Спеціалісти не радять поспішати із заміною водійських прав

5
0

Ваші права заберуть, машину конфіскують на штрафмайданчик, а у вас самого буде купа мороки. Такий букет неприємностей обіцяють водіям після 29 березня цього року, якщо вони не прислухаються до вказівок чиновників і не поміняють водійські права на нові – з вказанням терміну їх дії.

Не дайте себе залякати. Читайте уважно закон.

У Міністерстві внутрішніх справ згадали про міжнародну "Конвенцію про дорожній рух", учасницею якої є Україна. Мовляв, згідно з документом, з 29 березня цього року у водійських посвідченнях українців має зазначатися дата закінчення їх дії.

Щоправда, це стосується не всіх автолюбителів, а лише тих, хто вирушає за кордон. Іншими словами, якщо ви пересуватиметесь на машині в межах країни, можете ще довго користуватись своїми правами (принаймні поки не згадають іншу конвенцію).

Втім, це правило діє за умов, якщо водійське посвідчення ви отримали до 29 березня. Після цієї дати "водійський паспорт" видаватиметься вже з вказанням терміну дії. Судячи зі слів міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова та проекту постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340", цим терміном буде саме 10 років.

Проте, за словами юристів, навіть ті, хто виїжджатиме за кордон після 29 березня, не мусять міняти водійські права.

"Примушувати міняти права українця ніхто не може, - каже юрист Денис Рабомізо, - оскільки у статті 43 (Конвенції) зазначено, що національні водійські посвідчення, які були видані до 29 березня, визнаються такими, що дійсні протягом терміну їх дії".

Оскільки вітчизняні посвідчення не передбачають кінцевого терміну, а є безстроковими, вони мають бути визнаними усіма державами-учасниками Конвенції, переконує юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери".

У разі виникнення проблем на кордоні під час спроби виїхати за межі країни, правник пропонує звертатись до суду і захищати свої інтереси, посилаючись саме на норми Конвенції.

У жодному з офіційних документів поки що не назначена вартість бланку нових прав. Проте сам міністр Могильов під час громадського обговорення назвав суму - 200 гривень.

А тим часом на 28 лютого далекобійники готують акції протесту проти нововведень.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також