температура була ще вищою: 36,5 - 37 градусів тепла. Але ці показники не побили абсолютні липневі рекорди в регіоні.

«Щодо подальшого прогнозу, то можна сказати, що така температура буде триматися до 17 липня включно. Починаючи з 18-го числа вона почне знижуватися: ми очікуємо від 27-ми до 32-х градусів тепла. Різкого зниження температур, на жаль, не буде. Не слід чекати і опадів. Можливо, лише вночі 14-го липня пройдуть короткочасні грозові дощі. Решта періоду часу буде без опадів» - каже фахівець.

Така погода, кажуть місцеві, дається не просто. Особливо, якщо є проблеми зі здоров’ям. Люди відчувають постійну задуху, підвищене потовиділення, слабкість і запаморочення.

«Дуже, дуже важко… неможливо. Ось ходимо на річку, але навіть там постійно шукаємо, де б сховатися. Бо нема чим дихати. П’ємо постійно воду із холодильника. А світло вимикають, то вона не встигає охолоджуватись… бігаємо з душа в душ, з душа в душ…» - розповідає місцева.

«У нас кондиціонер вдома… душ приймаємо…і носимо з собою постійно дуже багато води… по два літри» - ділиться ще одна пані.

Й справді, каже фахівець – витримати спеку на Закарпатті особливо складно, адже тут клімат один з найвологіших в Україні. Через це температура здається набагато вищою ніж це є насправді: шкіра ніби липка й перегріта, а повітря важке, тож звичайне дихання стає цілим завданням.

«В середньому у нас спостерігається від 50 до 70% відносна вологість повітря. Такі показники в Україні лише на Закарпатті та в Автономній Республіці Крим. Це багато. Тому що, наприклад, уже в Прикарпатті вони на 15-20% нижчі. А в Східній Україні ще нижчі – 40, 50, а подекуди й 30%. Через високу відносну вологість повітря і високу температуру якраз і важко дихати. Звісно, це негативно впливає на людей. Клімат Закарпатської області більш близький не до клімату України, а до клімату, наприклад, Словаччини і Угорщини. Через те, що у нас найближча територія до Атлантики - а у нас домінує західний перенос вологих повітряних мас – то, відповідно, вони тут і зупиняються. А ще додамо до цього орографію, тобто рельєф - гори Карпати перешкоджають проходженню із заходу на схід повітряних мас і тому вологість тут затримується» - розповідає Руслан Озимко.

Найбільше через таку погоду, кажуть медики, страждають люди похилого віку або з хронічними захворюваннями. Приміром, діабетики у спеку дуже швидко зневоднюються, це призводить до того, що рівень цукру в крові починає зростати. Коли тіло нагрівається, кровоносні судини розширюються. Це призводить до зниження артеріального тиску, а серце змушене працювати з більшим навантаженням.

Одна з найпоширеніших реакцій нашого організму на високу температуру  – теплове виснаження. Його симптоми: головний біль, запаморочення, переднепритомний стан. Зазвичай, щоб впоратися з тепловим виснаженням, достатньо добре відпочити в прохолодному приміщенні та поповнити запас рідини.

Щоб уберегтися від негативного впливу аномальної спеки:

  • Провітрюйте приміщення вночі і щільно закривайте вікна в період високої температури.
  • Вимкніть штучне освітлення та всі електричні прилади, без яких можете обійтися. Повісьте віконниці, штори, навіси або жалюзі на вікна.
  • Наберіть в пляшку крижану воду і поставте перед включеним вентилятором. Таким чином холодне повітря пошириться по квартирі.
  • Намочіть в холодній воді простирадло і повісьте десь в кімнаті, наприклад, на дверцятах шафи.
  • Пийте холодний чай. Це задовольнить потребу в рідині і допоможе легше перенести спеку. А ось холодну воду краще не пити - вона погано втамовує спрагу.
  • Не приймайте дуже холодний душ у спеку. Різкий контраст температури води і повітря - це дуже серйозне навантаження для серця і судин. Нехай вода буде лише ледь теплою.

Коментарі

Т
Троцкій

А треба було не протестувати проти вітряків. Зараз би вони дули на нас холодний вітер із Карпат.

С
Синоптик

Най людство більше ракет і бомбен виробляє і застосовує, то.....природу та погоду зможе Перемогти

Читайте також